Περισσότερα φοιτητικά διαμερίσματα, ελαφρώς μειωμένες τιμές

Πώς επιδρά η εγκατάλειψη της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην αγορά ακινήτων.
GeorgeTsamakdas via Getty Images

Μικρή διόρθωση στις τιμές ενοικίασης μικρών διαμερισμάτων (γκαρσονιέρες και δυάρια έως 65 τ.μ.) που κατά κανόνα αφορούν και τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, καταγράφηκε το τελευταίο τρίμηνο κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα. Η πτώση ωστόσο έρχεται απλώς να ισορροπήσει τις αυξήσεις που καταγράφηκαν το 2020 έναντι του 2019, καθώς η πανδημία και η «ακύρωση» της βραχυχρόνιας μίσθωσης κατοικιών, φρέναρε τη σταθερή άνοδο των μισθωμάτων.

Η υπαναχώρηση κατά το τελευταίο τρίμηνο κορυφώθηκε τον Αύγουστο, όπως διαπιστώνει έρευνα τιμών της πλατφόρμας αγγελιών ακινήτων spitogatos.gr, καθώς εξανεμίστηκαν και οι τελευταίες προσδοκίες για τη διατήρηση της δραστηριότητας τύπου AirBnB. Σύμφωνα με στοιχεία του Spitogatos, σε σχέση με το 2019, σημειώνεται αύξηση στην προσφορά φοιτητικών κατοικιών προς ενοικίαση της τάξεως του 80% στην Αθήνα και του 25% στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο αριθμός διαθέσιμων φοιτητικών σπιτιών στην υπόλοιπη Ελλάδα παραμένει στα ίδια επίπεδα, γεγονός που εξηγεί και τις αυξομειώσεις ζητούμενου ενοικίου. Εντός της πλατφόρμας της AirBnb παραμένουν 9.000 διαθέσιμα ακίνητα στην Αθήνα (κάθε τύπου) έναντι 12.000 και πλέον που εντάσσονταν στην αρχή του 2020.

Αναλυτικότερα και σε ότι αφορά τα διαθέσιμα μικρά ακίνητα προς μίσθωση στην Αθήνα, τη μεγαλύτερη πτώση συναντάμε στην Καισαριανή (-30%), αλλά η ετήσια μεταβολή των τιμών ενοικίου στην περιοχή παραμένει στο +11%. Στο Νέο Κόσμο το τελευταίο τρίμηνο τα ενοίκια μειώθηκαν κατά 15% αλλά η ετήσια μεταβολή των ενοικίων είναι κατά 2% πάνω από το επίπεδο του 2019.

Στο Παγκράτι, όπου το ράλι τιμών άρχισε ήδη από το 2017 παρατηρείται η πρώτη ουσιαστική διόρθωση από τα υψηλά επίπεδα του 2019, καθώς τον Αύγουστο του 2020 παρατηρείται πτώση της τάξης του 9%, ενώ από την αρχή του έτους η πτώση αγγίζει το 5%.

Στο Κουκάκι, διατηρείται η οριακή αύξηση κατά 1% σε σχέση με το 2019, ωστόσο το τελευταίο τρίμηνο, όσοι ιδιοκτήτες «γύρισαν» σε συμβατικές μισθώσεις προχωρούν σε μείωση ενοικίου της τάξης του 11%.

George Pachantouris via Getty Images

Επί του παρόντος, η υψηλότερη μέση τιμή ανά τετραγωνικό καταγράφεται στην περιοχή του Κολωνακίου και του Λυκαβηττού (14,8 ευρώ ανά τ.μ.) και στο Μετς (14,2 ευρώ ανά τ.μ.) ενώ η χαμηλότερη στη Νίκαια (6,6 ευρώ ανά τ.μ.).

Στη Θεσσαλονίκη επίσης παρατηρείται μικρή πτώση τιμών το τελευταίο τρίμηνο, σχεδόν σε όλες τις περιοχές φοιτητικού ενδιαφέροντος, με την Σταυρούπολη να εμφανίζει τη μεγαλύτερη πτώση (-11%), καθώς και τη χαμηλότερη τιμή ανά τετραγωνικό (6,1 ευρώ).

Στην υπόλοιπη Ελλάδα οι τάσεις ποικίλουν, ωστόσο η μεγαλύτερη αύξηση στις τιμές φοιτητικών κατοικιών σε σχέση με το 2019 παρατηρείται στο Ναύπλιο (22%) και τη Χαλκίδα (15%) και σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο στο Αγρίνιο (23%) και την Τρίπολη (20%). Αξιοσημείωτη πτώση, αντιθέτως, παρουσιάζουν σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο οι τιμές στην Αμαλιάδα, αλλά και τα Χανιά (-13%).

Χαμηλότερες τιμές ανά τετραγωνικό παρατηρούνται σύμφωνα με το Spitogatos.gr στις Σέρρες (4,6 ευρώ ανά τ.μ.) και το Αίγιο (5,2 ευρώ ανά τ.μ.) και ακολουθούν Σπάρτη (5,3 ευρώ ανά τ.μ.), Ρίο (5,8 ευρώ ανά τ.μ.) και Ξάνθη (5,8 ευρώ ανά τ.μ.). Αντιθέτως, στην Κομοτηνή, οι τιμές ενοικίων για μικρά διαμερίσματα και γκαρσονιέρες συνεχίζει να αυξάνει κατά 7% το τελευταίο τρίμηνο, φθάνοντας στα 6,4 ευρώ ανά τ.μ.

Δημοφιλή