Πάντα γνωρίζαμε πώς το φαγητό επηρεάζει την υγεία και την όψη του σώματός μας. Πόσοι όμως έχουμε αποδεχθεί το γεγονός πως επιδρά εξίσου καθοριστικά στη διάθεση και τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο; Οι ψυχίατροι πάντως είναι εντελώς βέβαιοι.
«Η σχέση μεταξύ φαγητού, διάθεσης και άγχους τραβάει όλο και περισσότερο την προσοχή της ακαδημαϊκής κοινότητας», εξηγεί η δρ. Ούμα Ναϊντού, απόφοιτος της ψυχιατρικής σχολής του Χάρβαρντ με ειδικότητα στα ζητήματα διατροφής.
Μικρές διατροφικές αλλαγές υπόσχονται να έχουν μετρήσιμο αντίκτυπο στην μας ψυχική υγεία. Ο περιορισμός των επεξεργασμένων τροφίμων και η προσθήκη περισσότερων λαχανικών, άπαχων πρωτεϊνών και υγιών λιπαρών στα γεύματά μας, θα μπορούσε μεμιάς να έχει θετική επίδραση στη διάθεσή μας.
Μα πως μπορεί ένα γεύμα να μας κάνει να νιώθουμε πιο αισιόδοξοι;
«Τα ερευνητικά δεδομένα υποστηρίζουν την υπόθεση ότι η υγιεινή διατροφή βελτιώνει τη διάθεσή μας», εξηγεί ο Δρ Βόλφγκανγκ Μαρξ, ανώτερος ερευνητής στο Food and Mood Center στο Πανεπιστήμιο Deakin της Αυστραλίας και πρόεδρος της International Society for Nutritional Psychiatry Research.
«Ακόμη, αρκετές μελέτες αποδεικνύουν πως ορισμένα υγιεινά διατροφικά πρότυπα, ιδιαίτερα αυτό της μεσογειακής διατροφής, σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο κατάθλιψης, ενώ η υψηλή πρόσληψη υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο της εν λόγω ψυχικής πάθησης», προσθέτει ο Μαρξ.
Θεμελιώδες εύρημα αποτελεί συν τοις άλλοις ο άξονας που συνδέει το έντερο με τον εγκέφαλο και υπογραμμίζει τον καθοριστικό ρόλο ενός «καλοταϊσμένου» εντέρου στη ρύθμιση της διάθεσής μας.
«Οι πληροφορίες από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε μεταδίδονται στον εγκέφαλό μας και επηρεάζουν τη συνολική ψυχική μας υγεία», υπογραμμίζει η Ναϊντού.
«Περισσότερο από το 90% των υποδοχέων που οδηγούν στον νευροδιαβιβαστή της σεροτονίνης, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διάθεση και τη γνωστική λειτουργία, βρίσκονται στο έντερο. Καταλαβαίνουμε επομένως πόσο ισχυρή είναι η σύνδεση μεταξύ διατροφής και διάθεσης».
Τροφές που μας ανεβάζουν
Ο Σολομός
«Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα καταπολεμούν τα συμπτώματα κατάθλιψης», αναφέρει ο Μαρξ. Καλές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων αποτελούν τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί και οι σαρδέλες, αλλά και τα καρύδια, οι σπόροι chia και ο λιναρόσπορος.
Οι σύνθετοι υδατάνθρακες
«Επιλέγουμε σύνθετους υδατάνθρακες όπως δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια και αμυλούχα λαχανικά», συνιστά η Σερίν Μπιχέαρι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου Διατροφικής Ψυχολογίας.
«Αυτές οι τροφές παρέχουν μια σταθερή απελευθέρωση γλυκόζης, που θεωρείται απαραίτητη για την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου. Προωθούν επίσης την έκκριση σεροτονίνης, προσφέροντάς μας μια αίσθηση εσωτερικής γαλήνης και ευεξίας».
Οι καρποί της φύσης
«Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα που υποστηρίζουν τη συνολική υγεία, συμπεριλαμβανομένης της υγείας του εγκεφάλου», επισημαίνει η Μπιχέαρι.
«Ιδανικά στοχεύουμε σε μια πολύχρωμη ποικιλία, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών συστατικών».
Η τρυπτοφάνη
«Η τρυπτοφάνη είναι ένα αμινοξύ που συμβάλλει στη σύνθεση της νιασίνης (βιταμίνη Β3), η οποία με τη σειρά της βοηθά στο να παραχθεί μια ορμόνη που ονομάζεται σεροτονίνη.
Η σεροτονίνη είναι γνωστή και ως ορμόνη της χαράς, με τις μεταβολές που προκαλεί στον εγκέφαλο να συνδέονται με θετικές εναλλαγές στη διάθεσή μας. Τροφές όπως η γαλοπούλα, το κοτόπουλο, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι πλούσιες σε τρυπτοφάνη και υπόσχονται να ενισχύσουν την παραγωγή σεροτονίνης.
Τα προβιοτικά
Τα προβιοτικά προάγουν την υγιή μικροχλωρίδα του εντέρου, η οποία επηρεάζει θετικά τη διάθεση, μειώνοντας το κοινωνικό άγχος. Επιπλέον, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε προβιοτικά, όπως τα λαχανικά τουρσί, το λάχανο και το κεφίρ συνδέεται με λιγότερα και πιο ήπια συμπτώματα κατάθλιψης.
Πώς θα δούμε αποτελέσματα
Οφείλουμε να έχουμε κατα νου πως οι εν λόγω διατροφικές προσθήκες δεν αφορούν μόνο ένα γεύμα.
«Πιστεύω πως με μικρές αλλά σταθερές αλλαγές θα πετύχουμε περισσότερα σε σχέση με τις αυστηρές απαγορεύσεις και τις στερήσεις που δεν αντέχουμε να τηρήσουμε ούτε μια ολόκληρη μέρα», προτείνει η Ναϊντού.
Με μακροπρόθεσμα και βιώσιμα βήματα στις διατροφικές μας συνήθειες θα προοδεύουμε διαρκώς. Άλλωστε, έχει σημασία να διατηρούμε ένα υγιεινό διατροφικό μοτίβο, με συνέπεια στο πέρασμα του χρόνου, αντί να κυνηγάμε άμεσα ή βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα.
Σε πόσο καιρό θα διαπιστώσουμε τη διαφορά
Καθώς το μικροβίωμα του εντέρου διαφέρει από άτομο σε άτομο, οι άνθρωποι ανταποκρινόμαστε σε διαφορετικά χρονοδιαγράμματα. Ορισμένοι βιώνουν την αλλαγή μέσα σε λίγες μέρες ή και μια εβδομάδα, ενώ άλλοι ενδέχεται να χρειαστούν έως και τρεις εβδομάδες.
(Mε πληροφορίες από yahoo)