Πυρκαγιές και πανδημία: Πως κατέληξε ο Μητσοτάκης στα πρόσωπα του ανασχηματισμού

Μία «ηχηρή» απομάκρυνση, μία επιστροφή και μία προσπάθεια διατήρησης ισορροπιών.
Mitsotakis
Mitsotakis
Dimitris Papamitsos

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε προαναγγείλει ότι οι ευθύνες για την αναποτελεσματική προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών θα αποδίδονταν στην ώρα τους. Και η ώρα αυτή ήρθε με την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, με τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη να μένει εκτός υπουργικού γραφείου και το Νίκο Χαρδαλιά να μετακινείται σε άλλο χαρτοφυλάκιο και συγκεκριμένα στο υπουργείο Άμυνας. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξελίχθηκε σε κομβικό σημείο, καθώς σε αυτό σημειώθηκε και μία εξίσου «ηχηρή» επιστροφή σε υπουργική θέση, αυτή του Τάκη Θεοδωρικάκου, πρώην υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος –όπως σημειώνουν κυβερνητικές πηγές- προέρχεται από το χώρο της αριστεράς, όπως και ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.

Η πρόθεση του πρωθυπουργού να αναβαθμίσει το ρόλο της Πολιτικής Προστασίας είχε διαφανεί και από την πρόσφατη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή, με θέμα την αντιμετώπιση των πρόσφατων πυρκαγιών. Ωστόσο η εμπλοκή με τον Ευάγγελο Αποστολάκη ανέτρεψε τα αρχικά σχέδια του κυρίου Μητσοτάκη και έτσι ο Τάκης Θεοδωρικάκος βρέθηκε με ”διπλό” υπουργείο, μέχρι νεωτέρας - δηλαδή μέχρι να βρεθεί ο υπουργός που θα αναλάβει την Πολιτική Προστασία και να καταργηθεί το παρόν μοντέλο με την Γενική Γραμματεία.

Ένα άλλο υπουργείο στο οποίο σημειώθηκαν σημαντικές αλλαγές, είναι το υπουργείο Υγείας. Ο Βασίλης Κικίλιας αποχώρησε για το υπουργείο Τουρισμού και νέος υπουργός αναλαμβάνει ο Θάνος Πλεύρης, ένα πρόσωπο που φαίνεται ότι κάνει «γκελ» στο «γαλάζιο» στρατόπεδο και ειδικά στο πιο συντηρητικό του κομμάτι. Εκτός κυβερνητικού σχήματος μένει ο Βασίλης Κοντοζαμάνης και τη θέση της αναπληρωτού υπουργού Υγείας αναλαμβάνει η Ασημίνα Γκάγκα καθώς εκτιμήθηκε η συνολική παρουσία και δράση της στο κομμάτι της αντιμετώπισης της πανδημίας.

Μετά το Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ένας ακόμα πολιτικός που προέρχεται από την κεντροαριστερά και που μένει εκτός κυβέρνησης είναι ο Χάρης Θεοχάρης. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η απομάκρυνση του είναι αποτέλεσμα «καραμπόλας», με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι ικανοποιημένος από την προσφορά του και να στοχεύει να τον δει σύντομα. Όμως η μετακίνηση του Βασίλη Κικίλια είχε ως συνέπεια το να μείνει εκτός ο Χάρης Θεοχάρης.

Νέα πρόσωπα στον κυβερνητικό σχηματισμό είναι επίσης ο Ανδρέας Κατσανιώτης που αναλαμβάνει τη θέση του υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τον απόδημο ελληνισμό, ο Σίμος Κεδίκογλου που παίρνει το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αρμόδιου για την αλιευτική πολιτική και ο Μιχάλης Παπαδόπουλος στη θέση του υφυπουργού Μεταφορών και Υποδομών αρμόδιου για θέματα μεταφορών, παλιός γνώριμος του συγκεκριμένου υπουργείου καθώς είχε θητεύσει και στο παρελθόν στο κτίριο του Χολαργού. Για την τοποθέτηση τους, σύμφωνα με πληροφορίες, έπαιξε ρόλο και η εντοπιότητα καθώς εκτιμήθηκε ότι πρέπει να υπάρξει πιο αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση κρίσιμων γεωγραφικών περιοχών (Εύβοια, Δυτ Μακεδονία, Αχαϊα). Και οι τρεις νέοι υφυπουργοί είναι στελέχη της ΝΔ με μακρά θητεία στα κοινά και η ενεργοποίηση τους δείχνει και την στροφή του Μεγάρου Μαξίμου προς την προσπάθεια αξιοποίησης περισσότερων «γαλάζιων» βουλευτών.

Το γεγονός ότι δεν υπήρξαν αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο, φανερώνει σύμφωνα με συνομιλητές του πρωθυπουργού, την πρόθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην προκληθούν ασυνέχειες σε καθοριστικούς τομείς του κυβερνητικού έργου που αφορούν την ανάπτυξη, τις υποδομές, την απορρόφηση πόρων. Δείχνει την προσήλωση και την υποστήριξη της κυβέρνησης σε μεγάλες μεταρρυθμίσεις που αφορούν το μέλλον της νέας γενιάς στην παιδεία, την εργασία και την ασφάλιση των νέων ανθρώπων.

Μία από τις υπουργούς για τις οποίες υπήρχαν πληροφορίες ότι θα απομακρυνθεί, ήταν η Νίκη Κεραμέως εξαιτίας του αρνητικού κλίματος που υπήρχε για το πρόσωπο της από φοιτητές και εκπαιδευτικούς. Όμως επειδή σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη οι μεταρρυθμιστικές της ενέργειες κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, κρίθηκε από τον πρωθυπουργό ότι είναι ανεκτό το πολιτικό κόστος από την παραμονή της Νίκης Κεραμέως στην κυβέρνηση.

Δημοφιλή