Τρεμάμενη γη: Περισσότεροι από 2.500 σεισμοί στη Σαντορίνη έως την 1η Φεβρουαρίου

Χαρακτηριστικά προσεισμικής ακολουθίας: Σε διάστημα μίας εβδομάδας σημειώθηκαν περίπου 1.300 σεισμικές ακολουθίες - Τα ευρήματα του ΕΚΠΑ προκαλούν αίσθηση.
Πινακίδα προειδοποιεί για κατολισθήσεις - Σαντορίνη, 4 Φεβρουαρίου 2025
Πινακίδα προειδοποιεί για κατολισθήσεις - Σαντορίνη, 4 Φεβρουαρίου 2025
Eurokinissi

Το ΕΚΠΑ εξέδωσε έκτακτη ανακοίνωση με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στη Σαντορίνη και την έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στην περιοχή. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι έχουν παρατηρηθεί περισσότεροι από 2.500 σεισμοί μέχρι την 1η Φεβρουαρίου 2025. Το εντυπωσιακό είναι ότι σε διάστημα μίας εβδομάδας σημειώθηκαν περίπου 1.300 σεισμικές ακολουθίες.

Σύμφωνα με την Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ, πρόκειται για μια ασυνήθιστη και υψηλή παραγωγικότητα σε σεισμούς με μεγέθη μεγαλύτερα των 4 βαθμών ρίχτερ. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η έντονη σεισμική δραστηριότητα ενέχει χαρακτηριστικά προσεισμικής ακολουθίας.

Πιο συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2024 άρχισε να εμφανίζεται μικροσεισμική δραστηριότητα εντός της Καλντέρας στη Σαντορίνη, η οποία εντάθηκε από τα μέσα Σεπτεμβρίου. «Πρόκειται για την πρώτη φορά μετά την περίοδο 2011-2012 που εμφανίζεται σημαντική μικροσεισμική δραστηριότητα εντός της Καλντέρας», σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην οποία σημειώνεται ότι το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ έχει εγκαταστήσει μόνιμους σεισμολογικούς σταθμούς στη Σαντορίνη από το 2011.

Η περιοχή του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Κολούμπο, 8 χιλιόμετρα ΒΑ της Σαντορίνης «εμφανίζεται διαχρονικά περισσότερο δραστήρια σεισμικά». Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τα μικροσεισμικά επίκεντρα στη Σαντορίνη εντοπίστηκαν κυρίως στη Νέα Καμένη και στην ευρύτερη περιοχή Ημεροβιγλίου-Φηρών, κατά μήκος της «γραμμής Καμένης» με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και παράλληλα, εμφανίστηκε μικροσεισμική δραστηριότητα και στην περιοχή ανατολικά του Κολούμπο. Ο μεγαλύτερος σεισμός που καταγράφηκε το διάστημα της έρευνας, ήταν στις 25 Ιανουαρίου, με επίκεντρο στις ΝΑ ακτές της Θηρασιάς, με μέγεθος 3.8 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ.

Στις 26 Ιανουαρίου εμφανίστηκε νέα ομάδα σεισμών ανατολικά του ηφαιστείου Κολούμπο, με έντονη έξαρση την επόμενη ημέρα. Έως τις 29 Ιανουαρίου εντοπίστηκαν πάνω από 1.300 σεισμοί με τη χρήση μηχανικής μάθησης. Έως την 1η Φεβρουαρίου είχαν εντοπιστεί πάνω από 2.500 σεισμοί, ενώ ξεκίνησε η ασυνήθιστα υψηλή παραγωγικότητα σεισμών με μεγέθη μεγαλύτερα των 4 βαθμών Ρίχτερ. Όπως αναφέρεται, η σεισμικότητα εξαπλώθηκε στην περιοχή γύρω από τη νησίδα Άνυδρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία καθημερινής ανάλυσης σεισμικών δεδομένων του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, από την 1η Φεβρουαρίου έως και την 4η Φεβρουαρίου ώρα 09:00 εκδηλώθηκαν 43 σεισμοί με μέγεθος μεγαλύτερο ή ίσο του 4.0. Οι μεγαλύτεροι σεισμοί εκδηλώθηκαν στις 3 Φεβρουαρίου 14:17:41 και 4 Φεβρουαρίου 04:46:07 με μέγεθος 5.0.

Πάντως, από τη Διεπιστημονική Επιτροπή Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων του ΕΚΠΑ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση και στη μελέτη της εδαφικής παραμόρφωσης και στο πώς αυτή συνδέεται με τη σεισμικότητα. Μάλιστα, ο μόνιμος σταθμός (SANT) ανέδειξε αλλαγή στη κινηματική συμπεριφορά της περιοχής από τον Αύγουστο του 2024. «Για την καλύτερη χωρική μελέτη της εδαφικής κίνησης θα πραγματοποιηθεί επαναμέτρηση του μη-μόνιμου δικτύου GPS της περιοχής. Στόχος είναι να προσδιοριστεί με ακρίβεια η χωρική κατανομή της εδαφικής παραμόρφωσης σε όλη την περιοχή Θήρας-Θηρασιάς, και να μελετηθεί πώς συνδέεται με τα δύο ηφαιστειακά κέντρα, της Νέας Καμένης και του Κολούμπο», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του ΕΚΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ

Δημοφιλή