Καλύτερη η εικόνα της φωτιάς στην Τρίπολη

Ένας 29χρονος προσήχθη ως ύποπτος για την πρόκληση της πυρκαγιάς.
arcadiaportal

Καλύτερη είναι η εικόνα της μεγάλης πυρκαγιάς που ξέσπασε νωρίς το απόγευμα σε δασική έκταση στην θέση ’Αγιος Βλάσης στην Τρίπολη. Η κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν άμεση τόσο απο αέρος όσο και επίγεια.

Ένας 29χρονος προσήχθη ως ύποπτος για την πρόκληση της πυρκαγιάς σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Σύμφωνα με το arcadia portal, η φωτιά εκδηλώθηκε πίσω από το Παναρκαδικό Νοσοκομείο. Στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Η ΕΡΤ αναφέρει πως οι καπνοί της φωτιάς κάλυψαν όλη την πόλη, ενώ απειλήθηκε προσωρινά και το Μαίναλο, καθώς η φωτιά έκαιγε σε δασική περιοχή. Μαρτυρίες κάνουν λόγο για περισσότερες απο μια εστίες, γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα για τα αίτια της.

Στη συγκεκριμένη πλευρά κάηκαν πεύκα ενώ δεν απειλείται, προς το παρόν, κατοικημένη περιοχή.

Είχαν προηγηθεί δυο μικρότερες εστίες σήμερα πάνω από το Νοσοκομείο, που όμως τέθηκαν γρήγορα υπό έλεγχο. Επίσης φωτιά ξέσπασε και έξω από τις διοικητικές υπηρεσίες του Παναρκαδικού Νοσοκομείου, όμως ένας περαστικός της είδε, κάλεσε την Πυροσβεστική και την έσβησε.

Η πρώτη εστία ήταν αρκετά κοντά στην πόλη, περίπου στο χιλιόμετρο λίγο πάνω από το Παναρκαδικό Νοσοκομείο της πόλης. Η φωτιά έγινε αντιληπτή από τους πυροφύλακες αλλά αμέσως ξέσπασε η δεύτερη εστία, αυτή που ήταν και πιο δυνατή και χρειάστηκε να σπεύσουν επίγειες αλλά και να ενισχυθούν ταυτόχρονα και με εναέριες. Ειδικότερα, 15 υδροφόρα οχήματα της Πυροσβεστικής, 50 πυροσβέστες, πέντε πεζοπόρα τμήματα έφτασαν στο σημείο καθώς πρόκειται για το δασικό σύμπλεγμα του Μαινάλου, πευκοδάσος και είναι πολύ δύσκολη η πρόσβαση για τα αυτοκίνητα.

Ακόμα έσπευσαν 8 εναέριες δυνάμεις, ελικόπτερα και αεροσκάφη. Τόσο ο Δήμος της Τρίπολης όσο και η Περιφέρεια Πελοποννήσου βοήθησαν ενώ δυνάμεις της Πυροσβεστικής από κάθε γωνιά της Περιφέρειας Πελοποννήσου έφτασαν στο σημείο γιατί το μεγάλο στοίχημα ήταν να μην απειληθεί η πόλη της Τρίπολης και οι διάσπαρτες οικίες που βρίσκονται γύρω από την περιοχή.

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε και σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Βαμβακόφυτο Σερρών. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 25 πυροσβέστες με 9 οχήματα και ένα ελικόπτερο.

Συνολικά 58 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο, σύμφωνα με ενημέρωση της πυροσβεστικής, οι περισσότερες εκ των οποίων αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και κλιμάκια της διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Τέλος, η πυροσβεστική καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια να ακολουθούν τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Το 23% της Αττικής κάηκε κατά τα επτά τελευταία χρόνια

Από το 2017 μέχρι και το τέλος Ιουλίου 2023, έντεκα μεγάλες πυρκαγιές έχουν κάψει περισσότερα από 550.000 στρέμματα στην Αττική, σύμφωνα με τις αναφορές από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus και το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο για Δασικές Πυρκαγιές (EFFIS), τις οποίες παρουσιάζει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr.

Η συνολική επιφάνεια της Περιφέρειας Αττικής (χωρίς την περιοχή της Τροιζηνίας, των νησιών και του Λεκανοπεδίου) είναι 2.500.000 στρέμματα, οπότε υπολογίζεται ότι τα τελευταία επτά έτη το 23% της συνολικής επιφάνειας έχει καεί από δασικές πυρκαγιές.

Τα περισσότερα στρέμματα κάηκαν το 2021 από τις πυρκαγιές σε Γεράνεια, Βαρυμπόμπη, Κερατέα, Βίλια (258.700), ενώ ακολουθούν οι φετινές πυρκαγιές στον Κουβαρά και τα Δερβενοχώρια, με βάση την καταμέτρηση ως το τέλος Ιουλίου (156.100), οι πυρκαγιές του 2018 σε Μάτι και Κινέτα (68.800), οι πυρκαγιές του 2022 σε Γλυφάδα και Πεντέλη (32.600) και η πυρκαγιά του 2017 στον Κάλαμο (30.000).

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Αστεροσκοπείου, τα παραπάνω ανησυχητικά στοιχεία για την Αττική υπογραμμίζουν την ανάγκη συνολικού επαναπροσδιορισμού της στρατηγικής διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας. Ειδικότερα, η διαχείριση των δασικών πυρκαγιών απαιτεί μία ολοκληρωμένη προσέγγιση που θα ενσωματώνει γνώση αιχμής από διαφορετικές επιστήμες, μεταξύ αυτών και η πυρομετεωρολογία. Είναι χαρακτηριστικό πως η εκδήλωση ακραίων δασικών πυρκαγιών περιλαμβάνει τη σύζευξη, την αλληλεπίδραση φωτιάς και ατμόσφαιρας, οπότε είναι αδύνατο να χαραχθεί οποιαδήποτε στρατηγική διαχείρισης δίχως την ενεργό συνεισφορά της μετεωρολογικής γνώσης. Επιπροσθέτως, οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες καθορίζουν εάν και πότε τα δασικά καύσιμα θα καταστούν εύφλεκτα, επηρεάζοντας επίσης τα χαρακτηριστικά της εξάπλωσης και της συμπεριφοράς της φωτιάς.

Παρατηρησιακά δίκτυα όπως το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών της μονάδας ΜΕΤΕΟ, καταλήγει η ανακοίνωση, μπορούν να συνεισφέρουν σημαντικά στην κατεύθυνση μιας ολοκληρωμένης, επιστημονικά τεκμηριωμένης στρατηγικής διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών στη χώρα μας.

Δημοφιλή