Πέθανε η Νόνικα Γαληνέα

Η γνωστή ηθοποιός έφυγε από την ζωή σε ηλικία 85 ετών
Νόνικα Γαληνέα
Νόνικα Γαληνέα
Eurokinissi

Πέθανε η γνωστή ηθοποιός Νόνικα Γαληνέα σε ηλικία 85 ετών.

Γράφει η Finos Film στα social media:

Σήμερα λέμε αντίο στην αγαπημένη Νόνικα Γαληνέα, που ”έφυγε” λίγο πριν γιορτάσει τα 85 της χρόνια. Με ιδιαίτερη παιδεία, αριστοκρατική ομορφιά και πολύπλευρο ταλέντο, υπηρέτησε το ελληνικό θέατρο για πάνω από 50 χρόνια, μέσα από εκλεκτά έργα και συνεργασίες με ιερά τέρατα της σκηνοθεσίας και της υποκριτικής τέχνης.

Η κινηματογραφική της πορεία αν και δεν ήταν μεγάλη, αφού το πάθος της ήταν πάντα το θέατρο και οι μεταφράσεις θεατρικών έργων, κατάφερε να αφήσει και εκεί το στίγμα της. Το ντεμπούτο της έγινε στην ταινία της Φίνος Φιλμ «Η Λεωφόρος του Μίσους» (1968), όπου εμφανίζεται να τραγουδά με την φωνή της Τζένης Βάνου, ενώ το 1971 συμμετείχε στο πλευρό της Αλίκης Βουγιουκλάκη στην ταινία «Η Κόρη του Ήλιου». Αξιοσημείωτος ρόλος και πολύ αγαπητός στο κοινό ήταν στην ταινία «Η Κόμησσα της Κέρκυρας» (1972) πλάι στην Ρένα Βλαχοπούλου.Σήμερα θα ανταμώσει με τον Αλέκο της. Καλό ταξίδι.

Γεννήθηκε στην Αθήνα κι ήταν μητέρα των Αριέτας, Αμαλίας και Αλεξίας Μουτούση, οι δυο πρώτες ηθοποιοί. Ηταν κόρη του Πέτρου Γαληνέα και της Dorette Καραϊωσηφόγλου. Τελειόφοιτος Αγγλικής Σχολής. Σπούδασε στη Φλωρεντία, στο Παρίσι και την Ελβετία, ενώ ήταν απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Λονδίνου και του Θεάτρου Τέχνης, στην Αθήνα.

Η σταδιοδρομία της ξεκίνησε με το Θέατρο Τέχνης. Συνεργάστηκε με τον Κάρολο Κουν, την Κατίνα Παξινού, τον Δημήτρη Χορν, την Άννα Συνοδινού, τον Αλέξη Μινωτή, τον Δημήτρη Μυράτ κ.α. Από το 1969, έζησε και συνεργάστηκε με τον Αλέκο Αλεξανδράκη. Μαζί, δημιούργησαν δύο θεατρικές σκηνές, το Θέατρο Ιλίσια και το Στούντιο Ιλίσια. Στη συνέχεια, συνεργάστηκε με το Εθνικό θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Αμφιθέατρο. Επίσης, έκανε πολλές συνεργασίες με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και παραστάσεις στη Μεγάλη και στη Μικρή Επίδαυρο, καθώς και στο Covent Garden, στο Λονδίνο.

Έχει συνεργαστεί με αναγνωρισμένους καλλιτέχνες όπως ο Μίνως Βολανάκης, ο Γιάννης Κόκκος, ο Σπύρος Ευαγγελάτος, ο Μιχάλης Κακογιάννης, ο Ανδρέας Βουτσινάς, ο Stuart Burge, ο Διονύσης Φωτόπουλος, η Θεώνη Aldredge, ο Νίκος Πετρόπουλος κ.α. Κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών, ένα μεγάλο διάστημα του χρόνου της, έζησε στο Λονδίνο. Έχει μεταφράσει δεκαεπτά θεατρικά έργα, πολλά εκ των οποίων έχουν δημοσιευτεί. Έχει εκδώσει την αυτοβιογραφία της: «Η ζωή μου» εκδόσεις Λιβάνη 2005, «Επέστρεφε» εκδόσεις Ιανός, 2007. Το 2006, βραβεύτηκε με το έπαθλο Κυβέλη, για την προσφορά της στο ελληνικό θέατρο. Διακρίθηκε επίσης για την προσφορά της στο θέατρο με το βραβείο Νίκος Κούρκουλος το 2017. Το 2013, συμπλήρωσε πενήντα χρόνια στο θέατρο.

Το συλλυπητήριο μήνυμα του υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργου Κουμεντάκη για την απώλεια της Νόνικας Γαληνέα


Με την καλλιέργεια και τον δυναμισμό της, η Νόνικα Γαληνέα καθιερώθηκε για περισσότερα από 50 χρόνια, όχι μόνο ως πρωταγωνίστρια στο ελληνικό θέατρο, αλλά ως μεταφράστρια, παραγωγός και επιχειρηματίας. Μαζί με τον Αλέκο Αλεξανδράκη, σύντροφο και συμπρωταγωνιστή της επί δεκαετίες, δημιούργησε δύο θεατρικές σκηνές, το «Ιλίσια» και το «Στούντιο Ιλίσια», όπου ανέβηκε ένα πλήθος παραστάσεων που παρουσίαζε το εύρος των θεατρικών της ανησυχιών και τη διάθεσή της για διαρκή ενημέρωση. Δοκιμάστηκε με τόλμη, τόσο στο ελεύθερο θέατρο, αλλά και στις κρατικές σκηνές, σε πολλά είδη. Από την κωμωδία και το μπουλβάρ, μέχρι το αρχαίο δράμα και το μιούζικαλ, πάντοτε με τον επαγγελματισμό που τη διέκρινε και σύμφωνα με τις αρχές που έλαβε από τη μαθητεία και τις συνεργασίες της κοντά στους περισσότερους από τους σημαντικούς ανθρώπους του ελληνικού θεάτρου, τον Κάρολο Κουν, τον Αλέξη Μινωτή, τον Μίνω Βολανάκη, τον Σπύρο Ευαγγελάτο, τον Μιχάλη Κακογιάννη, τον Ανδρέα Βουτσινά, μεταξύ πολλών άλλων. Την αποχαιρετούμε με εκτίμηση στη συνέπεια και στο πάθος της για το ελληνικό θέατρο. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις κόρες της Αριέτα, Αμαλία και Αλέξια Μουτούση και στους πολλούς της φίλους.

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος: Αποχαιρετούμε μια από τις πιο ευγενικές μορφές του ελληνικού θεάτρου

Με βαθιά θλίψη το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος αποχαιρετά τη Νόνικα Γαληνέα, «μία από τις πιο ευγενικές μορφές του ελληνικού θεάτρου, που αγαπήθηκε και καταξιώθηκε ως πρωταγωνίστρια, μεταφράστρια και θιασάρχης», όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του.

Η σταδιοδρομία της Νόνικας Γαληνέα ξεκίνησε το 1963 με εξετάσεις στο Θέατρο Τέχνης, όπου η πρώτη της παράσταση ήταν με τους «Όρνιθες» του Αριστοφάνη. Συνεργαζόταν με τον Κάρολο Κουν, την Κατίνα Παξινού, τον Δημήτρη Χορν, την Άννα Συνοδινού, τον Αλέξη Μινωτή, τον Δημήτρη Μυράτ κ.ά.

Στη συνέχεια συνεργάστηκε με το Εθνικό θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος και το Αμφιθέατρο, ενώ παράλληλα έκανε πολλές συνεργασίες με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και παραστάσεις στη Μεγάλη και στη Μικρή Επίδαυρο καθώς και στο Κόβεντ Γκάρντεν στο Λονδίνο.

Είχε συνεργαστεί με αναγνωρισμένους καλλιτέχνες όπως ο Μίνως Βολανάκης, ο Γιάννης Κόκκος, ο Σπύρος Ευαγγελάτος, ο Μιχάλης Κακογιάννης, ο Ανδρέας Βουτσινάς, ο Stuart Burge, ο Διονύσης Φωτόπουλος, η Θεώνη Βαχλιώτη-Όλντριτζ, ο Νίκος Πετρόπουλος κ.ά.

Συνεργασίες με το ΚΘΒΕ:

Αυτοκράτωρ Μιχαήλ / Τερζάκης Άγγελος (Συγγραφέας) / Νικολαΐδης Βασίλης (Σκηνοθεσία) - Βασιλικό Θέατρο (22/10/2004)
[Ηθοποιός]

Η Ιωάννα στην πυρά / Ονεγκέρ Αρτύρ, Κλοντέλ Πωλ (Συγγραφέας) / Μοσχόπουλος Θωμάς (Σκηνοθεσία) - Ο.Μ.Μ.Α. - Αίθουσα φίλων της μουσικής (26/02/2004)
[Ηθοποιός]

Μια ευαίσθητη ισορροπία / Άλμπη Έντουαρντ (Συγγραφέας) / Αρμάος Νίκος (Σκηνοθεσία) - Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών - Υπερώο (15/11/1991)
[Μετάφραση]

Το τελευταίο αντίο

Η κηδεία της Νόνικας Γαληνέα θα γίνει την Τρίτη 6 Ιουνίου, στη 13:00 το μεσημέρι, από το Α΄ Νεκροταφείο.

Επιθυμία της Νόνικα Γαληνέα ήταν, όταν φύγει από την ζωή, αντί στεφάνων τα χρήματα να δοθούν για τους σκοπούς του Ιδρύματος «Το σπίτι του ηθοποιού».

ΠΗΓΗ βιογραφικού: Hubner’s Who is Who, έκδοση 2006

Δημοφιλή