Αρχαιολόγοι στο Περού έφεραν στο φως μια μούμια 1.000 ετών και πρόκειται για την τελευταία ανακάλυψη σε αρχαιολογικό χώρο κοντά σε κατοικημένη γειτονιά της πρωτεύουσας της χώρας, Λίμα.
Τα λείψανα βρέθηκαν μαζί με κεραμικά αγγεία, υφάσματα και άλλα αντικείμενα στην τοποθεσία Χουάκα Πουκλάνα στο κέντρο της εύπορης συνοικίας Μιραφλόρες της Λίμα.
«Πρόκειται για ένα ενήλικο άτομο σε καθιστή θέση με λυγισμένα πόδια», δήλωσε στο Reuters η επικεφαλής της ομάδας αρχαιολόγων, Μιρέλλα Γκανόζα, σημειώνοντας ότι η μούμια είχε μακριά μαλλιά και ένα σαγόνι που ήταν σχεδόν άθικτο.
Η μούμια που αποκαλύφθηκε έζησε πιθανώς πριν από μια χιλιετία, στην αρχή του πολιτισμού Ychsma που αναπτύχθηκε στην κεντρική ακτή του σύγχρονου Περού, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου κοινωνικής αναδιοργάνωσης πριν από την άφιξη των Ίνκας στην περιοχή, σύμφωνα με τις δηλώσεις της Γκανόζα.
Στην περιοχή Χουάκα Πουκλάνα έχουν ήδη βρεθεί μούμιες και αρχαία αντικείμενα που δίνονταν ως «προσφορές» και οι ειδικοί θεωρούν την περιοχή ως ένα κουτί της Πανδώρας, καθώς πιστεύουν ότι υπάρχουν πολλά ακόμη για να βρεθούν.
Αν και είναι περισσότερο γνωστό για το βασιλικό καταφύγιο των Ίνκας στην κορυφή του βουνού Μάτσου Πίτσου, το Περού φιλοξένησε διάφορους προ- ισπανικούς πολιτισμούς που άκμασαν τους αιώνες πριν από την άνοδο της αυτοκρατορίας των Ίνκας στην εξουσία, κυρίως κατά μήκος της κεντρικής ακτής της χώρας και στις Άνδεις.
«Βρίσκω πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι ακριβώς στην καρδιά του Μιραφλόρες, στο κέντρο της πόλης, περιτριγυρισμένο από σύγχρονα κτίρια και κατασκευές, διατηρείται ακόμη ένας σημαντικός χώρος, το τελετουργικό κέντρο Χουάκα Πουκλάνα», δήλωσε η Γκανόζα.
Η Λίμα, με 10 εκατομμύρια κατοίκους, έχει περίπου 400 τοποθεσίες με αρχαιολογικά ερείπια, που μπορεί να δει κανείς σε διάφορες γειτονιές.