Το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, στη συνεδρίασή του την Πέμπτη, κατά πλειοψηφία αποφάσισε ότι η κατάθεση του Σχεδίου Νόμου Κλεισθένης Ι «ανοίγει εκ των πραγμάτων μια συζήτηση που ως βάση μπορεί και πρέπει να έχει μόνο τις ανάγκες τις Αυτοδιοίκησης, η κάλυψη των οποίων περνάει μέσα από την ικανοποίηση των κατατεθειμένων σκέψεων και προτάσεων».
Όπως αναφέρεται στο ψήφισμα, «το Σχέδιο Νόμου για την Αυτοδιοίκηση που δόθηκε για διαβούλευση, επιχειρεί να παρέμβει στο υπάρχον προβληματικό θεσμικό πλαίσιο του Καλλικράτη. Ένα πλαίσιο που δεν έλυσε αλλά πρόσθεσε καινούργια προβλήματα στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παρ’ όλα αυτά, το εύρος των επιχειρούμενων αλλαγών δεν είναι τέτοιο που να διαμορφώνει ένα νέο ριζικά αναθεωρημένο θεσμικό πλαίσιο ώστε να απαντάει στις ανάγκες της κοινωνίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ δεν ανατρέπει το υφιστάμενο μοντέλο των μονοπρόσωπων εκπροσωπήσεων.Την ίδια στιγμή εισάγει την απλή αναλογική που ακόμη και σε αυτή της τη μορφή, αποτελεί δημοκρατική τομή κόντρα στο υφιστάμενο πλειοψηφικό σύστημα που φαλκιδεύει τη λαϊκή ψήφο. Ως Περιφερειακό Συμβούλιο θεωρούμε ότι η κοινή αντιμετώπιση των 2 βαθμών Αυτοδιοίκησης δεν λαμβάνει υπόψη της, τις ανάγκες και τις ιδιαιτερότητες του κάθε βαθμού».
«Δεν αποτελεί βάση συζήτησης το νομοσχέδιο ”Κλεισθένης Ι” του υπουργείου Εσωτερικών» αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία η έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
Επίσης η ΓΣ ενέκρινε ψήφισμα στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η ΚΕΔΕ δεσμεύεται εντός τριών μηνών να καταθέσει σχετική ολοκληρωμένη πρόταση.
«Να επιδείξει πολιτική γενναιότητα και να ακούσει την αυτοδιοίκηση» κάλεσε τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης.
Ο κ. Πατούλης κάλεσε τον υπουργό να το αποσύρει, λέγοντας ότι η συντριπτική πλειοψηφία της αυτοδιοίκησης «λέει ένα περήφανο και μεγαλοπρεπές ”’Οχι” στο σχέδιο απορρύθμισης της αυτοδιοίκησης, στη διάλυση των δήμων, στο χάος και την ακυβερνησία, που θα προκαλέσει στον θεσμό και στις τοπικές κοινωνίες αν εφαρμοστεί, το νομοσχέδιο».
Ειδικότερα, όπως ανέφερε, μέχρι και χθες είχαν φθάσει στα γραφεία της ΚΕΔΕ τα ψηφίσματα, από 129 δήμους, εκ των οποίων οι 121 υπερψήφισαν την απόφαση της ΚΕΔΕ να επιστραφεί ως απαράδεκτο, το νομοσχέδιο. Παράλληλα δήλωσε ότι εφόσον αποσυρθεί, η αυτοδιοίκηση δεσμεύεται να καταθέσει εντός 40 ημερών «ένα σχέδιο νόμου που θα είναι κοστολογημένο και το οποίο θα διαμορφωθεί με τη συνεργασία έγκριτων νομοτεχνικών συμβούλων αλλά και ανθρώπων της αυτοδιοίκησης, που γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα προβλήματα».
Σε αυτό το πλαίσιο, είπε, η ΚΕΔΕ, ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης όλων των πολιτών σε όλη την Ελλάδα για το νομοσχέδιο, όπως και ενημέρωση των βουλευτών, όλων των κομμάτων. Επίσης έχει ζητήσει συναντήσεις τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και με τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς όλων των κομμάτων. Την Τρίτη 14 Μαΐου, οπότε και λήγει ο τυπικός χρόνος διαβούλευσης, αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ θα επισκεφθεί τον υπουργό Εσωτερικών και θα του παραδώσει τα ψηφίσματα των δημοτικών συμβουλίων.
Ο κ. Πατούλης επισήμανε πως δεν τίθεται θέμα «πολιτικής ήττας» καθώς όπως τόνισε «αν γίνει πράξη το νομοσχέδιο, όλοι θα χάσουμε και η αυτοδιοίκηση και η Ελλάδα».
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)