Πέθανε ο Ντάγκλας Ρέιν, η φωνή του HAL στην «Οδύσσεια του Διαστήματος»

Ήταν γνωστός για τη «φωνή» του υπολογιστή στη δημοφιλή ταινία του Κιούμπρικ
ASSOCIATED PRESS

Ο Καναδός ηθοποιός Ντάγκλας Ρέιν, ο οποίος ήταν η φωνή του HAL 9000 στη δημοφιλή ταινία του Στάνλει Κιούμπρικ, «2001: A Space Odyssey», πέθανε την Κυριακή στο Οντάριο, σε ηλικία 90 ετών.

Ο θάνατός του ανακοινώθηκε σε δελτίο από τη θεατρική ομάδα του φεστιβάλ θεάτρου Στρατφορντ στον Καναδά. Ο Ρέιν ήταν ένας από τους ιδρυτές του φεστιβάλ.

Γεννήθηκε στο Γουίνιπεγκ το 1928 και ήταν παιδί-ηθοποιός στο ραδιόφωνο CBC. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα και αργότερα στη σχολή Old Vic στο Λονδίνο. Επέστρεψε στον Καναδά για την εναρκτήρια σεζόν του Φεστιβάλ Στρατφορντ το 1953, στο οποίο υποδύθηκε τον Μαρκις του Ντορσετ και Τιρελ στο έργο του Σαίξπηρ «Richard III».

Παρόλο που ο Ρέιν ήταν γνωστός στο θέατρο και την τηλεόραση κατά τη διάρκεια της καριέρας του, είναι ευρύτερα γνωστός για τη φωνή που δάνισε στον υπολογιστή HAL 9000 στις ταινίες «2001: A Space Odyssey» και «2010: The Year We Made Contact». Κι ενώ ο HAL ανταγωνίζεται τους αστροναύτες στο διαστημόπλοιο «Discovery One», η φωνή παραμένει σε έναν ανατριχιαστικά ήρεμο τόνο-λυρίως στη φράση «συγνώμη Ντέιβ, φοβάμαι ότι δεν μπορώ να το κάνω αυτό».

Ο Ρέιν δεν αποτέλεσε την πρώτη επιλογή του Κιούμπρικ για τον HAL, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times. Ο -βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός-Μάρτιν Μπαλσαμ είχε ηχογραφήσει το «ρόλο» με όλη τη γκάμα των ανθρωπίνων συναισθημάτων που έβγαζε ο υπολογιστής. Όμως ο Κιούμπρικ επέλεξε τον Ρέιν, του οποίου τη φωνή είχε ακούσει στο ντοκιμαντέρ από το 1960, «Universe». Ο Ρέιν ανέφερε στο δημοσίευμα των Times ότι ο Κιούμπρικ του είχε πει «Προβληματίζομαι με το ”ρόλο”. Μπορείς να δανίσεις τη φωνή στον υπολογιστή;».

Μισή δεκαετία αργότερα, ο τόνος και ο ρυθμός της φωνής του Ρέιν χρησιμοποιήθηκε ως βάση για αυτοματοποιημένες φωνές όπως την Σίρι της Apple και την Αλέξα της Amazon.

Το κείμενο αυτό αρχικά δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική εκδοχή της HuffPost και αποδόθηκε στα ελληνικά.