Ο επιχειρηματίας με έδρα το Τόκιο ήταν ο πρώτος που αυτοματοποίησε και εμπορευματοποίησε το καραόκε το 1967, όταν το “Sparko Box” του κυκλοφόρησε στην αγορά.
Ο συγγραφέας Matt Alt, ο οποίος πήρε συνέντευξη από τον επιχειρηματία το 2018 για το βιβλίο του Pure Invention: How Japan Made the Modern World έγραψε τον επικήδειο του κ. Negishi στην εφημερίδα The Wall Street Journal, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.
Επίσης, μοιράστηκε φωτογραφίες του θρυλικού εφευρέτη στον λογαριασμό του στο X.
Ο κ. Negishi πέθανε στις 26 Ιανουαρίου μετά από πτώση, δήλωσε η κόρη του Atsumi Takano στον Alt.
Ο Negishi συνάλαβε την ιδέα για το καραόκε μέσω μιας ”επιφοίτησης”, έγραψε ο Alt, όταν ένας μηχανικός σε μια εταιρεία ηλεκτρονικών που διηύθυνε το 1967 τον άκουσε να τραγουδάει στον εαυτό του και του είπε ότι δεν ήταν πολύ καλός.
Ο κ. Negishi, 43 ετών τότε, είπε στον υπάλληλο να ”τον αφήσει ήσυχο”, πριν σκεφτεί: ”Μακάρι να μπορούσαν να ακούσουν τη φωνή μου πάνω από ένα backing track!”
Και ενώ η εφεύρεση του καραόκε έχει αποδοθεί ευρέως στον Ιάπωνα μουσικό Daisuke Inoue, ο οποίος κυκλοφόρησε το κουτί “8 Juke” το 1971, στην πραγματικότητα ήταν το Sparko Box του κ. Negeshi που σηματοδότησε την πρώτη μηχανή τραγουδιού τέσσερα χρόνια πριν.
Σύμφωνα με τον Alt, το Sparko Box αναγνωρίζεται ως το πρώτο από την All-Japan Karaoke Industrialist Association, τη μεγαλύτερη οργάνωση κατασκευαστών και λιανοπωλητών καραόκε στη χώρα.
Ο κ. Negishi δημιούργησε περίπου 8.000 Sparko Boxes τα οποία διατέθηκαν σε καταστήματα σε όλη την Ιαπωνία, αλλά το εγχείρημά του ήταν μάλλον βραχύβιο, καθώς ”κουράστηκε από τη σύγκρουση με τους μουσικούς και την ταλαιπωρία των πωλήσεων και της συντήρησης από πόρτα σε πόρτα”, δήλωσε ο Alt.
Εγκατέλειψε εντελώς την επιχείρηση καραόκε το 1975 και το καινοτόμο Sparko Box του έδωσε σύντομα τη θέση του σε παρόμοιες συσκευές. Τώρα, σύμφωνα με τον Alt, έχει απομείνει μόλις ένα, το οποίο φυλάσσεται από την οικογένεια του κ. Negishi ως ενθύμιο.
Ο κ. Negishi, ο οποίος έχει τρία παιδιά, πέντε εγγόνια και οκτώ δισέγγονα, δεν κατοχύρωσε ποτέ με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τη δημιουργία του.
Η κόρη του είπε στον κ. Alt: ”Πραγματικά, ποτέ δεν ασχολήθηκε με την πατέντα του.
″Ένιωθε μεγάλη υπερηφάνεια βλέποντας την ιδέα του να εξελίσσεται σε μια κουλτούρα διασκέδασης μέσω του τραγουδιού σε όλο τον κόσμο. Γι′ αυτόν, το να περάσει εκατό χρόνια περιτριγυρισμένος από την οικογένειά του ήταν μια ικανοποιητική ανταμοιβή”.
Πηγή: Sky News