Πώς ήταν η Αθήνα στα βυζαντινά χρόνια;
Πώς επηρεάστηκε στα χρόνια της Φραγκοκρατίας;
Ποιες είναι οι ιστορίες που κρύβουν οι βυζαντινές εκκλησίες της Πλάκας;
Τι σχέση έχει το νέο ιστορικό μυθιστόρημα του Γιάννη Καλπούζου «Εράν» (εκδόσεις Ψυχογιός), το οποίο διαδραματίζεται σε ένα μεγάλο του μέρος στην Αθήνα της εποχής της εικονομαχίας και της ανάδειξης της Ειρήνης της Αθηναίας στον θρόνο του Βυζαντίου, με την Πλάκα;
Το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκαίδευσης διοργανώνει στις 24 Ιουνίου, έναν περίπατο στη Βυζαντινή Αθήνα με τον Γιάννη Καλπούζο.
Ο συγγραφέας ζωντανεύει την καθημερινότητα εκείνης της εποχής. Κομβικά σημεία η Πύλη του Αδριανού, το Μνημείο του Λυσικράτη, η οδός Τριπόδων κ.α.
Στον περίπατο ο Γιάννης Καλπούζος θα μιλήσει για τα σημεία που τον ενέπνευσαν, σε μια μοναδική ξενάγηση στη Βυζαντινή Πλάκα.
Παράλληλα, ο περίπατος περιλαμβάνει σημαντικές βυζαντινές εκκλησίες, πληροφορίες για την παρακμή της Αθήνας, αλλά και για τις φωτεινές στιγμές, τη μοναδική προσωπικότητα του Μητροπολίτη Μιχαήλ Χωνιάτη, αλλά και τι τελικά οδήγησε στη Φραγκοκρατία, όπως και τι άφησε αυτή η περίοδος στην πόλη.
Οδηγός σε αυτό το ταξίδι θα είναι ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Κώστας Στοφόρος.
Ἐρᾶν: να ερωτεύεσαι, να αγαπάς.
766 μ.Χ. Η Λυγινή και ο Υάκινθος σύρονται μαζί με πλειάδα μοναχών στον Ιππόδρομο, διαπομπεύονται και τους παντρεύουν με τη βία. Κρύβουν και οι δύο επτασφράγιστα μυστικά, τα οποία θα σημαδέψουν τις ζωές τους κι εν πολλοίς θα τις καθορίσουν κατά την οδύσσειά τους.
Ο Ροδανός, αγγελοπρόσωπος, ριψοκίνδυνος, θηρευτής των ηδονών, μα και με φοβερά μυστικά να τον σφιχτοδένουν, είναι συνάμα προσηλωμένος σε ό,τι θεωρεί χρέος.
Γύρω από αυτούς τους τρεις ήρωες και το μυστήριο του Ιερού Στιχαρίου, το οποίο θα μπορούσε ν’ ανατρέψει αυτοκράτορες και πολιτικές δεκαετιών, κινείται η μυθοπλασία κατά το δεύτερο μισό του 8ου αιώνα με φόντο την Εικονομαχία και την καθημερινή ζωή στην Κωνσταντινούπολη, την Αθήνα και τη Θράκη. Σε μια μοναδική εποχή, άγνωστη και μυθώδη. Τους πλαισιώνουν αρκετοί δευτεραγωνιστές, όπως ο μοχθηρός Ερμάς, ο καλλιεργημένος δούλος Κιτίν, ο Αρκάδιος που τον μεγάλωσε στο δάσος μια αρκούδα, η θεατρίνα Γοργονία, ο πατρίκιος Φωκάς με την ομάδα των Λεόντων του, ο μαύρος ευνούχος Αράν και άλλοι.
Οι πρωταγωνιστές φτάνουν στα άκρα, ερωτεύονται παράφορα, ζουν ανέμελα, δίνονται στη ζωή και τους δίνεται, ταπεινώνονται, συνθλίβονται, ανακάμπτουν, ξαναπέφτουν στον βούρκο, καταρρέουν, αφιερώνονται στον Θεό ή Τον απαρνούνται, γίνονται θύματα της εικόνας τους ή οδηγούνται στο εράν διά του οράν της ψυχής. Έχουν να αντιμετωπίσουν συκοφαντίες, πολέμους, ραδιουργίες, θανάσιμους εχθρούς, έναν έρωτα-σφαγή, εφιάλτη και όνειρο και, πάνω απ’ όλα, τον ίδιο τους τον εαυτό.
Κανόνες συμμετοχής στην δράση, προς περιορισμό της διασποράς του Covid-19:
Ο ξεναγός χρησιμοποιεί μάσκα καθ’ όλη την διάρκεια του περιπάτου.
Μέγιστος αριθμός ατόμων που μπορούν να συμμετέχουν στην ομάδα 20 άτομα
Συνιστάται η χρήση προστατευτικών μασκών και αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος με περιεκτικότητα 70% σε αιθυλική αλκοόλη κατ’ ελάχιστον.
Οι συμμετέχοντες οφείλουν να κρατούν αποστάσεις ασφαλείας, όπως ορίζονται από τις αρμόδιες αρχές.
Info
Τετάρτη 24 Ιουνίου, ώρα 19:00
Η συμμετοχή κοστίζει συνολικά 12 ευρώ.
Για την εξασφάλιση θέσης απαραίτητη είναι η προπληρωμή.
Για εκδήλωση ενδιαφέροντος συμπληρώστε τη φόρμα εδώ
Πληροφορίες / Κρατήσεις: 210 3250341 / info@ekedisy.gr
Σημείο Συνάντησης: Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, Τριπόδων 23, Πλάκα, Αθήνα.