Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί όταν πλησιάζουν οι κρύες μέρες του χειμώνα δεν είναι ούτε η μύτη που τρέχει συνέχεια και ούτε ο καιρός που δεν μπορεί να αποφασίσει σε τι θερμοκρασίες θα κυμανθεί.
Το πιο ενοχλητικό σύμπτωμα ενός κρυώματος, δεν είναι τίποτα άλλο από τον πονόλαιμο. Όταν ξυπνήσεις το πρωί και συνειδητοποιήσεις ότι δεν μπορείς να καταπιείς ή να φας, καταλαβαίνεις ότι ήρθε η σειρά σου να... βασανιστείς.
Μην ανησυχείς όμως. Σου έχουμε την λύση. Συγκεκριμένα, 5 σπιτικές συνταγές που θα σε κάνουν να αισθανθείς αμέσως πολύ καλύτερα!
1. Μέλι
Όχι μόνο είναι γευστικότατο, αλλά αιώνες τώρα θεωρείται φυσικός θεραπευτικός παράγοντας που χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική, χάρη στις αντιβακτηριαδιακές του ιδιότητες που μπορούν να μειώσουν την φλεγμονή. Μπορεί επίσης λόγω της σύστασής του να διευκολύνει την κατάποση.
Δοκιμάστε λοιπόν, ένα κουτάλι μέλι κάθε λίγες ώρες και θα αισθανθείτε αμέσως καλύτερα.
2. Αλατόνερο
Δεν αποτελεί και την πιο ελκυστική ιδέα. Η συσσώρευση όμως αλμυρού νερού στο λαιμό, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του οδυνηρού πρηξίματος και να σκοτώσει οποιαδήποτε ανεπιθύμητα βακτήρια.
Ανακατέψτε μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι σε ένα ποτήρι ζεστό νερό και κάντε γαργάρες για ένα με δύο λεπτά. Προσέξτε μην το καταπιείτε.
3. Χαμομήλι
Είναι πολύ καλό για να καταπραΰνει το στομάχι και όχι μόνο. Πολλές μελέτες έχουν ανακαλύψει πως οι αντιφλεγμονώδεις και οι αντιξειδωτικές ιδιότητες του χαμομηλιού μπορεί να απαλύνουν και τον πόνο του λαιμού.
Μπορείτε να το πιείτε ακριβώς πριν κοιμηθείτε και να προσθέσετε και ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι, για πιο γλυκιά γεύση.
4. Λεμόνι
Πολλοί πίνουν ζεστό νερό με λεμόνι με την ελπίδα απώλειας βάρους ή για πιο καθαρό δέρμα. Αποτελεί όμως και το κλειδί για τον ανεπιθύμητο πονόλαιμο. Χάρη στις αντιβακτηριακές του δυνάμεις, δημιουργεί ένα δύσκολο περιβάλλον για να αναπτυχθούν περαιτέρω βακτήρια και ιοί στο λαιμό. Τα λεμόνια είναι επίσης υψηλά σε βιταμίνη C, το οποίο βοηθάει στην καταπολέμηση ενός κρυολογήματος.
5. Σκορδόμελο
Παίρνουμε ένα γυάλινο βάζο με αεροστεγές καπάκι, το γεμίζουμε σκελίδες σκόρδου με φλούδα, προσθέτουμε μέλι, το κλείνουμε καλά και το αφήνουμε σε σκοτεινό και ξηρό μέρος. Σε λίγες μέρες το σκορδόμελο είναι έτοιμο και μπορεί να φαγωθεί με το κουτάλι, να προστεθεί σε ζεστά ροφήματα και να γίνει βάση για το αντιγριπικό ματζούνι της προτίμησής μας, χωρίς αρωματικές παρενέργειες. Όσο περισσότερο μένουν τα σκόρδα στο μέλι, τόσο ισχυρότερο γίνεται το μίγμα και τα μικρόβια πρέπει να είναι πολύ απελπισμένα για να πλησιάσουν.