Σπάνιες εικόνες ιθαγενών Mashco Piro, μιας φυλής του Περού που ζει στα βάθη του Αμαζονίου χωρίς να έχει επαφή με τον υπόλοιπο ανθρώπινο πολιτισμό είδαν το φως της δημοσιότητας.
Στα πλάνα που δημοσιοποίησε η οργάνωση Survival International, φαίνονται δεκάδες ανθρώπους στις όχθες ενός ποταμού, κοντά στο σημείο όπου οι δραστηριοποιούνται εταιρείες υλοτομίας.
Η απομονωμένη φυλή εθεάθη να βγαίνει από το τροπικό δάσος πιο συχνά τις τελευταίες εβδομάδες σε αναζήτηση τροφής. Προφανώς απομακρύνεται από τη βάση της λόγω της αυξανόμενης παρουσίας των υλοτόμων, δήλωσε η τοπική οργάνωση για τα δικαιώματα των ιθαγενών Fenamad.
Τα μέλη της φυλής Mashco Piro απαθανατίστηκαν στα τέλη Ιουνίου στις όχθες ενός ποταμού στην περιοχή Madre de Dios στο νοτιοανατολικό Περού κοντά στα σύνορα με τη Βραζιλία, αποκάλυψε η Survival International καθώς έδωσε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες.
«Αυτές οι απίστευτες εικόνες δείχνουν ότι ένας μεγάλος αριθμός απομονωμένων Mashco Piro ζει μόνο λίγα χιλιόμετρα από το σημείο όπου οι υλοτόμοι πρόκειται να ξεκινήσουν τις επιχειρήσεις τους», δήλωσε η διευθύντρια του Survival International, Καρολάιν Πιρς.
Περισσότεροι από 50 άτομα Mashco Piro εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες κοντά σε ένα χωριό του λαού Yine που ονομάζεται Μόντε Σαλβάντο. Μια άλλη ομάδα 17 ατόμων εμφανίστηκε στο κοντινό χωριό Πουέρτο Νουέβο, είπε η ΜΚΟ, η οποία υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Ιθαγενών.
Οι Mashco Piro, που κατοικούν σε μια περιοχή που βρίσκεται ανάμεσα σε δύο φυσικά καταφύγια στο Madre de Dios, σπάνια εμφανίζονται και δεν επικοινωνούν πολύ με τους Yine ούτε με κανέναν άλλον, σύμφωνα με τη Survival International.
Πολλές εταιρείες κατέχουν άδειες υλοτομίας εντός της περιοχής που κατοικείται από τους Mashco Piro. Μόνο η Canales Tahuamanu έχει κατασκευάσει περισσότερα από 200 χιλιόμετρα δρόμων για τα φορτηγά της που συμμετέχουν στην εξόρυξη ξυλείας, σύμφωνα με τη Survival International.
Οι Mashco Piro έχουν επίσης παρατηρηθεί πέρα από τα σύνορα στη Βραζιλία, είπε η Ρόζα Παντίγια, στο Συμβούλιο Ιθαγενών Ιεραποστολών Βραζιλιάνων Καθολικών Επισκόπων στην πολιτεία Ακρε.
«Αυτή την εποχή του χρόνου εμφανίζονται στις παραλίες για να πάρουν τα αυγά tracajá (σ.σ. χελώνα του Αμαζονίου). Τότε είναι που βρίσκουμε τα ίχνη τους στην άμμο. Αφήνουν πίσω τους πολλά καβούκια χελώνας». «Είναι ένας λαός χωρίς ειρήνη, ανήσυχος, γιατί είναι πάντα σε φυγή», εξήγησε η Παντίγια.