Η τραγουδίστρια Λιζέτα Νικολάου απεβίωσε σε ηλικία 72 ετών. Τις τελευταίες ημέρες νοσηλευόταν διασωληνωμένη σε ιδιωτικό θεραπευτήριο, μετά από ατύχημα που είχε πέφτοντας σε σκάλες, γεγονός που προκάλεσε σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι.
Η ποντιακής καταγωγής Ελισάβετ Κατικαρίδου, όπως ήταν το αληθινό της όνομα -η Λιζέτα, όπως είχε ζητήσει η νονά της να τη φωνάζουν- είχε γεννηθεί στις 2 Οκτωβρίου 1951 στην Καλαμαριά. Όπως είχε πει σε συνέντευξη της στο ogdoo.gr, τραγουδούσε από μικρή «σε όλες τις εκδρομές, στο σχολείο, στις χορωδίες, στα αγγλικά που πηγαίναμε, παντού».
Ξεκίνησε την καριέρα της από το κέντρο διασκέδασης «Αριγκάτο» στη Θεσσαλονίκη, όπου «τυχαία κάποια στιγμή με άκουσε ο διευθυντής παραγωγής της Columbia και είπε «αυτή η κοπέλα αν έρθει στην Αθήνα να έρθει να κάνει ακρόαση στην Columbia».
Δισκογραφικά έκανε την εμφάνιση της το 1973 με δύο 45άρια, «Κι όμως χωρίσαμε / Τα στραβοπατήματα» και «Νύχτα σε νύχτα / Ταίρι μου αλαργινό» σε μουσική Τάκη Σούκα.
Η Λιζέτα Νικολάου συνεργάστηκε στο πάλκο, αλλά και δισκογραφικά με τον Βασίλη Τσιτσάνη, ωστόσο έγινε ευρέως γνωστή την περίοδο της συνεργασίας της με τον Γιάννη Μαρκόπουλο -υπήρξε από τους βασικούς συνεργάτες του, μαζί με τον Λάκη Χαλκιά και τον Χαράλαμπο Γαργανουράκη, τόσο δισκογραφικά όσο και σε συναυλίες-, ερμηνεύοντας τραγούδια στους δίσκους του «Θεσσαλικός Κύκλος», «Ανεξάρτητα», «Αφιέρωμα».
Το 1977 κυκλοφόρησε ο πρώτος προσωπικός δίσκος της με τίτλο «Το χαμόγελο της Λιζέτας» και τραγούδια που υπέγραφαν ο Δήμος Μούτσης, ο Γιάννης Σπανός, ο Βασίλης Τσιτσάνης και ο Γιάννης Μαρκόπουλος.
Το 1980 κυκλοφόρησε ο δεύτερος προσωπικός της δίσκος «Σ′ αγάπησα, μ′ αγάπησες» με τραγούδια των Γ.Μαρκόπουλου, Α. Βαρδή και ο Χρ. Νικολόπουλου. Ακολούθησαν κι άλλοι δίσκοι, όπως τα «Κέφια Της Λιζέττας», 1985, «Έτσι Χάνονται Οι Αγάπες», 1986, «Θέλω Ν′ Αντισταθώ», 1989, «Νυχτερινοί Έρωτες», 1990, «Τέρεν Μάνα Πως Χορεύω», 1992, «Τα Τραγούδια Του Πατέρα μου», 1995, «Ποντιακή Ραψωδία», 1997.
Το 1985 κυκλοφόρησε ο δίσκος με τίτλο «Ποντιακά τραγούδια με τη Λιζέτα Νικολάου», που γεννήθηκε μέσα από την τηλεοπτική σειρά της ΕΡΤ «Το μεγάλο χρέος», σε σενάριο του Δημήτρη Ιατρόπουλου, η οποία ήταν αφιερωμένη στην ιστορία του Πόντου.
Όπως είχε πει μεταξύ άλλων σε τηλεοπτική εκπομπή πριν λίγα χρόνια, «άφησα την καριέρα μου στην τύχη της, δεν έχω κανένα απωθημένο. Μετά τον ‘Θεσσαλικό Κύκλο’ και όλη τη συνεργασία με τον Γ. Μαρκόπουλο, άρχισαν να με ζητάνε τα μεγάλα μαγαζιά -ήταν σαν παραμύθι αυτό. Το λέω στα κορίτσια, στα αγόρια και μου λένε ‘μα αυτό είναι παραμύθι που μας λέτε!’. Γιατί πασχίζουν τόσο πολύ, κι εμένα μου ήρθαν τόσο εύκολα!».
Η Λιζέτα Νικολάου ήταν παντρεμένη από το 1978 έως το 1983 με τον δημοσιογράφο Γιώργο Λιάνη, με τον οποίο είχε αποκτήσει έναν γιο, τον Αλέξανδρο.
Λίνα Μενδώνη: Μία σπουδαία φωνή, χαρισματική και αναγνωρίσιμη
Πληροφορούμενη την απώλεια της Λιζέτας Νικολάου, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Με θλίψη αποχαιρετούμε μια σπουδαία φωνή, χαρισματική και αναγνωρίσιμη. Ανάμεσα στον πλούτο των καλών έντεχνων λαϊκών τραγουδιστών της ελληνικής μουσικής, η Λιζέτα Νικολάου ξεχώρισε από την πρώτη της εμφάνιση, με ερμηνείες που είχαν ξεχωριστό χαρακτήρα, ένταση, δύναμη, συναίσθημα, μελωδικότητα. Μπήκε στη δισκογραφία το 1973, έγινε όμως ευρέως γνωστή ερμηνεύοντας τραγούδια του Γιάννη Μαρκόπουλου στους δίσκους «Θεσσαλικός Κύκλος», «Ανεξάρτητα» και «Αφιέρωμα» τη διετία 1974-75. Έχει ερμηνεύσει τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, και συνεργάστηκε με μεγάλους δημιουργούς και ερμηνευτές όπως ο Βασίλης Τσιτσάνης, η Βίκυ Μοσχολιού, ο Στράτος Διονυσίου. Οι αξέχαστες ερμηνείες της θα εξακολουθήσουν να μας θυμίζουν τη σημαντική της παρουσία στην ελληνική μουσική. Ειλικρινή συλλυπητήρια στον γιο, στην οικογένεια και στους οικείους της».