Τα λείψανα δεκάδων παιδιών- θυμάτων ανθρωποθυσιών βρέθηκαν στο Περού, και αναμένεται να βρεθούν ακόμα περισσότερα, σύμφωνα με αρχαιολόγους.
Οι σκελετοί δείχνουν πως τους είχαν βγάλει τις καρδιές, είπε ο Γκαμπριέλ Πριέτο, επίκουρος καθηγητής Ανθρωπολογίας στο University of Florida που διευθύνει τις ανασκαφές στη Πάμπα Λα Κρουζ, τον αρχαιολογικό χώρο κοντά στο Χουαντσάκο όπου βρέθηκαν τα λείψανα.
Και οι 76 σκελετοί είχαν μια «εγκάρσια καθαρή τομή κατά μήκος του στέρνου» είπε ο Πριέτο, κάτι που υποδεικνύει πως «πιθανότατα άνοιξαν τη θωρακική κοιλότητα και μετά πιθανότατα έβγαλαν την καρδιά».
Όπως είπε ο Πριέτο στο Live Science, τάφηκαν με τα πόδια προς την ανατολή, πάνω σε ένα τεχνητό ύψωμα. Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί βρέθηκαν στη συγκεκριμένη θέση, στο συγκεκριμένο σημείο: «Πιστεύαμε πως η περιοχή, και ειδικά το ύψωμα, ήταν ελεύθερα από θυσίες παιδιών των Τσίμου, μα βρήκαμε το αντίθετο».
Ανασκαφές γίνονται στην Πάμπα Λα Κρουζ εδώ και αρκετά χρόνια. Μέχρι τώρα έχουν βρεθεί 323 θύματα θυσιών παιδιών και άλλα 137 παιδιά και τρεις ενήλικες σε έναν γειτονικό αρχαιολογικό χώρο, το Λας Λάμας. Και εκεί φαίνονται να αφαιρέθηκαν οι καρδιές. Με βάση τα μέχρι τώρα αρχαιολογικά ευρήματα, είναι πιθανό πολύ περισσότερα θύματα να πρόκειται να βρεθούν κοντά στο Χουαντσάκο- «θα μπορούσαν να είναι πάνω από 1.000 θύματα, όσο τρελό και αν ακούγεται».
Για να διαπιστωθεί η ηλικία των ευρημάτων πρέπει να γίνει ραδιοχρονολόγηση, ωστόσο θύματα που είχαν βρεθεί προηγουμένως χρονολογούνταν γύρω στα 1100-1200 μΧ. Εκείνη την εποχή στην περιοχή άκμαζαν οι Τσίμου, γνωστοί για τη μεταλλουργία τους και την πόλη Τσαν Τσαν. Το γιατί έκαναν ανθρωποθυσίες παιδιών σε τόσο μεγάλη κλίμακα είναι άγνωστο, ανέφερε ο Πριέτο, ωστόσο οι Τσίμου είχαν φτιάξει επίσης και ένα σύστημα άρδευσης και είχαν αναπτύξει γεωργικές εκτάσεις κοντά, οπότε κάποιες από αυτές τις θυσίες ίσως έγιναν για να «ευλογηθούν» αυτά.
Οι κάτοικοι του Χουαντσάκο κατά την 1η μΧ χιλιετία έκαναν επίσης ανθρωποθυσίες στην περιοχή, είπε ο Ρίτσαρντ Σάτερ, καθηγητής Ανθρωπολογίας στο Purdue University Fort Wayne, που είναι επίσης μέλος της ομάδας που δουλεύει στο Χουαντσάκο. Αυτό σημαίνει πως οι Τσίμου ίσως συνέχιζαν μια ήδη μακρά παράδοση της περιοχής, πρόσθεσε, σε επικοινωνία του με το Live Science.
Ερευνητές που δεν συμμετείχαν στις ανασκαφές είπαν και αυτοί στο Live Science πως τα ευρήματα στο Χουαντσάκο είναι σημαντικά: Αν και είναι γνωστές και άλλες περιπτώσεις ανθρωποθυσιών από την περιοχή των Άνδεων, αυτό που προκαλεί εντύπωση σε αυτή την περίπτωση είναι η έκταση, είπε ο Πίτερ Ίκχαουτ, καθηγητής προ-κολομβιανής τέχνης και αρχαιολογίας στο Universite libe de Bruxelles στο Βέλγιο, προσθέτοντας πως, αν και είναι άγνωστος ο λόγος (δεν χρησιμοποιούσαν γραφή στο Περού κατά την περίοδο εκείνη), ενδεχομένως να οφείλονταν σε κλιματικές ή περιβαλλοντικές αλλαγές που προκάλεσαν προβλήματα στην περιοχή. Από πλευράς της η Κάθριν Γκάιθερ, ανεξάρτητη βιοαρχαιολόγος, μίλησε και αυτή για πιθανή αντίδραση σε αλλαγές στο περιβάλλον που προκάλεσαν σημαντική πολιτιστική αναταραχή.