Πέντε τροφές για να βελτιώσουμε τη συγκέντρωσή μας τον Ιανουάριο μετά το γιορτινό αποσυντονισμό

Ποιος μπορεί να επικεντρωθεί στη δουλειά όταν σκρολάραμε ατελείωτα χωρίς ενοχές για εβδομάδες;
Η διατροφή συνδέεται με όλες τις εκφάνσεις της ζωής - και τις εργασιακές φυσικά.
IsiMS via Getty Images
Η διατροφή συνδέεται με όλες τις εκφάνσεις της ζωής - και τις εργασιακές φυσικά.

Και κάπως έτσι τελείωσαν οι γιορτές ... και πρέπει με κάποιο τρόπο να αρχίσουμε ξανά την καθημερινότητά μας.

... Η ζωή γίνεται πολύ αληθινή για άλλη μια φορά.

Όσο για τα όρια συγκέντρωσής μας; Απολύτως αχαλίνωτα. Ποιος μπορεί να επικεντρωθεί στη δουλειά όταν σκρολάραμε ατελείωτα χωρίς ενοχές για εβδομάδες;

Ευτυχώς, οι ειδικοί ανθρώπινου δυναμικού στο People Managing People συνεργάστηκαν με την δρ Κλερ Μέριφιλντ, γενική ιατρό και ιατρική διευθύντρια στο Selph, για να μας βοηθήσουν να επανέλθουμε άμεσα στην αλλαγή και να βελτιώσουμε την εστίασή μας με βασικό εργαλείο τη διατροφή μας.

Οι τροφές για τον εγκέφαλο που μπορούν να μας βοηθήσουν να συγκεντρωθούμε

Ωμέγα-3 τρόφιμα για ντοπαμίνη

Η δρ Μέριφιλντ αναφέρει: «Οι τροφές με ωμέγα-3 αυξάνουν τα επίπεδα ντοπαμίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που είναι υπεύθυνος για τα κίνητρα, την ανταμοιβή και την ευχαρίστηση. Με απλά λόγια, τα ιχθυέλαια μπορούν να μας κάνουν πιο ευτυχισμένους. Δεδομένου ότι ο Ιανουάριος και ο Φεβρουάριος είναι γνωστοί, μεταξύ άλλων, ως μερικοί από τους πιο ζοφερούς μήνες του χρόνου, η συμπλήρωση των ωμέγα-3 είναι ένας εύκολος τρόπος για να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας».

Η ίδια επίσης εξηγεί αυτές οι τροφές μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο και τη γνωστική λειτουργία, που σημαίνει ότι θα αισθανόμαστε πιο ευκρινείς και θα αναδυόμαστε από την «ομίχλη» του εγκεφάλου που υπάρχει συχνά τους χειμερινούς μήνες.

Και για ποιες τροφές μιλάμε;

«Ο σολομός, ο τόνος και τα λιπαρά ψάρια όπως το σκουμπρί έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 και η συνιστώμενη ποσότητα είναι περίπου 2 μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα. Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι όπως οι σπόροι chia είναι επίσης μια καλή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και μπορούν να καταναλωθούν ως σνακ ή να πασπαλιστούν στα δημητριακά πρωινού ή σε ένα μπολ με γιαούρτι.

«Γενικά, αν δεν τρώμε περίπου 2 μερίδες λιπαρά ψάρια την εβδομάδα, συνιστάται να λαμβάνουμε συμπληρώματα ωμέγα-3».

Καρύδια για αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Η δρ Μέριφιλντ εξηγεί: «Τα καρύδια είναι ένα άλλο εξαιρετικό σνακ που μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση της απόδοσης του εγκεφάλου μας και στην πρόληψη της γνωστικής έκπτωσης. «Περιέχουν επίσης υψηλά επίπεδα DHA, ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που μας βοηθά να παραμένουμε συγκεντρωμένοι και επίσης συγκρατούν διπλάσια ποσότητα αντιοξειδωτικών από τους άλλους ξηρούς καρπούς. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του στρες και της κατάθλιψης, τα οποία τείνουν να εντείνονται αυτή την εποχή του χρόνου».

Μαύρη σοκολάτα

Αν και δεν υπάρχει τίποτα κακό με την απόλαυση με τη σοκολάτα κατά τη διάρκεια των εορταστικών περιόδων, η ίδια μας προτρέπει να αναζητήσουμε πιο υγιεινές επιλογές τη νέα χρονιά, λέγοντας: «Αφού καταναλώσουμε υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και σοκολάτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και σνακ κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, το σώμα μας είναι βέβαιο ότι θα λαχταρά κάτι γλυκό κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας.... Ας δοκιμάσουμε ένα τετράγωνο μαύρης σοκολάτας. Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε πολυφαινόλες, ενώσεις που παράγονται από φυτά που συμβάλλουν στη βελτίωση της γνωστικής μας λειτουργίας και στη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Φρούτα, ροφήματα και μπαχαρικά

«Άλλα τρόφιμα πλούσια σε πολυφαινόλες περιλαμβάνουν μούρα όπως φράουλες, φραγκοστάφυλα και κεράσια, καθώς και τσάι, καφές και πολλά μπαχαρικά».

Σταυρανθή λαχανικά για «ενίσχυση του εγκεφάλου»

Η δρ Μέριφιλντ αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τα σταυρανθή λαχανικά περιλαμβάνουν φυλλώδη λαχανικά όπως το λάχανο, το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών.

«Αυτά τα λαχανικά είναι όλα γεμάτα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη C και φλαβονοειδή, τα οποία είναι αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της υγείας του εγκεφάλου. Περιέχουν επίσης πολλές αντικαρκινικές ιδιότητες.

«Η ενσωμάτωσή τους στη διατροφή μας τον Ιανουάριο μπορεί πραγματικά να μας βοηθήσει να τονώσουμε την εστίαση και τη συγκέντρωσή μας».

Συν, είναι πεντανόστιμα.