Πρόσφατα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η Generation Z, δηλαδή τα άτομα που γεννήθηκαν από το 1997 έως και το 2012, σεξουαλικά είναι λιγότερο δραστήρια από τις παλαιότερες γενιές. Γιατί; Στους πιο πιθανούς λόγους περιλαμβάνονται η αυξημένη χρήση των smartphone και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα υψηλά επίπεδα άγχους, τα προβλήματα ψυχικής υγείας και οι επιπτώσεις από τα lockdown.
Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Kinsey και του Lovehoney, ένας στους τέσσερις ενήλικες της Gen Z στις ΗΠΑ δηλώνει ότι δεν έχει κάνει ποτέ σεξ. Ωστόσο, το 31% των ανθρώπων που δεν έχουν κάνει σεξ, δηλώνουν ότι έχουν εμπλακεί σε εικονικό σεξ ή sexting.
«Aυτό σημαίνει ότι οι νεαροί ενήλικες που αποκαλύπτουν ότι δεν κάνουν σεξ, δεν είναι απαραίτητα σεξουαλικά άπειροι. Απλώς πολλοί από αυτούς εκφράζουν τη σεξουαλικότητά τους με διαφορετικό τρόπο, κυρίως μέσω διαδικτύου», εξηγεί ο ερευνητής του Τζάστιν Λέχιλερ.
Κι αν τα στατιστικά στοιχεία δεν δίνουν την πλήρη εικόνα, οι θεραπευτές που συνεργάζονται κυρίως με άτομα της Gen Z, γνωρίζουν τις βαθύτερες σκέψεις και τους φόβους της πελατείας τους. Για αυτό και τους ζητήσαμε να μοιραστούν στη HuffPost τις ανησυχίες που τους εκφράζουν πιο συχνά οι νεαροί ασθενείς τους και σχετίζονται με το σεξ.
1. Δυσκολεύονται να ξεκαθαρίσουν στον ερωτικό παρτενέρ τα όρια και τις επιθυμίες τους
Ενώ οι νέοι τείνουν να ασπάζονται αξίες όπως η συναίνεση, η σωματική αυτονομία και η ευχαρίστηση, ο θεραπευτής Kιανού Τζάκσον βλέπει αρκετούς πελάτες του που ανήκουν στην Gen Z να δίνουν αγώνα προκειμένου να εκφράσουν τα όρια και τις επιθυμίες τους στις σχέσεις.
«Υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη ότι αν θέλουμε να κάνουμε μια μακροχρόνια υγιή σχέση, πρέπει να καλύπτουμε το 100% των αναγκών του συντρόφου μας. Αυτή είναι μια εξαιρετικά επικίνδυνη και μη ρεαλιστική προσδοκία, που μας περνάει το μήνυμα ότι τα προσωπικά μας όρια δεν είναι και τόσο σημαντικά», προειδοποιεί ο ειδικός.
2. Νιώθουν ασφυκτική πίεση με το να ορίσουν ή να χαρακτηρίσουν τη σεξουαλικότητά τους
Η θεραπεύτρια Τόρι Πέλτον συχνά ακούει από τους νεαρούς πελάτες της το παράπονο ότι η κοινωνία δεν τους δίνει τον χώρο να εξερευνήσουν ελεύθερα τη σεξουαλικότητά τους.
«Η πρόσφατη αναγνώριση πολλαπλών σεξουαλικών ταυτοτήτων ωθεί τους εφήβους στην ανάγκη να εξερευνήσουν τον εαυτό τους και να μη βιαστούν να ενταχθούν όπως-όπως σε μια και μοναδική κατηγορία. Για αυτό και αισθάνονται πίεση όταν καλούνται να επιλέξουν μια ετικέτα από νωρίς, προτού εξερευνήσουν πραγματικά ποιοι είναι και τι θέλουν», θεωρεί η Πέλτον.
«Συχνά ακούω εκφράσεις του στυλ ”δεν ξέρω τι είμαι”, από εφήβους που αναφέρονται στις σεξουαλικές τους προτιμήσεις. Και τότε τους απαντώ και εγώ με ερώτηση. Συγκεκριμένα τους ρωτώ ”Γιατί χρειάζεται σώνει και ντε να το μάθεις αυτή τη στιγμή;”», καταλήγει η ειδικός.
3. Βιώνουν αισθήματα περιθωριοποίησης ή αποκλεισμού ακόμα και από τις αυτοαναφερόμενες ως «συμπεριληπτικές» σεξουαλικές κοινότητες
Ο Τζάκσον ως queer και έγχρωμος θεραπευτής, λαμβάνει συχνά ερωτήσεις από άλλα έγχρωμα άτομα που πίστευαν ότι θα γνωρίσουν το ταίρι τους μέσα από σεξουαλικές κοινότητες.
«Για κάποιο λόγο, ορισμένοι αισθάνονται αποκλεισμένοι ακόμα και σε περιβάλλοντα που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να νιώθουν ”ασφαλείς”. Και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι παρά τα πολύχρωμα δήθεν συμπεριληπτικά μότο, ένα σωρό εκδηλώσεις περιορίζουν την πρόσβαση με κριτήριο τη φυσική εμφάνιση, τη φυλή, το βάρος, το ύψος. Έχω ακούσει ακόμα και περιστατικά ατόμων που πλήρωσαν για να παρευρεθούν σε μια συγκέντρωση και τελικά, τους απαγορεύτηκε η είσοδος χωρίς καμία εξήγηση. Οπότε, ακόμα και σε μια γκέι κοινότητα, ένα γκέι άτομο μπορεί να νιώσει αποκλεισμένο, για λόγους που ούτε τους είχαμε φανταστεί», σημειώνει μεταξύ άλλων ο Τζάκσον.
Για αυτό και ο ίδιος, μέσα από τις συνεδρίες του προσπαθεί να δώσει στους ασθενείς του να καταλάβουν ότι το γεγονός ότι μας απορρίπτουν από κάποια περιβάλλοντα, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το φταίξιμο είναι δικό μας.
4. Λαμβάνουν ακατάλληλες φωτογραφίες που τους μπλοκάρουν σεξουαλικά, αντί να τους βοηθήσουν να «λυθούν»
Οι νέοι της Gen Z έχουν κουραστεί από χρήστες που στέλνουν ανεπιθύμητες σεξουαλικές φωτογραφίες στο Snapchat και άλλες εφαρμογές, όπου οι εικόνες εξαφανίζονται μετά από ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να μην υπάρχουν «αποδείξεις».
Η λήψη μιας γυμνής φωτογραφίας χωρίς να έχει ζητηθεί από τον παραλήπτη είναι ενοχλητική και παραβιαστική. Και το καλύτερο είναι αν μας συμβεί, να ενημερώσουμε τον συνoμιλητή μας ότι δεν είναι μια αποδεκτή συμπεριφορά, χωρίς να φοβόμαστε ότι θα μας παρεξηγήσει.
5. Υποφέρουν από άγχος επίδοσης
Πολλοί νέοι αναφέρουν ανησυχίες για ζητήματα στύσης, ενώ άλλοι νιώθουν μια νευρικότητα γύρω από το ζήτημα του πρωκτικού σεξ. Για αυτό ευθύνεται η κουλτούρα ντροπής της σύγχρονης κοινωνίας, που μας αξιολογεί με βάση το πώς μοιάζει το σώμα μας και την αντιληπτή σεξουαλική μας ικανότητα.
«Αυτό σημαίνει ότι με βάση την εμφάνισή μας, οι γύρω μας γράφουν για εμάς σεξουαλικά σενάρια πριν καν μας δώσουν την ευκαιρία να συστηθούμε. Αν δεν ταιριάξουμε στο καλούπι που δημιούργησαν για εμάς, νιώθουμε ντροπιασμένοι. Όλα αυτά είναι φυσικό να μας προκαλούν άγχος, μειώνοντας τη διάθεση για οικειότητα και ερωτισμό.
Και παρόλο που η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση έχει γίνει πιο προσιτή την τελευταία δεκαετία, υπάρχουν ακόμη πολύ διάχυτα και επιβλαβή μηνύματα σχετικά με το σεξ που είναι βαθιά ενσωματωμένα στην κουλτούρα μας και θα πάρει αρκετό καιρό να απαλλαγούμε από όλα αυτά.
Μέχρι να ξεφύγουμε εντελώς, αυτό που πρέπει να κρατήσουμε, είναι το ότι απλώς και μόνο επειδή δεν ανταποκρινόμαστε στις προσδοκίες και τις ιδιοτροπίες ενός ερωτικού παρτενέρ, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μας αξίζει να απολαμβάνουμε το σεξ με τους δικούς μας όρους.