Ένας ζωολογικός κήπος στη Βαλτιμόρη θρηνεί για τον θάνατο ενός αφρικανικού πιγκουίνου που βοήθησε να σωθεί το είδος του από την εξαφάνιση αφήνοντας πίσω του περισσότερους από 200 απογόνους ενώ ζούσε πολύ περισσότερο από το αναμενόμενο.
Πρόκειται για τον κύριο Greedy ο οποίος έθανε σε ηλικία 33 ετών, φεύγοντας πλήρης ημερών και έργων, καθώς ξεπέρασε κατά πολύ το προσδόκιμο ζωής του είδους του (18 έτη).
Ο ζωολογικός κήπος αποφάσισε να του κάνει ευθανασία, καθώς υπέφερε από σοβαρά προβλήματα υγείας εξαιτίας της μεγάλης του ηλικίας, αναφέρει ο Guardian.
«Αυτό το ένα πουλί ήταν απίστευτα σημαντικό για τη συνέχιση της ύπαρξης των αφρικανικών πιγκουίνων σε όλο τον κόσμο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η επιμελήτρια πτηνών και επικεφαλής του προγράμματος του ζωολογικού κήπου του Μέριλαντ, Jen Kottyan.
Η ήδια είπε ότι ο κύριος Greedy είχε συμβάλει στην τεκνοποίηση 230 απογόνων σε πέντε γενιές: παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα, αποφεύγοντας σχεδόν την εξαφάνιση ενός είδους που παρ’ όλα αυτά αντιμετωπίζει πραγματικό κίνδυνο να πάψει να υπάρχει μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Ο κύριος Greedy εκκολάφθηκε το 1991 μαζί με τη σύντροφό που είχε για όλη του τη ζωή, την κυρία Greedy. Και οι δύο έφτασαν στον ζωολογικό κήπο το 1992 και ζευγάρωσαν όταν έφτασαν σε αναπαραγωγική ηλικία το 1994, δήλωσε η Κόττιαν.
Το δίδυμο έζησε να δει πέντε προεδρίες των ΗΠΑ, την πανδημία Covid-19, καθώς και μυριάδες άλλα σημαντικά γεγονότα τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Η Κόττιαν δήλωσε ξεχωριστά στην Washington Post ότι ο κύριος και η κυρία Greedy -αφρικανικοί πιγκουίνοι αριθ. 821 και 832, αντίστοιχα- απολάμβαναν «ένα τεράστιο ποσοστό επιτυχίας με απογόνους».
«Ήταν ένα τόσο καλό ζευγάρι», δήλωσε ο Kottyan στην Post. «Στερεά και αξιόπιστα».
Η ίδια, εξήγησε στην εφημερίδα ότι ο κ. Greedy κέρδισε το παρατσούκλι του επιδεικνύοντας επιθετικότητα για να συλλέξει ψάρια καθώς και υλικά για τη φωλιά του από τους υπόλοιπους πιγκουίνους στον ζωολογικό κήπο.
Η σύντροφός του, κυρία Greedy έγινε ο γηραιότερος εν ζωή πιγκουίνος του ζωολογικού κήπου του Μέριλαντ μετά τον θάνατο του συντρόφου της, όπως ανακοίνωσε ο οργανισμός. Ο ζωολογικός κήπος δήλωσε ότι η κυρία Greedy καθορίζει τι θα ακολουθήσει για εκείνη μέσω της συμπεριφοράς της.
«Αν δείξει ενδιαφέρον, ο ζωολογικός κήπος θα τη ζευγαρώσει με ένα μόνο αρσενικό στην αποικία ως σύντροφο», ανέφερε η ανακοίνωση του ιδρύματος.
Στη δήλωσή της που δόθηκε από τον ζωολογικό κήπο, η Κόττιαν δήλωσε ότι ο θάνατος του κ. Greedy ήταν οδυνηρός. «Είναι σκληρό να χάνεις ένα ζώο που ήταν τόσο ευπρόσδεκτη παρουσία στον ζωολογικό μας κήπο για τρεις δεκαετίες, αλλά όλοι μας είμαστε υπερήφανοι που επέζησε από πέντε γενιές απογόνων», είπε.
Ο ζωολογικός κήπος του Μέριλαντ δήλωσε ότι φιλοξενεί τη μεγαλύτερη αποικία αφρικανικών πιγκουίνων στη Βόρεια Αμερική, οι οποίοι είναι ιθαγενείς στις ακτές της Ναμίμπια και της Νότιας Αφρικής. Η αποικία έχει αναθρέψει με επιτυχία περισσότερους από 1.000 νεοσσούς στο πλαίσιο ενός από τα προγράμματα που φέρουν την υπογραφή του ζωολογικού κήπου – και ενός από τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα για τους επισκέπτες του.
Οι αφρικανικοί πιγκουίνοι θεωρούνται προστατευόμενο είδος, αλλά αυτό δεν έχει αποτρέψει τη δραματική μείωση του αριθμού τους, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ζωολογικού κήπου, ο οποίος άνοιξε για πρώτη φορά το 1876.
Οι ψαράδες ανταγωνίζονται τις αποικίες των πιγκουίνων για την πρόσβαση στην κύρια πηγή τροφής των πλασμάτων, θέτοντας σε κίνδυνο τα ζώα.
Οι πιγκουίνοι είναι επίσης ευάλωτοι στην άγρια φύση στη ρύπανση των ωκεανών - συμπεριλαμβανομένων των διαρροών από πετρελαιοφόρα - καθώς και στην ενόχληση των ανθρώπων που διαταράσσουν τους τόπους ωοτοκίας τους, ανέφερε ο ζωολογικός κήπος.