Περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν την νοτιοδυτική Συρία από τότε που οι κυβερνητικές δυνάμεις ξεκίνησαν τις επιχειρήσεις για την ανακατάληψη της περιοχής που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία και τα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί στα σύνορα της Συρίας με την Ιορδανία ενώ χιλιάδες άλλοι έχουν εγκαταλείψει την περιοχή που συνορεύει με τα Υψίπεδα του Γκολάν.
Ο διευθυντής της οργάνωσης Ραμί Αμπντελραχμάν δήλωσε ότι οι άμαχοι έχουν κυρίως εγκαταλείψει το ανατολικό τμήμα της επαρχίας Ντεράα, όπου οι κυβερνητικές δυνάμεις προελαύνουν. Κάποιοι άλλοι έχουν επίσης περάσει σε περιοχές που ελέγχονται από τις κυβερνητικές δυνάμεις, είπε ο ίδιος.
Το Ισραήλ θα εμποδίσει την είσοδο Σύριων προσφύγων. Η Τουρκία ζητά το τέλος των επιχειρήσεων
«Πστεύω ότι θα πρέπει να εμποδίσουμε την είσοδο προσφύγων από τη Συρία στο Ισραήλ. Στο παρελθόν το έχουμε αποτρέψει», σχολίασε ο υπουργός Ενέργειας Γιουβάλ Στάινιτζ σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό 102FM του Τελ Αβίβ.
Στο μεταξύ η Τουρκία επέκρινε έντονα σήμερα τις φονικές επιθέσεις του συριακού στρατού στη Ντεράα, καλώντας τους συμμάχους της Δαμασκού να την πείσουν να σταματήσει τις επιχειρήσεις αυτές, οι οποίες, σύμφωνα με την Άγκυρα, «υπονομεύουν» τη διαδικασία επίλυσης της κρίσης.
Η χθεσινή ημέρα ήταν η πιο αιματηρή στην επαρχία Ντεράα, με τουλάχιστον 25 αμάχους, μεταξύ των οποίων και παιδιά, να έχουν σκοτωθεί από τις αεροπορικές επιδρομές του συριακού στρατού.
Χωρίς να αναφέρεται ξεκάθαρα στη Ρωσία, με την οποία η Τουρκία έχει στενές σχέσεις, η Άγκυρα «καταδίκασε έντονα» τις «απάνθρωπες επιθέσεις του καθεστώτος» στη Ντεράα και τη γειτονική επαρχία Κουνέιτρα.
«Οι επιθέσεις αυτές υπονομεύουν τις προσπάθειες που καταβάλλονται στο πλαίσιο της διαδικασίας της Αστάνα και της Γενεύης με στόχο να περιοριστεί η βία επί του πεδίου και να βρεθεί πολιτική λύση στην κρίση», δήλωσε ο Χάμι Ακσόι εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η Ρωσία και το Ιράν, σύμμαχοι του συριακού καθεστώτος, και η Τουρκία, που στηρίζει τους αντάρτες, συμμετέχουν στη διαδικασία της Αστάνα, η οποία επέτρεψε να περιοριστεί η βία επί του πεδίου και να δημιουργηθούν «ζώνες αποκλιμάκωσης».
Υπενθυμίζοντας ότι οι επαρχίες Ντεράα και Κουνέιτρα περιλαμβάνονται στις «ζώνες αποκλιμάκωσης» ο Ακσόι ζήτησε «από τους άλλους εγγυητές της συμφωνίας της Αστάνα και τη διεθνή κοινότητα να σταματήσουν τις επιθέσεις αυτές».
(Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)