Πέθανε η Αιμιλία Γερουλάνου, πρώην πρόεδρος του Μουσείου Μπενάκη

Μία σπουδαία προσωπικότητα. Το Σάββατο 27 Ιανουαρίου, στις 12:00, στο Α’ Νεκροταφείο η κηδεία της.
Αιμιλία Γερουλάνου
Αιμιλία Γερουλάνου
Eurokinissi

Η Αιμιλία Γερουλάνου, αρχαιολόγος, πρώην πρόεδρος του Μουσείου Μπενάκη, απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών.

Την είδηση γνωστοποίησε ο γιος της, Παύλος Γερουλάνος.

Η Αιμιλία Γερουλάνου γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν κόρη του Παύλου Καλλιγά και της Ειρήνης Μπενάκη. Από την πλευρά του πατέρα της, ήταν δισέγγονη του Παύλου Καλλιγά και ανηψιά του Μαρίνου Καλλιγά ενώ, από την πλευρά της μητέρας της, ήταν εγγονήτου Αντώνη Μπενάκη και δισέγγονη του Εμμανουήλ Μπενάκη.

Φοίτησε στο Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδας (Pierce) και σπούδασε στην Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών.

Εργάστηκε δίπλα στον βυζαντινολόγο Μανόλη Χατζηδάκη για την βυζαντινή έκθεση του 1964 στο Ζάππειο και στη συνέχεια στο Μουσείο Μπενάκη, το οποίο είχε ιδρύσει ο παππούς της, Αντώνης Μπενάκης. Εκεί οργάνωσε το πρώτο φωτογραφικό αρχείο στην Ελλάδα.

Tο 2000 έγινε μέλος της Διοικητικής Επιτροπής του και το 2005 πρόεδρος, θέση στην οποία παρέμεινε έως το 2018.

Είχε εκλεγεί δημοτική σύμβουλος Αθηνών με την παράταξη Αντώνη Τρίτση.

Ήταν παντρεμένη με τον Μαρίνο Γερουλάνο και απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Κόρη της ήταν και η Δέσποινα Γερουλάνου, η οποία απεβίωσε τον Απρίλιο του 2023.

Λίνα Μενδώνη: Αποχαιρετώ την Αιμιλία Γερουλάνου, μια πρωτοπόρο γυναίκα του πολιτισμού και της ζωής

Πληροφορούμενη τον θάνατο της Αιμιλίας Γερουλάνου η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Η ζωή της Αιμιλίας Γερουλάνου, που έφυγε χθες από κοντά μας, ήταν πλούσια σε εμπειρίες και προσφορά. Ως αρχαιολόγος είχε την τύχη να εργαστεί πλάι στον μεγάλο Μανόλη Χατζηδάκη, στο Βυζαντινό Μουσείο, μαθαίνοντας πώς στήνεις μια έκθεση και πώς διοικείς ένα μουσείο. Όταν το 1969 απολύθηκε από τη χούντα, πήγε στο Μουσείο Μπενάκη, που είχε ιδρύσει ο παππούς της, δημιουργώντας το πρώτο στη Ελλάδα φωτογραφικό αρχείο. Αργότερα, πιστεύοντας ότι τα μουσεία πρέπει να προσφέρουν χαρούμενη γνώση, ξεκινώντας από τα παιδιά, δημιούργησε τα πρώτα εκπαιδευτικά προγράμματα για μουσεία, στην Ελλάδα.

Η ζωή της Αιμιλίας Γερουλάνου ήταν συνώνυμη της δημιουργικής περιπέτειας και της χειραφέτησης. Υπήρξε γυναίκα με έντονο δημιουργικό αποτύπωμα, πολιτικό ον με δυναμική παρουσία, μητέρα που μεγάλωσε δημιουργικούς ανθρώπους. Υπήρξε άνθρωπος για δύσκολες αποστολές. Από τις πιο δύσκολες, όταν βρέθηκε στο τιμόνι του Μουσείου Μπενάκη, μέσα στην κρίση, για να συμβάλει στη σωτηρία του και στην επέκτασή του.

Αποχαιρετώ την Αιμιλία Γερουλάνου, μια πρωτοπόρο γυναίκα του πολιτισμού και της ζωής. Συλλυπητήρια στον Παύλο, στην Ειρήνη, στη Μαρίνα και στην οικογένεια του Μουσείου Μπενάκη που, χάρη και στη δική της συμβολή, δίνει το δικό του στίγμα στον ελληνικό πολιτισμό του 21ου αιώνα.

Μουσείο Μπενάκη: Η ζεστή αγκαλιά της θα μας λείψει πολύ

«Με βαθιά θλίψη και αγάπη, η Διοικητική Επιτροπή και το προσωπικό του Μουσείου Μπενάκη αποχαιρετούν την Αιμιλία Γερουλάνου. Η παρουσία της στο Μουσείο υπήρξε καθοριστική για όλους», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το Μουσείο Μπενάκη.

«Κόρη του Παύλου και της Ειρήνης Καλλιγά και εγγονή του ιδρυτή του Μουσείου, Αντώνη Μπενάκη, αρχαιολόγος η ίδια, αποτέλεσε πάντα μια δυναμική και πρωτοποριακή προσωπικότητα σε όλη της τη ζωή. Συνεργάστηκε αρχικά με τον Μανόλη Χατζηδάκη στη μεγάλη Βυζαντινή έκθεση στο Ζάππειο το 1964 και αργότερα, όταν η χούντα των συνταγματαρχών την απέλυσε από το Βυζαντινό Μουσείο, ξεκίνησε να εργάζεται εθελοντικά στο Μουσείο Μπενάκη. Ήταν πάντα ανοικτή στους ανθρώπους και στις ιδέες τους, πάντα ευαίσθητη και πρόθυμη για κοινωνική προσφορά.

Είχε την διορατικότητα να ξεκινήσει τη δημιουργία του Φωτογραφικού Αρχείου του Μουσείου, πρώτου στην Ελλάδα, αρχικά ως μια συλλογή φωτογραφιών από μνημεία και αντικείμενα βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης και αργότερα ως ένα οργανωμένο αρχείο με διευρυμένη θεματική που κάλυπτε την ιστορία και τον πολιτισμό της νεότερης και σύγχρονης Ελλάδας.

Το 1979 πρωτοστάτησε στη συγκρότηση ενός ακόμα τμήματος του Μουσείου, των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, του πρώτου τμήματος εκπαίδευσης σε ελληνικό μουσείο. Και τα δύο αυτά πρωτοποριακά βήματα συντέλεσαν στη διαμόρφωση του πολυσυλλεκτικού χαρακτήρα του Μουσείου Μπενάκη.

Καρπός της προσωπικής ενασχόλησής της με το χρυσό κόσμημα ήταν το βιβλίο της «Διάτρητα» (1999).

Η προσφορά της στο Ίδρυμα συνεχίστηκε από τις θέσεις του μέλους της Διοικητικής Επιτροπής (2000–2005) και της Προέδρου (2005–2018), κατά τη διάρκεια μίας από τις δυσκολότερες συγκυρίες για τους πολιτιστικούς θεσμούς. Η αστείρευτη αισιοδοξία, η ειλικρίνεια, το χιούμορ και πάνω απ′ όλα η ακλόνητη πίστη της στους ανθρώπους και στο Μουσείο, αποτέλεσαν την ανεκτίμητη συνεκτική ύλη της δημιουργικής οικογένειας του Μουσείου Μπενάκη. Η ενεργός και μακροχρόνια δράση της όχι μόνο στο Μουσείο Μπενάκη αλλά και στο Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού και τον Δήμο Αθηναίων άφησαν βαθύ και θετικό αποτύπωμα στην κοινωνική και πολιτιστική ζωή της Ελλάδας, αποτύπωμα που όλοι όσοι την γνώρισαν και εργάστηκαν μαζί της αναμετρούν με σεβασμό και αγάπη.

Η ζεστή αγκαλιά της θα μας λείψει πολύ».

Το Σάββατο στο Α΄ Νεκροταφείο η κηδεία

Οι συγγενείς και οι φίλοι θα αποχαιρετίσουν την Αιμιλία Γερουλάνου το Σάββατο 27 Ιανουαρίου 2024 στις 12:00 στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών (Άγιοι Θεόδωροι).

Η οικογένεια έχει παρακαλέσει, όποιος επιθυμεί, να ενισχύσει το έργο του Μουσείου Μπενάκη αντί στεφάνων με κατάθεση στον ακόλουθο λογαριασμό:

ALPHA BANK
Αριθ. λογαριασμού: 369 00 2002 000759
IBAN: GR31 0140 3690 3690 0200 2000 759
SWIFT CODE (BIC): CRBAGRAAXXX

Στην αιτιολογία κατάθεσης, παράκληση να αναφέρεται «στη μνήμη Αιμιλίας Γερουλάνου» και στα στοιχεία του καταθέτη, το ονοματεπώνυμο και τα στοιχεία επικοινωνίας (διεύθυνση, τηλέφωνο ή/και ηλεκτρονική διεύθυνση).

Δημοφιλή