Ο μικρός περίπατος μετά από κάθε γεύμα έχει γίνει trendy. Πέρα όμως από μία απλή τάση, μπορεί πραγματικά να επηρεάσει την υγεία μας με θετικό τρόπο.
Ποια είναι τα οφέλη
Ως γνωστό, η άσκηση εν γένει έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία. Ειδικά όμως το περπάτημα μετά το φαγητό έχει να προσφέρει τα δικά του, μοναδικά πλεονεκτήματα.
Πέψη
Ένα σημαντικό όφελος που συνδέεται με το περπάτημα μετά το φαγητό είναι η βελτίωση της πέψης. Η κίνηση του σώματος μπορεί να βοηθήσει την πέψη ενισχύοντας τη διέγερση του στομάχου και των εντέρων, γεγονός που οδηγεί στην ταχύτερη κυκλοφορία της τροφής.
Έρευνα έχει δείξει ότι το περπάτημα 10 ωρών την εβδομάδα προλαμβάνει τον καρκίνο του πεπτικού συστήματος -στόμα, λαιμός, οισοφάγος, στομάχι, λεπτό έντερο, παχύ έντερο, πάγκρεας, χοληδόχος κύστη, ήπαρ.
Επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Ένα άλλο αξιοσημείωτο όφελος είναι η καλύτερη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 και 2, επειδή η άσκηση μετά το φαγητό μπορεί να αποτρέψει τη μεγάλη άνοδο του σακχάρου.
Μελέτη του 2016 στην οποία συμμετείχαν άτομα με διαβήτη τύπου 2 διαπίστωσε ότι το ήπιο περπάτημα 10 λεπτών μετά από κάθε γεύμα ήταν πιο αποτελεσματικό όσον αφορά τη διαχείριση του σακχάρου από το περπάτημα 30 λεπτών οποιαδήποτε άλλη ώρα της μέρας.
Δεν είναι μόνο τα άτομα με διαβήτη ωστόσο, που μπορούν να επωφεληθούν. Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι η ελαφριά άσκηση πιο κοντά στην ώρα του φαγητού είναι πιο αποτελεσματική από την πιο έντονη άσκηση που απέχει χρονικά από το γεύμα.
Καρδιά
Η σωματική δραστηριότητα συνδέεται με την υγεία της καρδιάς εδώ και δεκαετίες. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2022 στο περιοδικό Nature, η συχνή άσκηση μπορεί να ρίξει την αρτηριακή πίεση και την LDL (κακή) χοληστερόλη, ενώ παράλληλα μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής προσβολής.
Οι επιστήμονες συνιστούν 30 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης τουλάχιστον 5 ημέρες την εβδομάδα. Κάνοντας τρεις βόλτες διάρκειας 10 λεπτών την ημέρα μετά τα γεύματα, μπορούμε εύκολα να τηρήσουμε την παραπάνω οδηγία.
Απώλεια βάρους
Είναι γνωστό ότι η άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους σε συνδυασμό με μια σωστή διατροφή. Για να χάσουμε κιλά, καταναλώνουμε λιγότερες θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι καίμε περισσότερες θερμίδες από όσες προσλαμβάνουμε. Το περπάτημα μετά τα γεύματα θα μπορούσε να μας φέρει πιο κοντά στην επίτευξη του στόχου της καύσης θερμίδων, αν και χρειάζονται περισσότερα δεδομένα προκειμένου να προσδιοριστούν οι συγκεκριμένες επιδράσεις στην απώλεια βάρους.
Ρύθμιση αρτηριακής πίεσης
Το περπάτημα μετά τα γεύματα μπορεί επίσης να βοηθήσει σε κάποιο βαθμό στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Μία άλλη μελέτη στην οποία έλαβαν μέρος άτομα που έκαναν καθιστική ζωή διαπίστωσε ότι η έναρξη ενός προγράμματος με περπάτημα μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που παρουσιάζουν σταθερά υπέρταση. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, οι περίπατοι μετά τα γεύματα μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.
Τι πρέπει να προσέξουμε
Ενώ το περπάτημα μετά το φαγητό έχει πολύ λίγες αρνητικές παρενέργειες, υπάρχει μία που πρέπει να αναφερθεί.
Μερικοί άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν στομαχικές διαταραχές βγαίνοντας για περπάτημα μετά το φαγητό, με συμπτώματα όπως δυσπεψία, διάρροια, ναυτία, αέρια και φούσκωμα. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν τα τρόφιμα που έχουμε πριν από λίγο καταναλώσει αρχίσουν να ανακατεύονται στο στομάχι μας, δημιουργώντας ένα όχι και τόσο ιδανικό περιβάλλον για την πέψη.
Αν παρουσιάσουμε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, την επόμενη φορά καλό είναι να περιμένουμε 10-15 λεπτά μετά το γεύμα προτού βγούμε για περπάτημα, φροντίζοντας παράλληλα, να διατηρήσουμε έναν ήπιο ρυθμό στον περίπατο μας.
Εάν νομίζουμε δε, ότι το τζόκινγκ μετά τα γεύματα μπορεί να είναι καλύτερο από το περπάτημα, αυτό μάλλον δεν ισχύει. Η έντονη άσκηση στα πρώτα στάδια της πέψης εγκυμονεί τον κίνδυνο στομαχικών διαταραχών. Πρέπει να διατηρούμε χαμηλό έως μέτριο ρυθμό, με στόχο να αυξήσουμε τους καρδιακούς παλμούς χωρίς όμως να λαχανιάζουμε.
Ένα ζωηρό περπάτημα με σταθερό ρυθμό που δεν υπερβαίνει τα 5 χιλιόμετρα την ώρα θα μας ωφελήσει, χωρίς πιθανότατα να αναστατώσει το στομάχι μας.
Όσοι δεν είναι συνηθισμένοι στη συχνή σωματική δραστηριότητα, αλλά θέλουν να υιοθετήσουν τη συνήθεια του περιπάτου μετά το γεύμα, ας ξεκινήσουν με χαμηλότερη ένταση. Βεβαίως, στην περίπτωση που έχουμε κάποιο υποκείμενο νόσημα πρέπει πρώτα να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας.
Με πληροφορίες από Health Line