Ο Ι.Μ.Πέι, ο δημιουργός πολλών εντυπωσιακών κατασκευών σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της γυάλινης πυραμίδας έξω από το Λούβρο του Παρισιού, πέθανε σε ηλικία 102 ετών.
Ο φημισμένος Κινέζος αρχιτέκτονας ήταν γνωστός για την έμφαση που έδινε στη γεωμετρία ακριβείας, τις απλές επιφάνειες και το φυσικό φως.
Εξακολουθούσε να εργάζεται μέχρι τα γεράματά του, δημιουργώντας ένα από τα πιο διάσημα αριστουργήματα - το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης στη Ντόχα του Κατάρ - στη δεκαετία του ’80.
Ενας πραγματιστής καλλιτέχνης
Ο Ιέο Μίνγκ Πέι γεννήθηκε στο Γκουανγκζού το 1917 και μετακόμισε στις ΗΠΑ στην ηλικία των 18 ετών για να σπουδάσει στην Πενσυλβάνια, στο MIT και στο Χάρβαρντ.
Εργάστηκε ως ερευνητής για την αμερικανική κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου και συνέχισε ως αρχιτέκτονας, ιδρύοντας τη δική του επιχείρηση το 1955.
Ηταν ένας από τους πιο παραγωγικούς αρχιτέκτονες του 20ού αιώνα, έχοντας σχεδιάσει δημόσια κτίρια, ξενοδοχεία, σχολεία και άλλες κατασκευές στη Βόρεια Αμερική, την Ασία και την Ευρώπη.
Το ύφος του χαρακτηρίστηκε ως μοντερνιστικό με κυβιστικά θέματα και επηρεάστηκε από την αγάπη του για την ισλαμική αρχιτεκτονική. Τα αγαπημένα του οικοδομικά υλικά ήταν το γυαλί και το ατσάλι χάλυβας, σε συνδυασμό με σκυρόδερμα.
Ο Πέι πυροδότησε αντιπαραθέσεις για την πυραμίδα του στο Μουσείο του Λούβρου. Η γυάλινη δομή, που ολοκληρώθηκε το 1989, είναι σήμερα ένα από τα πιο διάσημα ορόσημα του Παρισιού.
Αλλα φημισμένα έργα του είναι το Δημαρχείο του Ντάλας στις ΗΠΑ, το Μουσείο Μίχο στην Ιαπωνία, το Rock and Roll Hall of Fame στο Κλίβελαντ, η βιβλιοθήκη Τζον Φ. Κένεντι στη Βοστώνη και το σύμπεγλα ουρανοξυστών Gateway στη Σιγκαπούρη.
«Πιστεύω ότι η αρχιτεκτονική είναι μια ρεαλιστική τέχνη. Για να γίνει τέχνη πρέπει να οικοδομηθεί πάνω σε μια βάση αναγκαιότητας», είπε κάποτε.
Κέρδισε διάφορα βραβεία για τα κτίριά του, συμπεριλαμβανομένου του χρυσού μεταλλίου AIA και το Praemium Imperiale της αρχιτεκτονικής.
Το 1983 δόθηκε στον Πέι το περίφημο βραβείο Pritzker. Η κριτική επιτροπή δήλωσε ότι είχε «δώσει στον αιώνα αυτόν μερικούς από τους πιο όμορφους εσωτερικούς χώρους και εξωτερικές φόρμες».
Χρησιμοποίησε το χρηματικό έπαθλο των 100.000 δολαρίων για να ξεκινήσει ένα ταμείο υποτροφιών για Κινέζους φοιτητές, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να σπουδάσουν αρχιτεκτονική στην Αμερική.
Πηγή: BBC