Το πρώτο σημαντικό «κρας τεστ» για την τύχη των συντάξεων αναμένεται να έχει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο σημερινό Eurogroup. Μπορεί η ατζέντα της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών να είναι γεμάτη από τις κρίσιμες εξελίξεις στην Ιταλία, παρόλα αυτά στο περιθώριο της συνόδου ο έλληνας υπουργός Οικονομικών ευελπιστεί ότι θα σχηματίσει εικόνα σχετικά με τις προθέσεις των «σκληρών» υπουργών Οικονομικών του Eurogroup.
Στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης παραμένουν αισιόδοξοι για την κατάληξη της διαπραγμάτευσης, η οποία εκ των πραγμάτων από σήμερα μπαίνει στην τελική της ευθεία. Αν και επίσημα αξιωματούχοι της Κομισιόν επιχειρούν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους για το θέμα της περικοπής ή μη των συντάξεων, κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι τα μηνύματα που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά των θεσμών θεωρούνται ιδιαίτερα θετικά.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι συζητήσεις προχωρούν και μάλιστα με γοργούς ρυθμούς προκειμένου η τελική απόφαση να ληφθεί εντός του χρονικού πλαισίου που επιθυμεί κυβέρνηση. Ο χρόνος θεωρητικά τελειώνει με την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού στις 21 Νοεμβρίου. Εκεί η κυβέρνηση θέλει να αποτυπώνεται ξεκάθαρα η ακύρωση του νόμου για την περικοπή των συντάξεων από την 1 Ιανουαρίου 2019. Αυτό σημαίνει ότι οι οριστικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν εντός του Νοεμβρίου, αν και υπάρχει το περιθώριο η τελική συμφωνία να γίνει στο Eurogoup στις 3 Δεκεμβρίου.
Ανεξάρτητα από το χρονοδιάγραμμα στο οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι το αποτέλεσμα των συζητήσεων θα κριθεί από τις προτάσεις τις οποίες θα παρουσιάσει η ελληνική πλευρά. Στόχος είναι με τα στοιχεία που παρουσιάζει η Ελληνική πλευρά να γίνει ξεκάθαρο στους θεσμούς ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την πορεία των δημοσιονομικών εφόσον αποφασιστεί να μην περικοπούν οι συντάξεις.
Ο ρόλος της Κομισιόν
Στην προσπάθεια αυτή η κυβέρνηση εκτιμά ότι έχει ως σύμμαχο την Κομισιόν με τα στελέχη της να βλέπουν με θετικό μάτι τις ελληνικές προτάσεις. Ενδεικτικό του καλού κλίματος είναι και οι πληροφορίες για το θετικό περιεχόμενο της έκθεσης της Κομισιόν σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου.
Ο άγνωστος και παράλληλα δύσκολος παράγοντας στην εν εξελίξει διαπραγμάτευση παραμένει η ομάδα των λεγομένων σκληρών του Eurogroup καθώς ήδη υπάρχουν οι πρώτες αντιδράσεις σχετικά με το ελληνικό αίτημα. Με βάση τις συγκεκριμένες πληροφορίες ο αγώνας προκειμένου να υπάρξει αίσιο τέλος στην υπόθεση των συντάξεων δεν θα δοθεί τεχνοκρατικά με τους θεσμούς αλλά πολιτικά σε επίπεδο Eurogroup.
Εκεί ακριβώς αναμένεται υπουργοί οικονομικών των χωρών μελών που διατυπώνουν τις σημαντικότερες αντιδράσεις, να ζητήσουν εγγυήσεις σχετικά με την συνέχιση της ορθής εφαρμογής των συμφωνηθέντων και κυρίως της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων οι οποίοι έχουν οριστεί για τα επόμενα χρόνια.
Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες οι εγγυήσεις αλλά και οι διαβεβαιώσεις τις οποίες θα ζητήσουν υπουργοί οικονομικών δεν θα έχουν να κάνουν μόνο με τη βιωσιμότητα τους ασφαλιστικού συστήματος τα επόμενα χρόνια, αλλά με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων τις οποίες οι δανειστές θεωρούν κρίσιμες, όπως είναι οι αποκρατικοποιήσεις και η μείωση των «κόκκινων δανείων».
Οι εξωγενείς παράγοντες
Στις καθαρά τεχνοκρατικές αποφάσεις για το Ελληνικό ζήτημα στις οποίες ρόλο θα παίξουν και οι πολιτικές ισορροπίες, είναι βέβαιο ότι θα πρέπει να προσμετρηθούν και οι παράγοντες που θα κρίνουν τις ισορροπίες στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με δεδομένο ότι έχει πλέον ξεκάθαρα βγει από το κάδρο των διαπραγματεύσεων το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο καθώς από την νέα θέση του δεν μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη λήψη αποφάσεων, τα βλέμματα στρέφονται στις πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της Γερμανίας, στη «θύελλα» που έχει ξεσπάσει στην Ιταλία και παρασέρνει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, αλλά και στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις αναφορικά με το Brexit.