Aς συγκρατήσουμε τις ειρωνείες για τα αφηγήματα που κατάντησαν τη Δύση στο να βλέπει την Τουρκία ως κράτος ταραξία και να και να μην ξέρει πώς να δράσει.
ASSOCIATED PRESS

Ο Oswald Spengler (Όσβαλντ Σπένγκλερ) το 1926 δημοσίευσε ένα τρομερό έργο το οποίο καλό είναι κάποιος να διαβάσει για την πορεία της ιστορίας. Πολλά θα μπορέσει κάποιος να εξηγήσει με το ανεκτίμητης αξίας έργο ″The Decline of the West″. Η Δύση βρίσκεται σε παρακμή. Το πιο σημαντικό είναι πως μαζί με την ταυτόχρονη απώλεια συντελεστών ισχύος (οικονομικά δεδομένα, πληθυσμιακά, αδιαφορία για ταυτότητα, έλλειψη πολιτικής βούλησης για πραγματική πρόοδο) σημειώνεται διάσπαση της Δύσης. Βέβαια, κατακερματισμένη ήταν η Δύση πριν τον Ψυχρό Πόλεμο και ο χαρακτηρισμός ″Δύση″ μάλλον ήταν πολιτισμικός αλλά ακόμη και έτσι, σίγουρα ανακριβής.

Στα όσα έγιναν την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου στη Βρετανία οφείλουμε να λάβουμε υπόψιν μας πως η άκρατη παγκοσμιοποίηση και η περιφρόνηση του έθνους-κράτους είναι που προκάλεσε φαινόμενα ″Τζόνσον″ και ″Τραμπ″. Ένοχη είναι η αιτία για κάθε αιτιατό και όχι το αντίστροφο. Πρέπει να μάθουμε να σεβόμαστε το ύψιστο δικαίωμα του ανθρώπου, το οποίο είναι το δικαίωμα ακόμη και στο λάθος. Δημοκρατία και Ελευθερία συναντιούνται στην επιλογή του κάθε λαού.

Φωστήρες και ″φωτισμένοι ηγέτες″ που υπάρχουν σε κομμουνιστικά παραμύθια της μεγάλης Σοβιετικής Εγκυκλοπαίδειας, δεν υπάρχουν αν έχουμε δημοκρατία. Ο διδακτισμός που εκπέμπουν άνθρωποι που είναι μέρος του προβλήματος της δυτικής παρακμής, δεν μπορούν να είναι ταυτόχρονα, καταλύτες. Οφείλουμε να σεβόμαστε τις επιλογές των λαών και το πώς αυτοί θέλουν να ζήσουν.

Τα fake news και ο λαϊκισμός, υπήρχαν πριν τον Τζόνσον και τον Τραμπ και δεν εμφανίστηκαν με αυτούς. Το πουλόβερ της Ευρώπης ξηλώνεται κάθε μέρα και δε θα πάψει να ξηλώνεται καθώς ο κύκλος ακμής-παρακμής είναι αμείλικτος και αδιαφορεί η σπειροειδής τροχιά του Σπένγκλερ για τις απόψεις των υπέρμαχων της άκρατης παγκοσμιοποίησης των πάντων.

Ο δυτικός κόσμος οφείλει να ξαναβρεί ταυτότητα η οποία είναι η μαγιά κάθε οράματος και πορείας. Να φύγουμε από τον μηδενισμό, στον οποίο ειδικά η Ευρώπη ζει, να πάψουμε να θεωρούμε καινοτόμο το παμπάλαιο (Διαφωτισμό) και κυρίως, να μην μπερδεύουμε αυτό που βλέπουμε με αυτό που θα θέλαμε να δούμε. Ας αφήσουμε τους λαούς να αποφασίζουν για το μέλλον τους και ας συγκρατήσουμε τις ειρωνείες για τα αφηγήματα που κατάντησαν τη Δύση στο να βλέπει την Τουρκία ως κράτος ταραξία και να και να μην ξέρει πώς να δράσει.

Δημοφιλή