Η περουβιανή αστυνομία ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι εξάρθρωσε κύκλωμα που κατηγορείται ότι χρέωνε κάπου 18.000 ευρώ κάθε κλίνη στη μονάδα εντατικής θεραπείας δημόσιου νοσοκομείου για τους σοβαρά ασθενείς με την COVID-19, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση όσον αφορά την περίθαλψη σε μια από τις χώρες του κόσμου που έχουν υποστεί τα βαρύτερα πλήγματα από την πανδημία του νέου κορονοϊού.
Συνελήφθησαν εννέα πρόσωπα σε εφόδους της αστυνομίας το πρωί, ανάμεσά τους στελέχη της διοίκησης του δημόσιου νοσοκομείου Γκιγιέρμο Αλμενάρα Ιριγογιέν, σύμφωνα με τον εισαγγελέα Ρεϊνάλδο Άβια, αρμόδιο για υποθέσεις διαφθοράς.
Η απάτη αποκαλύφθηκε όταν αδελφός ασθενούς με την COVID-19 κατήγγειλε στην αστυνομία πως του ζητούσαν 82.000 σόλες (17.626 ευρώ) για να βρεθεί κρεβάτι σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), εξήγησε ο κ. Άβια.
Ο υπουργός Υγείας της μεταβατικής κυβέρνησης του Περού, ο Όσκαρ Ουγάρτε, τόνισε ότι θα υπάρξουν άμεσα συνέπειες για την υπόθεση αυτή. «Αυτό είναι απόλυτα κατακριτέο. Δεν γίνεται να παζαρεύουμε ανθρώπινες ζωές», είπε.
Σκάνδαλα διαφθοράς που συνδέονται με την πανδημία έχουν ήδη σαρώσει το πολιτικό σκηνικό του Περού. Η οργή για το σκάνδαλο της προνομιακής μεταχείρισης ανώτατων πολιτικών και κρατικών λειτουργών ως προς τον εμβολιασμό οδήγησε στις παραιτήσεις της υπουργού Υγείας και της υπουργού Εξωτερικών φέτος.
Το νοσοκομείο που ενεπλάκη στο νέο σκάνδαλο ανήκει στο EsSalud, το εθνικό σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων του Περού· υποχρεούται να προσφέρει δωρεάν περίθαλψη. Για την εισαγωγή στη ΜΕΘ του, που έχει χωρητικότητα 80 κλινών, η λίστα αναμονής είναι μεγάλη.
Στην κορύφωση της πανδημίας, ασθενείς και συγγενείς τους αναγκάστηκαν να πληρώσουν μεγάλα ποσά για περίθαλψη σε ιδιωτικές κλινικές, καθώς το δημόσιο σύστημα υγείας αδυνατούσε να διαχειριστεί την κρίση. Οι κλίνες ΜΕΘ έκτοτε αυξήθηκαν σε σχεδόν 3.000 σε εθνική κλίμακα, από μερικές εκατοντάδες τον Μάρτιο του 2020, όμως η ζήτηση παραμένει τεράστια στο κράτος των Άνδεων.
Ως αυτό το στάδιο, το Περού θρηνεί πάνω από 195.000 νεκρούς εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου κάπου 2,1 εκατομμυρίων κρουσμάτων του SARS-CoV-2. Η χώρα της Λατινικής Αμερικής καταγράφει τον υψηλότερο αριθμό θανάτων κατ’ αναλογία προς τον πληθυσμό στον κόσμο.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ