Οι μύθοι του διαδικτύου που αφορούν τα διάφορα έλαια δίνουν και παίρνουν. Με ποιο λάδι πρέπει να μαγειρεύουμε; Ποιο είναι το πιο υγιεινό για τον οργανισμό μας; Ποιο κάνει καλό στο δέρμα και ποιο στα μαλλιά μας;
Και τελικά, τι από όλα αυτά ισχύει:
Όσο περίπλοκα κι αν μας φαίνονται αυτά τα ερωτήματα, η επιστημονική έρευνα μας βοηθά να ξεχωρίσουμε τα πραγματικά δεδομένα από τους ανυπόστατους ισχυρισμούς.
Ποιοι είναι όμως οι κυρίαρχοι μύθοι, που έχουν τρυπώσει για τα καλά στη συνείδησή μας; Ακολουθούν οι 6 πιο «τρανταχτοί».
1. Δεν κάνει να μαγειρεύουμε ή να τηγανίζουμε με ελαιόλαδο
To εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο υπόσχεται σημαντικά οφέλη για την υγεία. Eιδικά σε ό,τι αφορά την πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο, ορισμένοι influencers ισχυρίζονται ότι το μαγείρεμα με ελαιόλαδο εγκυμονεί κινδύνους. Αυτός ο ισχυρισμός βασίζεται στην πεποίθηση ότι το ελαιόλαδο δεν είναι ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες. Ως εκ τούτου, λέγεται ότι στην κατσαρόλα ή στο τηγάνι, απελευθερώνει τοξικές χημικές ουσίες, που μας θέτουν στον κίνδυνο καρκίνου.
Ωστόσο, καμία επιστημονική έρευνα δεν υποστηρίζει αυτή τη θεωρία. Στην πραγματικότητα μάλιστα, το μαγείρεμα με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο προσδίδει στα λαδερά μας ενώσεις που υποστηρίζουν την καλή υγεία, μειώνοντας τη φλεγμονή και περιορίζοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου και άλλων χρόνιων παθήσεων.
2. Όσο πιο ακριβά αγοράζουμε το λάδι, τόσο πιο υγιεινό είναι
Αυτό που έχει σημασία είναι η φρεσκάδα και οι συνθήκες συντήρησης του λαδιού. Για τον λόγο αυτό, αναζητάμε έλαια με πρόσφατες ημερομηνίες συγκομιδής, που φυλάσσονται σε δροσερά και σκιερά περιβάλλοντα.
Μάλιστα, όταν πρόκειται να αγοράσουμε ελαιόλαδο, αν μας δοθεί η ευκαιρία, μια καλή ιδέα είναι να δοκιμάσουμε τη γεύση του. Ιδίως αν σκοπεύουμε να προμηθευτούμε μια μεγάλη ποσότητα.
3. Οποιοδήποτε έλαιο εκτός από το ελαιόλαδο είναι «ανθυγιεινό»
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τόσο τα σπορέλαια, όσο και τα φυτικά λάδια μπορεί να είναι υγιεινά, υπό ορισμένες σημαντικές προϋποθέσεις. Γιατί υπό προϋποθέσεις; Διότι σε αντίθεση με το παρθένο ελαιόλαδο, τα περισσότερα λάδια υποβάλλονται σε θερμική επεξεργασία, μια διαδικασία που αφαιρεί ορισμένες από τις υγιεινές ιδιότητές τους.
Ωστόσο, έλαια όπως η κανόλα εξακολουθούν να είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, που συμβάλλουν στην καλή υγεία της καρδιάς. Τι κι δεν είναι εξίσου πλούσια με το ελαιόλαδο;
Ως εκ τούτου, μετά το ελαιόλαδο, το λάδι αβοκάντο και η κανόλα (canola) ή αλλιώς το «λάδι ελαιοκράμβης», αποτελούν δύο αρκετά θρεπτικές εναλλακτικές.
Το λάδι καρύδας, από την άλλη πλευρά, θεωρείται εγγενώς ανθυγιεινό, αφού είναι πλούσιο σε ανθυγιεινά κορεσμένα λίπη, που απειλούν να εκτοξεύσουν δείκτες όπως η χοληστερόλη ή η αρτηριακή πίεση.
4. Το λάδι καρύδας συμβάλλει στον καθαρισμό των δοντιών
Ένας μύθος που αφορά το λάδι καρύδας, είναι ότι τρίβοντας με αυτό τα δόντια μας σε τακτική βάση, θα αποκομίσουμε σημαντικά οφέλη για τη στοματική μας υγιεινή.
Οι υποστηρικτές αυτού του μύθου ισχυρίζονται ότι το λαυρικό οξύ που περιέχεται στο λάδι καρύδας βοηθά στην καταπολέμηση των επιβλαβών βακτηρίων και της πλάκας. Ωστόσο, καμία αξιόπιστη έρευνα δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο λάδι καρύδας, σε αντίθεση με το οδοντικό νήμα και την οδοντόκρεμα, που έχουν υποβληθεί σε ένα σύνολο εργαστηριακών ελέγχων.
5. Το λάδι καρύδας ωφελεί τα μαλλιά μας στον υπερθετικό βαθμό
Αρκετά έλαια, συμπεριλαμβανομένου του λαδιού καρύδας, περιέχουν λιπαρά οξέα που πράγματι ενυδατώνουν, μαλακώνουν και λειαίνουν τα μαλλιά. Αλλά οι ισχυρισμοί που κάνουν λόγο για «θαυματουργές ιδιότητες» είναι κάπως υπερβολικοί.
Και μάλιστα, αν το παρακάνουμε με τη χρήση τους, αυτό μπορεί και να μας γυρίσει μπούμερανγκ. Με άλλα λόγια, ενώ το λάδι καρύδας θα μπορούσε να βοηθήσει κάποιους που βάφουμε τακτικά τα μαλλιά μας ή κάνουμε καθημερινό styling με συσκευές θερμότητας, για άτομα με πιτυρίδα ή λιπαρότητα το λάδι καρύδας θεωρείται «δίκοπο μαχαίρι», που απειλεί να επιδεινώσει την κατάσταση.
6. Τα έλαια θεραπεύουν την ακμή
Η εφαρμογή συγκεκριμένων ελαίων στο δέρμα και στα μαλλιά, μπορεί πράγματι να ωφελήσει μερικούς ανθρώπους, αλλά να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε άλλους.
Πώς όμως έχει διαδοθεί αυτή η αντίληψη;
Το λαυρικό οξύ που ενυπάρχει στο λάδι καρύδας διαθέτει όντως μερικές σημαντικές αντιμικροβιακές ιδιότητες. Έτσι, πιστεύεται ότι μειώνει τα των επίπεδα των βακτηρίων που προκαλούν την ακμή.
Ωστόσο, κάποια έλαια, όπως λόγου χάρη το λάδι καρύδας είναι φαγεσωρογόνο. Αυτό θα πει ότι σε ορισμένες επιδερμίδες μπορεί να φράξει τους πόρους και να ενισχύσει τα σημάδια της ακμής.
Οπότε, ακόμα κι αν ορισμένα δεδομένα από εργαστηριακές μελέτες υποστηρίζουν τη χρήση φυσικών ελαίων στα μαλλιά και το δέρμα, το καλύτερο είναι, εφόσον υποφέρουμε από ζητήματα που σχετίζονται με την ακμή, να συμβουλευόμαστε πάντοτε τον δερματολόγο μας και να εμπιστευόμαστε μόνο τις κρέμες που μας προτείνει ο ειδικός.
(Mε πληροφορίες από yahoolife).