Ο Μάικλ «Μαντ Μάικ» (τρελός, ή λυσσασμένος Μάικ) Χορ, ο πιο διάσημος (και για πολλούς, διαβόητος) μισθοφόρος στον κόσμο, πέθανε σε ηλικία 100 ετών, όπως μετέδωσε το BBC.
Eίχε γεννηθεί στη Ινδία από Ιρλανδούς γονείς και συμμετείχε σε εκστρατείες στο Κονγκό τη δεκαετία του 1960 που του απέδωσαν φήμη- αλλά και μια αμφιλεγόμενη «κληρονομιά» μερικά χρόνια μετά.
Η καριέρα του έλαβε τέλος το 1981, όταν φυλακίστηκε επειδή είχε ηγηθεί ενός αποτυχημένου πραξικοπήματος στις Σεϋχέλες.
Ο γιος του, Κρις Χορ, ανέφερε σε σχετική δήλωσή του ότι ο πατέρας του πέθανε σε γηροκομείο στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής. «Ο Μάικ Χορ έζησε με τη φιλοσοφία πως παίρνεις περισσότερα από τη ζωή όταν ζεις επικίνδυνα, οπότε είναι ακόμα πιο περίεργο πως έζησε πάνω από 100 χρόνια» είπε.
Αφού υπηρέτησε στον βρετανικό στρατό κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και έφτασε στον βαθμό του ταγματάρχη, άρχισε μια καριέρα λογιστή και ασχολήθηκε με μικρές επιχειρήσεις στη Νότια Αφρική. Ωστόσο το 1961 τον σύστησαν στον Μόισε Τσόμπε, Κονγκολέζο πολιτικό και επιχειρηματία που θα γινόταν πρωθυπουργός του Κονγκό τρία χρόνια μετά.
Το 1964 ο Τσόμπε προσέλαβε τον Χορ για να καταστείλει την, με κομμουνιστική υποστήριξη, εξέγερση των Σίμπα. Όταν η εκστρατεία έλαβε τέλος, 18 μήνες μετά, ο Χορ και η μονάδα των μισθοφόρων του, την οποία είχε ονομάσει «Άγριες Χήνες» (Wild Geese) είχαν γίνει διεθνώς γνωστοί.
Οι έντονες αντικομμουνιστικές του πεποιθήσεις τον έκαναν αντιπαθή σε πολλές χώρες- το ραδιόφωνο της Ανατολικής Γερμανίας συχνά αναφερόταν σε αυτόν ως «λυσσασμένο κυνηγόσκυλο Χοάρε». Ως εκ τούτου κέρδισε το προσωνύμο «Μαντ (τρελός, ή λυσσασμένος) Μάικ», το οποίο μάλιστα του άρεσε.
Το 1978 βγήκε μια ταινία περιπέτειας με μισθοφόρους, το «Άγριες Χήνες» (Wild Geese). Στην ταινία πρωταγωνιστούσε ο Ρίτσαρντ Μπάρτον στον ρόλο του συνταγματάρχη Άλεν Φόλκνερ, ενός χαρακτήρα που είχε βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στον Χορ.
Ωστόσο, αν και τα γεγονότα στο Κονγκό τον έκαναν διάσημο, αυτό που ακολούθησε είχε ως αποτέλεσμα να διασυρθεί διεθνώς.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 φαινόταν να έχει αποσυρθεί από τη στρατιωτική ζωή, αλλά το 1981 ηγήθηκε μιας απόπειρας πραξικοπήματος για την ανατροπή της κυβέρνησης στις Σεϋχέλλες. Όπως αναφέρει το BBC, θεωρείται πως ο Χορ ήξερε καλά τις Σεϋχέλλες και έτρεφε μίσος για τη σοσιαλιστική κυβέρνηση του προέδρου Άλμπερτ Ρενέ.
Έχοντας κερδίσει την υποστήριξη των κυβερνήσεων της Νότιας Αφρικής και της Κένυας, ο Χορ άρχισε να συνωμοτεί, και τον Οκτώβριο του 1981 ένα φορτίο όπλων παραδόθηκε στο μπάνγκαλοου του στη Νότια Αφρική, το οποίο έκρυψε στο κελάρι του. Στρατολόγησε 46 άνδρες, με σχεδίαζε να εισέλθει στις Σεϋχέλλες ως ένα κλαμπ πρώην παικτών ράγκμπι με φιλανθρωπικούς σκοπούς.
Σχεδόν όλοι πέρασαν από τους ελέγχους στο αεροδρόμιο Μάχε, ωστόσο ένας βρέθηκε σε λάθος ουρά, είχε φιλονικία με έναν τελωνειακό και ως αποτέλεσμα έγινε έρευνα στην τσάντα του. Εκεί βρέθηκε ένα αποσυναρμολογημένο AK-47. Ο άνδρας πανικοβλήθηκε και αποκάλυψε πως υπήρχαν και άλλα όπλα.
Σε εκείνο το σημείο όλο το σχέδιο αποκαλύφθηκε και εν μέσω της σύγκρουσης που ακολούθησε στο αεροδρόμιο οι μισθοφόροι άρπαξαν ένα αεροπλάνο της Air India και επέστρεψαν στη Νότια Αφρική. Όταν έφτασαν εκεί, φυλακίστηκαν για έξι ημέρες, και ο Χορ και τα σχέδιά του, τα οποία χαρακτηρίστηκαν «πραξικόπημα- πακέτο διακοπών» (package holiday coup) γελοιοποιήθηκαν στον διεθνή Τύπο.
Έναν χρόνο αργότερα δικάστηκαν για αεροπειρατεία στο αεροπλάνο της Air India και ο Χορ καταδικάστηκε σε 20 χρόνια φυλάκιση, με 10 χρόνια σε αναστολή. Αφέθηκε ελεύθερος μετά από 33 μήνες.
Ο Χορ πέρασε τα τελευταία του χρόνια στη Νότια Αφρική και έγραψε διάφορα βιβλία με απομνημονεύματά του.