Πέθανε ο Άγγελος Δεληβορριάς, μια από τις σημαντικότερες μορφές της νεότερης Ελληνικής Τέχνης και Αρχαιολογίας

Καθηγητής Πανεπιστημίου, επί 41 χρόνια διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Menelaos MyrillasSOOC

Οραματιστής, πληθωρικός και ένας από τους ανθρώπους που συνέβαλλε καθοριστικά στην προβολή και εξέλιξη της τέχνης στη χώρα μας, πέθανε σήμερα στα 81 του χρόνια.

Η ανακοίνωση του Μουσείου Μπενάκη γράφει ως εξής:

Η Διοικητική Επιτροπή του Μουσείου Μπενάκη και το προσωπικό του Ιδρύματος εκφράζουν τη βαθύτατή τους θλίψη για την απώλεια του Ακαδημαϊκού και Καθηγητή Άγγελου Δεληβορριά, ο οποίος επί 45 χρόνια ηγήθηκε του Ιδρύματος από τις θέσεις του Διευθυντή και του μέλους της Διοικητικής του Επιτροπής.

Η ευρύτητα του πνεύματος, η εμπιστοσύνη στον άνθρωπο, η ακατάπαυστη εργατικότητα και η αστείρευτη δημιουργικότητα αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για όσους είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν, είτε προσωπικά είτε μέσα από το τόσο σημαντικό έργο του.

Η απώλεια είναι δυσβάστακτη.

Ο Άγγελος Δεληβορριάς γεννήθηκε το 1937. Ήταν ένας κορυφαίος κλασσικός αρχαιολόγος που αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έλαβε τον μεταπτυχιακό του τίτλο από το Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ στη Γερμανία το 1956 και το 1965 διορίσθηκε στην Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία οπού υπηρέτησε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Το 1973 ανακηρύχθηκε πτυχιούχος του Πανεπιστημίου της Σορβόνης, στη σχολή Ecole Pratique des Hautes Etudes.

Ο ρόλος στον οποίο όμως έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό ήταν όταν ανέλαβε το 1973 τη διεύθυνση του Μουσείου Μπενάκη, το οποίο μεταμόρφωσε ριζικά. Παρέμεινε στη θέση για πάνω από 40 χρόνια και κατάφερε να διπλασιάσει την επιφάνεια και το όνομα του μουσείου.

Χάρη σε αυτόν διπλασιάστηκαν οι ωφέλιμες επιφάνειες του κτηρίου της Κουμπάρη, δημιούργησε το κτήριο στην Πειραιώς, άνοιξε την Πινακοθήκη Γκίκα και αυτονόμησε τη συλλογή Ισλαμικής τέχνης μεταξύ άλλων.

Στα εγκαίνια του ανακαινισμένου Μουσείου Μπενάκη, τον Μάρτιο του 2000.
Στα εγκαίνια του ανακαινισμένου Μουσείου Μπενάκη, τον Μάρτιο του 2000.
Eurokinissi

Το 1992 αναγορεύτηκε καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2000 τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με Αργυρό Μετάλλιο, ενώ στο Μουσείο Μπενάκη απονεμήθηκε το «Χρυσό Μετάλλιο». Στις 31 Οκτωβρίου 2014, σε εκδήλωση που έλαβε χώρα στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου, ανακοινώθηκε η αποχώρησή του από τη θέση του διευθυντή, καταλαμβάνοντας πλέον μια θέση στη Διοικητική Επιτροπή του ιδρύματος.

Τον Ιούνιο του 2016 εξελέγη από την ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών τακτικό μέλος στην προκηρυχθείσα έδρα Αρχαιολογία-Μουσειολογία.

Stelios Skopelitis

Ο εκλιπών είχε εισαχθεί στο ιδιωτικό νοσοκομείο από τη Μ. Πέμπτη (5 Απριλίου) με πνευμονολογικά προβλήματα, ενώ υποβλήθηκε και σε επέμβαση στην καρδιά. Παρέμεινε για πολλές μέρες στην Μονάδα Εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου.

Εντρύφησε, επίσης, στην τέχνη του Σκόπα, με την εξέταση των γλυπτών της Τεγέας και τη δημοσίευση, μεταξύ άλλων, της μελέτης στα γαλλικά, «Σκοπαδικά ΙΙ, Το άγαλμα της Υγείας στον ναό της Αλέας στην Τεγέα», όπου κορμό γυναικείου αγάλματος άγνωστης ακριβούς προέλευσης ταυτίζει με το σώμα της φημισμένης κεφαλής της Υγείας και το έργο σε γνήσιο του μεγάλου Σκόπα. Βασικό για τη μελέτη των τύπων της Αφροδίτης είναι και το 150 σελίδων κείμενό του, «Aphrodite» στο Lexicon Iconographicum Mythologiae Classicae, το οποίο αποτελεί τη βάση κάθε μελέτης και σπουδής για τα έργα που εικονίζουν τη θεά, ενώ εξέχουσα θέση στα έργα του που αφορούν τη μεγάλη αρχαία γλυπτική, έχει το εξαιρετικά μεθοδικό και διαφωτιστικό βιβλίο «Η ζωφόρος του Παρθενώνος».

Ο κ. Δεληβορριάς είχε γράψει, εκτός πολλών άλλων, δύο ογκώδη βιβλία περιγραφικά του Μουσείου Μπενάκη, όπου εκθέτει διεξοδικά και με σαφήνεια τις αρχές και τις αντιλήψεις του περί μουσειολογίας.

Δημοφιλή