Πέντε τρόποι μείωσης των τροφίμων που καταλήγουν λανθασμένα στα σκουπίδια

«Που αν ήταν χώρα θα ήταν η τρίτη με τις μεγαλύτερες εκπομπές ρύπων στον κόσμο».
ISTETIANA VIA GETTY IMAGES

Εάν σκοπεύουμε να γίνουμε πιο φιλικοί προς τον πλανήτη μας το 2022, δεν έχουμε παρά να ακολουθήσουμε τα παραδείγματα των σεφ που έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τη σπατάλη τροφίμων και να είναι πιο φιλικοί προς το περιβάλλον αρχής γενομένης από τις δικές τους κουζίνες.

Η Άλισον Μάουντφορντ , σεφ και ιδρυτής της Ends and Stems, μιας ψηφιακής πλατφόρμας σχεδιασμού γευμάτων που βοηθά όσους μαγειρεύουν στο σπίτι να μειώσουν τη σπατάλη φαγητού, είπε ότι η σπατάλη τροφίμων στους χώρους υγειονομικής ταφής εκπέμπει μεθάνιο, ένα αέριο του θερμοκηπίου που είναι τουλάχιστον 28 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα.

«Τα απόβλητα τροφίμων σε μια χωματερή αποσυντίθενται χωρίς οξυγόνο και αν αυτά τα απόβλητα ήταν χώρα, θα ήταν η τρίτη με τις μεγαλύτερες εκπομπές ρύπων στον κόσμο», είπε στη HuffPost.

Και ένα πολύ σημαντικό tip:

Όλες αυτές οι προτάσεις των σεφ δεν είναι μόνο καλές για το περιβάλλον, αλλά θα μας βοηθήσουν να εξοικονομήσουμε και χρήματα.

Tip #1 - Ο κουβάς με τον ζωμό

Η σεφ Ρόμπιν Άσμπελ, δίνει μια «πράσινη» πρακτική που έμαθε ενώ εργαζόταν σε γαλλικό εστιατόριο μαγειρεύοντας σούπες και παρασκευάζοντας σως χρησιμοποιώντας έναν κουβά με τα υπολείμματα λαχανικών .

«Όλα τα περιττά κομμάτια από κρεμμύδια, σέλινο, καρότα, κολοκυθάκια και τα κοτσάνια μαϊντανού και βοτάνων τα αποθηκεύαμε πάντα σε έναν κουβά σε αυτό το εστιατόριο», είπε. «Ήταν ένας τρόπος να γίνεις δημιουργικός μέσα από υλικά που θα κατέληγαν στα σκουπίδια. Στο σπίτι, προσπαθώ - αν και δεν είμαι πάντα τέλεια - να χρησιμοποιώ τα υπολείμματα λαχανικών για να φτιάξω ζωμό σούπας. Ό,τι δεν χρησιμοποιώ για το μαγείρεμα, το κομποστοποιώ».

Tip #2 - Συνταγές για να αδειάσουμε το ψυγείο

Θα πρέπει να μάθουμε μερικούς τρόπους για να καθαρίσουμε το ψυγείο μας από τροφές που πλησιάζει η ημερομηνία λήξης τους και χαλάσουν», λέει η Άλισον Μάουντφορντ.

Πρόκειται για την πρακτική που ακολουθούν οι σεφ στα εστιατόρια για να δημιουργήσουν το «πιάτο ημέρας», προκειμένου να μειώσουν το αποθέματα από τις προμήθειες που έχουν. Μερικές από τις συνταγές που μας προτείνει η Άλισον Μάουντφορντ περιλαμβάνουν: σάλτσα ζυμαρικών, γαρνιτούρες πίτσας, stir-fry, φριτάτα, σούπες ή μαγειρευτά στην λαδόκολλα με μια εύκολη σάλτσα.

MTREASURE VIA GETTY IMAGES

Tip #3 - Μαγειρεύουμε φαγητό «προσωπικού» στο σπίτι

«Αν είσαι σεφ με ευαισθησίες για το περιβάλλον, είτε σε μια επαγγελματική κουζίνα είτε στο σπίτι, πάντα ψάχνεις τρόπους για να μειώσεις την σπατάλη», λέει ο Ρομπ Κόνολι, σεφ και ιδιοκτήτης του εστιατορίου Bulrush στο Σεν Λούι, με κουζίνα που ειδικεύεται σε κρέατα ελευθέρας βοσκής και κυνήγι και τις συνταγές του να έχουν τις ρίζες τους στην παραδοσιακή κουζίνα των Οζάρκ, μεταξύ βόρειου Άρκανσο και νότιου Μιζούρι.

Μας προτείνει να ακολουθήσουμε το παράδειγμα «φαγητό προσωπικού» που υπάρχει στα εστιατόρια. Αυτά τα γεύματα συχνά χρησιμοποιούν πολλά υλικά ή εκείνα που πλησιάζει η ημερομηνία λήξης τους.

«Σε μια επαγγελματική κουζίνα, μπορεί να ζητηθεί από οποιονδήποτε στο προσωπικό να ετοιμάσει το φαγητό. Έτσι υπάρχει ποικιλία υλικών και εναλλαγή γεύσεων με απροσδόκητα καλά γεύματα. Στο σπίτι, αναθέτουμε στα παιδιά μας να μαγειρεύουν από ένα πιάτο ο καθένας την εβδομάδα. Μια από τις δημιουργίες τους μπορεί να γίνει το νέο αγαπημένο μας φαγητό».

Tip #4 - Καλύτερος προγραμματισμός, λιγότερες αγορές

Οι σεφ παρακολουθούν στενά το απόθεμά τους, επειδή τα περιθώρια είναι πολύ μικρά στις επαγγελματικές κουζίνες», λέει η Άλισον Μάουντφορντ.

«Αν ξοδέψουν 2% περισσότερο σε τρόφιμα που δεν χρειάζονται, θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει τα κέρδη στο μισό». Έτσι λοιπόν ακολουθούμε την πρακτική των σεφ σημειώνοντας τι χρειαζόμαστε για την εβδομάδα και, στη συνέχεια, ελέγχουμε τα αποθέματα μας προτού φύγουμε για να κάνουμε τα ψώνια μας. «Η μνήμη μας πολλές φορές μας εξαπατά και τείνουμε να κάνουμε περισσότερες αγορές», εξηγεί η Άλισον Μάουντφορντ.

Tip #5 - Να γίνονται εύκολα αντιληπτά στο μάτι, αλλά όχι μέσα από μεμβράνη

Η Άν-Μαρί Μπονό γνωστή και ως «Σεφ Μηδενικής Σπατάλης» (Zero Waste Chef), είπε ότι ένας τρόπος για να καταναλώσουμε το φαγητό που έχουμε και να αποφύγουμε την σπατάλη είναι να αποθηκεύουμε τα υπολείμματα και άλλα υλικά σε γυάλινα βάζα.

«Τα αδιαφανή δοχεία σε πακέτο σημαίνει ότι είναι πιο εύκολο να ξεχάσουμε κάτι στο ψυγείο», είπε. «Αν παρατηρήσουμε το ψυγείο σε μια επαγγελματική κουζίνα θα δούμε ότι τα πάντα είναι εύκολα ορατά και έχουν ετικέτες και ημερομηνία».

Αν έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο για να καλύψουμε ότι έχει περισσέψει, τα βάζα θα μας βοηθήσουν να βάλουμε τέλος σε αυτή την πρακτική, πρόσθεσε.

Αρχίζουμε με μικρά βήματα

Όπως εξηγεί η σεφ Ρόμπιν Άσμπελ, ξεκινάμε πάντα με μικρά βήματα.

«Δεν μπορούμε να σώσουμε τον κόσμο μόνοι μας και δεν μπορούμε να αλλάξουμε ολόκληρη τη ζωή μας από τη μια μέρα στην άλλη, γι′ αυτό δίνουμε στον εαυτό μας μια περίοδο χάριτος. Επιλέγουμε πρώτα συνήθειες που είναι σχετικά εύκολο να αλλάξουν. Φροντίζουμε να επικροτούμε τις θετικές μας κινήσεις αλλά δεν παραλείπουμε να συγχωρούμε τον εαυτό μας όταν ξεχνιόμαστε, αρχίζοντας πάλι από την αρχή».