Apollo 13: Πέθανε ο αστροναύτης Κεν Μάτινγκλι που βοήθησε στη διάσωση του πληρώματος

Ήταν στο κέντρο ελέγχου πτήσης της αποστολής Apollo 13, στο Χιούστον του Τέξας.
HUM Images via Getty Images

Ο αστροναύτης του προγράμματος Apollo Κεν Μάτινγκλι II, γνωστός για τη βοήθεια του ώστε το πλήρωμα του Apollo 13 να επιστρέψει με ασφάλεια στη Γη μετά από την έκρηξη, πέθανε σε ηλικία 87 ετών, ανακοίνωσε η NASA.

«Ο Μάτινγκλι ήταν το «κλειδί» για την επιτυχία του προγράμματος Apollo. Θα τον θυμόμαστε για πάντα», δήλωσε ο Μπιλ Νέλσον από τη NASA, αποκαλώντας τον Μάτινγκλι «έναν από τους ήρωες της χώρας μας».

Ο Μάτινγκλι πέθανε την Τρίτη, ανέφερε η δήλωση. Δεν έχει γίνει γνωστή η αιτία θανάτου.

Γεννημένος στο Σικάγο στις 17 Μαρτίου 1936, ο Μάτινγκλι αποφοίτησε από το γυμνάσιο του Μαϊάμι και πήρε πτυχίο Αεροναυπηγικής Μηχανικής από το Πανεπιστήμιο Auburn το 1958, σύμφωνα με τη βιογραφία του στη NASA, αναφέρει το CNN.

Ξεκινώντας την καριέρα του στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ, ο Μάτινγκλι εντάχθηκε στη Σχολή Πιλότων Αεροδιαστημικής Έρευνας της Πολεμικής Αεροπορίας ως φοιτητής, πριν επιλεγεί από τη NASA για να είναι μέρος της τάξης αστροναυτών το 1966.

Τον ρόλο του στην ταινία Apollo 13 έπαιξε ο Γκάρι Σινίζ.

Apollo 13

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το πλήρωμα της αποστολής θα αποτελούνταν από τους Άλαν Σέπαρντ (κυβερνήτης), Στούαρτ Ρούσα (πιλότος διαστημόπλοιου) και Έντγκαρ Μίτσελ (πιλότος σεληνάκατου).

Όμως για πρώτη φορά στην ιστορία η διοίκηση της NASA δεν δέχεται την πρόταση των υπευθύνων του προγράμματος, καθώς θεωρεί πως ο κυβερνήτης δεν διαθέτει ακόμη αρκετή εμπειρία.

Εσπευσμένα φέρνει μπροστά την εφεδρική ομάδα της οποίας προΐσταται ο Τζιμ Λόβελ, που - επιτέλους - μετά από 3 διαστημικές πτήσεις, επιλέγεται για να περπατήσει στο φεγγάρι. Μαζί του έχει τους Κεν Μάτινγκλι και Φρεντ Χέιζ. Το γεγονός, όμως, πως ένα εφεδρικό μέλος παρουσιάζει συμπτώματα ερυθράς, οδηγεί σε ακόμη μία αλλαγή.

Ο Μάτινγκλι, ο οποίος δεν είχε κάνει εμβόλιο, αντικαθίσταται και τη θέση του θα πάρει τελικά ο Τζον Σουάιγκερτ. Ήταν το μεγαλύτερο ντόμινο που είχε συμβεί ποτέ στην ιστορία της NASA και συνέβη μόλις τρεις μέρες πριν την εκτόξευση.

Δευτέρα, 13 Απριλίου 1970, 22:08 EST (Ανατολική ζώνη ώρας στη Βόρεια Αμερική). Στο κέντρο ελέγχου πτήσης της αποστολής Apollo 13, στο Χιούστον του Τέξας, επιστήμονες της NASA παρακολουθούσαν το ταξίδι των τριών αστροναυτών, Λόβελ, Σουάιγκερτ και Χέιζ προς τη Σελήνη.

«Houston, we’ve had a problem»

Είχαν ήδη συμπληρωθεί 55 ώρες 55 λεπτά και 19 δευτερόλεπτα από τη στιγμή της εκτόξευσης, το διαστημόπλοιο βρισκόταν 330.000 χιλιόμετρα μακριά από τη Γη, όταν ξαφνικά ακούστηκε η φωνή του Σουάιγκερτ να λέει τη φράση που έμελλε να στοιχειώσει ολόκληρη την αποστολή: «Okay Houston, we’ve had a problem here».

Από εκείνη τη στιγμή και μετά, ακολούθησαν τέσσερις μέρες αγωνίας σε όλη την υφήλιο, αφού πλέον ο μοναδικός στόχος ήταν η ασφαλής επιστροφή του πληρώματος στη Γη, κάτι που τελικά επιτεύχθηκε μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες τόσο των επιστημόνων στο κέντρο ελέγχου, όσο και των ίδιων των αστροναυτών, που μέσα σε ακραίες συνθήκες στο διάστημα, κατάφεραν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους και να εκτελέσουν χωρίς το παραμικρό λάθος μια σειρά από κρίσιμες διαδικασίες, πετυχαίνοντας αυτό που φαινόταν ακατόρθωτο, την προσθαλάσσωση στον Ειρηνικό Ωκεανό και τη διάσωσή τους από το αμερικανικό ελικοπτεροφόρο USS Iwo Jima.

Δημοφιλή