Η Καίτη Γκρέυ απεβίωσε σε ηλικία 100 ετών.
Σύμφωνα με πληροφορίες η σπουδαία τραγουδίστρια έφυγε από τη ζωή σήμερα στις 10:00 το πρωί. Η αγαπημένη τραγουδίστρια άφησε την τελευταία της πνοή στο σπίτι της, μετά από πολλά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε το τελευταίο διάστημα.
Η λαϊκή τραγουδίστρια που έγραψε τη δική της ιστορία στο ελληνικό τραγούδι, είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο τα ξημερώματα της Τετάρτης 9 Οκτωβρίου και νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο της Αθήνας.
Τον περασμένο Φεβρουάριο είχε νοσηλευτεί με λοίμωξη του αναπνευστικού και παρέμεινε στο νοσοκομείο επί ένα μήνα.
Η Καίτη Γκρέυ, το πραγματικό όνομα της οποίας ήταν Αθανασία Γκιζίλη, γεννήθηκε στις 14 Μαΐου 1924 στη Σάμο, σε μία οικογένεια με τέσσερα παιδιά.
Σε ηλικία ενός έτους η μητέρα της την έδωσε για υιοθεσία στην οικογένεια Καλαϊτζή και η μικρή Κικίτσα, όπως τη έλεγαν οι δικοί της, μεγάλωσε στον Πειραιά.
«Γεννήθηκα στη Σάμο. Όταν ήμουν ενός χρονού με υιοθέτησε ένα αντρόγυνο, μεγάλοι άνθρωποι, στα Ταμπούρια του Πειραιά, Καισαρείας 14. Η μαμά μου, η πραγματική, δεν έδωσε μόνο εμένα για υιοθεσία έδωσε και τον αδερφό μου, το Γιάννη. Δεν μπορούσε να μας ζήσει. Τέτοια φτώχεια στη Σάμο. Το προξενειό, γι′ αυτή την υιοθεσία, τόκανε η αδελφή της θετής μου μαμάς που έμενε κι αυτή στη Σάμο. Το νέο μου μπαμπά τον λέγανε Κώστα και τη μαμά μου Ευρύκλεια…» (Καίτη Γκρέυ, Αυτή είναι η ζωή μου, επιμέλεια Γιώργος Χρονάς, Οδός Πανός).
Σε ηλικία επτά ετών χάνει τον θετό της πατέρα και επιστρέφει στη βιολογική της μητέρα στη Σάμο. Την περίοδο της κατοχής διαφεύγει με μία άγνωστη οικογένεια, μαζί με άλλους νησιώτες στην Τουρκία και από εκεί με τα τρένα στην Παλαιστίνη, όπου ζούσε σε σκηνές όπως οι πρόσφυγες.
Το 1945 γυρίζει στον Πειραιά και στη θετή μητέρα της - η οποία νόμιζε ότι είχε σκοτωθεί στους βομβαρδισμούς της Σάμου. Σε ηλικία 14 ετών παντρεύεται, όμως χωρίζει δύο χρόνια αργότερα - μία έφηβη μητέρα που αναγκάζεται να εργαστεί.
Η πρώτης δουλειά είναι καθαρίστρια στην κατοικία του Παναγιώτη Κανελλόπουλου. Στη συνέχεια δουλεύει ως εργάτρια. Είναι η εποχή που πέφτει θύμα βιασμού από τον σύντροφο της θείας της και μένει έγκυος στο δεύτερο παιδί της.
Της προτείνουν να γίνει χορεύτρια, αλλά όταν ακούνε τη φωνή της όλα αλλάζουν. Πρότυπό της υπήρξε ο Τζίμης Μακούλης. Ηχογράφησε το πρώτο της τραγούδι, «Το μαράζι» του Γιώργου Μητσάκη το 1952. Μετά την επιτυχία που σημείωσε, κατάφερε να γίνει πρώτο όνομα στα μεγαλύτερα κέντρα της εποχής αλλά και να γραμμοφωνήσει όλους τους μεγάλους συνθέτες της εποχής της.
Η Καίτη Γκρέυ ερμήνευσε σε πρώτες εκτελέσεις τραγούδια μεγάλων συνθετών, όπως οι Μάρκος Βαμβακάρης, Γιάννης Παπαϊωάννου, Βασίλης Τσιτσάνης, Γιώργος Μητσάκης, Χρήστος Κολοκοτρώνης, Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου, Κώστας Βίρβος, Θόδωρος Δερβενιώτης, Μπάμπης Μπακάλης, Γιώργος Ζαμπέτας και Πάνος Τζαβέλλας.
Στη δεκαετία του ’60 ήταν η πιο ακριβοπληρωμένη τραγουδίστρια, με ημερομίσθιο που ξεπερνούσε ακόμα και τις 8.000 δραχμές. Αυτό αναγνωρίστηκε και από τα δικαστήρια σε μία νομική διαμάχη που είχε με ιδιοκτήτη νυχτερινού κέντρου της εποχής.
Ηχογράφησε περισσότερα από 1.500 τραγούδια, μέχρι και το 1996, οπότε και αποσύρθηκε από τη δισκογραφία και τα νυχτερινά κέντρα.
Συνεργάστηκε με καλλιτέχνες όπως οι Ρόζα Εσκενάζυ, Στράτος Παγιουμτζής, Στέλιος Καζαντζίδης, Γρηγόρης Μπιθικώτσης, Πόλυ Πάνου, Μαίρη Λίντα, Γιώτα Λύδια, Αντώνης Ρεπάνης, Στράτος Διονυσίου, Ρίτα Σαύρος Ζακελλαρίου, Ρίτα Σαύρος Ζαγοραρίου, Γλυκερία, Χάρις Αλεξίου, Κωνσταντίνα, Άλκηστις Πρωτοψάλτη, Δήμητρα Γαλάνη, Αντώνης Βαρδής, Στέφανος Κορκολής, Χρήστος Δάντης, Έκεινος και Εκείνος.
Το 2006 κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία της με τίτλο «Έτσι, όπως τα έζησα» (εκδόσεις Άγκυρα, επιμέλεια Νίκος Νικόλιζας). Το βιβλίο εκκινεί με τη γέννηση της και συνεχίζεται με τις δύσκολες στιγμές της υιοθεσίας της, την περιπλάνησή της στην Τουρκία, στις Πηγές του Μωυσέως μέχρι και τον ερχομό της στον Πειραιά.
Ιδιαίτεροι σταθμοί στην πορεία της ο πεντάχρονος δεσμός της με τον Στέλιο Καζαντζίδη και ο αρραβώνας τους, ο αρραβώνας της με τον Ανδρέα Μπάρκουλη, ο δεσμός της με τον Κώστα Καρρά, τον εφοπλιστή Λαιμό, αλλά και η γνωριμία της με τον Έλβις Πρίσλεϊ και τον Τζίμι Χέντριξ.
Απέκτησε δύο γιους, τον Φίλιππο και τον Βασίλη ο οποίος πέθανε το 2021. Εγγονή της είναι η τραγουδίστρια Αγγελική Ηλιάδη.
Πληροφορούμενη την απώλεια της Καίτης Γκρέυ, η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Η απώλεια της Καίτης Γκρέυ κλείνει μια ολόκληρη εποχή για το ελληνικό τραγούδι. Ερμηνεύτρια με ξεχωριστό ταλέντο, η Καίτη Γκρέυ διέγραψε μια μακρόχρονη καριέρα στο ελληνικό λαϊκό τραγούδι, στο οποίο άφησε ανεξίτηλο αποτύπωμα. Συνεργάστηκε επί δεκαετίες με τους επιφανέστερους συνθέτες και στιχουργούς κάθε εποχής, αναδεικνύοντας τις δημιουργίες τους σε πολυαγαπημένα τραγούδια, που παραμένουν και σήμερα σημεία αναφοράς. Η Καίτη Γκρέυ, υπήρξε μια γνήσια λαϊκή φωνή, χωρίς εκζήτηση και επιτήδευση, που κέρδισε επάξια την αγάπη του κοινού, και μάλιστα διαφορετικών γενεών, και δίκαια κατατάσσεται στις διαχρονικά μεγαλύτερες καλλιτέχνιδες του είδους της.
Στην οικογένειά της και τους φίλους της απευθύνω ειλικρινή συλλυπητήρια.