Καθώς οι μουσουλμάνοι διανύουν την πιο ιερή περίοδο του χρόνου, το Ραμαζάνι, κατά την οποία από την ανατολή έως και τη δύση του ήλιου δεν μπορούν να φάνε και να πιουν τίποτα, όλο και περισσότερες νεαρές μουσουλμάνες γυναίκες από όλο τον κόσμο μιλούν δημόσια στα social media και μοιράζονται τον προβληματισμό τους για το πώς βιώνουν αυτή τη γιορτή έχοντας περίοδο.
Είναι γνωστό (και όχι μόνο στις γυναίκες) ότι οι ημέρες της εμμηνόρροιας είναι πιο δύσκολες και πιο απαιτητικές από τις υπόλοιπες γι′ αυτό και είναι καταρχάς αδιανόητο για μια γυναίκα που βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση να μην καταναλώνει τροφή και νερό για ώρες.
Όπως αναφέρει σε σχετικό του άρθρο το BBC, μερικές από όσες συμμετέχουν σε αυτή την κατά κάποιον τρόπο «δημόσια συζήτηση», σημειώνουν πως αναγκάζονται να κρύβονται από οικογένεια και φίλους όταν πρέπει να φάνε και να πιουν, προκειμένου να μη γίνουν αντικείμενο σχολιασμού και αδιάκριτων ερωτήσεων, καθώς εκτός των άλλων συχνά επικρατεί η νοοτροπία ότι οι άντρες του περιβάλλοντος δεν πρέπει να γνωρίζουν πότε μια γυναίκα έχει περίοδο.
Η Sophia Jamil, που ζει στη Νέα Υόρκη αλλά έχει καταγωγή από το Πακιστάν, δήλωσε στο BBC: «Κάποιοι άνθρωποι δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι υπάρχει αυτό το θέμα γιατί το αντιμετωπίζουν ως μια αρνητική επίδραση στη μουσουλμανική θρησκεία, αλλά υπάρχει πρόβλημα. Η μαμά μου συνήθιζε να μου λέει να μην το αναφέρω στους άντρες του σπιτιού όταν έχω περίοδο και μόνο τα κορίτσια να το γνωρίζουν. Έτσι, όποτε έπινα νερό κι έβλεπα τον πατέρα μου να έρχεται, άφηνα το ποτήρι κάτω και έφευγα. Επίσης, η μητέρα μου έφερνε φαγητό στο δωμάτιό μου και μου έλεγε να τρώω εκεί ήσυχα».
«Όταν ο αδερφός μου με έπιασε κυριολεκτικά με την μπουκιά στο στόμα, έκατσε και με κοιτούσε επίμονα. Τα αδέρφια μου προσπαθούσαν να με πιάσουν στα πράσα να τρώω για να με ντροπιάσουν», συμπληρώνει η 21χρονη beauty blogger.
Το επίσης εντυπωσιακό είναι ότι η εμμηνόρροια θεωρείται τόσο «επαίσχυντο θέμα» που η μητέρα της δεν της είχε εξηγήσει ότι θα έχει περίοδο από την εφηβεία κι έπειτα. «Πιστεύω πραγματικά ότι η έμμηνος ρύση είναι ένα ταμπού που πρέπει να εκλείψει. Πρέπει να μιλάμε περισσότερο γι′ αυτό και εναπόκειται στη γενιά μας να κάνει την αλλαγή σε αυτό», αναφέρει η Sophia.