
H επιτυχία δεν έρχεται από την μια μέρα στην άλλη κι ούτε είναι θέμα ταλέντου ή τύχης όπως πίστευαν οι παλιοί. Πρόκειται για κάτι που έρχεται με τη συνέπεια σε ορισμένες αρχές. Αρχές και συνήθειες που υιοθετούμε ήδη από την παιδική μας ηλικία. Κι αυτό δεν το λέμε εμείς αλλά οι ειδικοί και οι έρευνες που έχουν διεξάγει κατά καιρούς.
Ποιες συνήθειες όμως πρέπει να βοηθήσουμε το παιδί μας να αναπτύξει εμείς οι γονείς, αν θέλει να πετύχει κάτι όμορφο στη ζωή του; Οι επιστήμονες συνιστούν 5 συνήθειες απλές ως προς την εφαρμογή, αλλά απαιτητικές ως προς την σταθερή και απαράβατη τήρησή τους. Όμως, όσο κι αν μας φαίνεται δεσμευτικό να τις καθιερώσουμε, αν καταφέρουμε το μικρό μας να τις υιοθετήσει, μόνο χαρές θα δούμε.
5 συνήθειες που εγγυώνται ότι το παιδί θα πετύχει ό,τι στόχο βάλει στο μυαλό του
1.Το πρωινό ξύπνημα και μια συγκεκριμένη ρουτίνα
Tα παιδιά που ξυπνούν νωρίς έχουν περισσότερο χρόνο να οργανώσουν τη μέρα τους και να φέρουν εις πέρας τις υποχρεώσεις τους. Έρευνα μάλιστα θέλει τα «πρωινά πουλιά» να αποδεικνύονται πιο παραγωγικά με καλύτερες ακαδημαϊκές επιδόσεις, σε σύγκριση με τους μαθητές που ξυπνούν τελευταία στιγμή.
Και εκτός αυτού, όταν κάποιες πρωινές δουλειές -όπως το στρώσιμο του κρεβατιού- είναι «φιξ», τοποθετημένες δηλαδή σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια, αυτό γλιτώνει το παιδί από περιττές σκέψεις. Έτσι, καθώς κάνει τακτικά και σε σειρά ορισμένες απλές εργασίες, παίρνει τον χρόνο του για να σκέφτεται όσα έχουν πραγματική σημασία. Κέρδος από κάθε άποψη.
2. Διάβασμα, διάβασμα, διάβασμα κάθε μέρα
Η έρευνα αποδεικνύει πως οι επιτυχημένοι άνθρωποι, από τους διευθύνοντες συμβούλους μέχρι τους φωτισμένους ηγέτες, έχουν το εξής κοινό: Μελετούν κάθε μέρα. Και όταν μιλάμε για μελέτη δεν εννοούμε μόνο τα μαθήματα του σχολείου. Μερικά παιδικά μυθιστορήματα, βιβλία με εκλαϊκευμένη επιστήμη για παιδιά, διασκεδαστικά εγχειρίδια με γρίφους: Όλα αυτά καλλιεργούν τη φαντασία και οξύνουν τη σκέψη του παιδιού. Το βοηθούν να καταλάβει ότι ο κόσμος είναι απέραντος, οι ευκαιρίες απεριόριστες και το παιδί ικανό για όλα.
3. Ευγνωμοσύνη και θετική σκέψη
Η θετική σκέψη και η αντιμετώπιση του παρόντος με ευγνωμοσύνη οδηγούν σε μια ζωή γεμάτη ολοκλήρωση, επαγγελματική και προσωπική. Μελέτη αποδεικνύει ότι η ευγνωμοσύνη περιορίζει το στρες και μας αφήνει να ασχοληθούμε απερίσπαστα με την επίτευξη των στόχων μας.
Όμως αυτό είναι κάτι που πρέπει να βοηθήσουμε εμείς το παιδί να το καταφέρει. Πώς; Με το να λέμε συχνά ευχαριστώ οι γονείς και οι φροντιστές μεταξύ μας αλλά και στο παιδί και με το να κοιτάζουμε πάντοτε την θετική πλευρά των πραγμάτων. Ακόμα κι όταν προκύπτουν αναποδιές. Αν σε κάθε δυσκολία το παιδί ακούει εμάς να γκρινιάζουμε πρώτοι από όλους, δύσκολα θα υιοθετήσει μια πρακτική και αποτελεσματική στάση απέναντι στα προβλήματα.
4. Στοχοθεσία και λίστα για τσεκάρισμα του σημείου που βρισκόμαστε
Οι επιτυχημένες προσωπικότητες θέτουν στόχους και προγραμματίζουν τη μέρα τους με βάση τους εν λόγω στόχους. Για αυτό το να διδάξουμε τα παιδιά μας πώς να θέτουν ημερήσιους, εβδομαδιαίους ή πιο μακροπρόθεσμους στόχους, όπως ένα πτυχίο στη μουσική, σε μια ξένη γλώσσα ή η αριστεία σε ένα άθλημα, μόνο καλό θα τους κάνει. Και αυτό επιτυγχάνεται αρχικά με μικρές συμβολικές ανταμοιβές κάθε φορά που το παιδί πετυχαίνει έναν μικρό ή μεγαλύτερο στόχο. Δεν μιλάμε για υπερβολικές δαπάνες. Μιλάμε για όμορφες χειρονομίες που δίνουν στο παιδί κίνητρο να πάει παραπέρα.
5. Ευγένεια και χτίσιμο ειλικρινών σχέσεων
H επιτυχία δεν βρίσκεται μόνο στους βαθμούς και τις ακαδημαϊκές επιδόσεις. Εξαρτάται και από το χτίσιμο γερών διαπροσωπικών σχέσεων. Οι πραγματικά χαρισματικοί άνθρωποι που πετυχαίνουν πράγματα, έχουν γύρω τους ένα ισχυρό πλέγμα αγαπημένων ανθρώπων και με τους ευγενικούς τους τρόπους φροντίζουν να γίνονται συμπαθείς.
Και αυτό δεν χρειάζεται πολλά-πολλά: Αν απλώς κάνουμε όμορφα πράγματα για τους φίλους μας, ανταποδίδουμε τις χάρες και τις εξυπηρετήσεις που μας κάνουν, ακούμε ενεργητικά τα προβλήματα των αγαπημένων μας η ζωή θα μας ανταμείψει με τον καλύτερο τρόπο. Επαγγελματικά και προσωπικά.
(Με πληροφορίες timesofindia).