Πέθανε ο ποιητής και πεζογράφος Κωστής Γκιμοσούλης

Απεβίωσε σε ηλικία 63 ετών. Το «αντίο» της Εταιρείας Συγγραφέων με τους στίχους ενός ποιήματος του.
Κωστής Γκιμοσούλης
Κωστής Γκιμοσούλης
Φωτογραφία: Μανώλης Τσάφος

Ο ποιητής και πεζογράφος Κωστής Γκιμοσούλης απεβίωσε σε ηλικία 63 ετών. Την απώλεια έκανε γνωστή η Εταιρεία Συγγραφέων που τον αποχαιρέτησε με τους στίχους από το ποίημα του «Αγάπη από ζήλεια»:

Έφυγε κι ήρθε
ήρθε κι έφυγε
γκρέμισε τον τοίχο
και τον έχτισε
άναψε φωτιά στο σπίτι
και την έσβησε
ένα φεγγάρι μ′ ερωτεύτηκε
και πάει πια
με ξέχασε.

«Ο θάνατος του ποιητή, πεζογράφου και αγαπημένου μέλους της Εταιρείας μας, Κωστή Γκιμοσούλη, μάς γεμίζει θλίψη. Ιδιαίτερη ποιητική μορφή στον χώρο των γραμμάτων, εμφύσησε στα κείμενά του την ελευθερία πνεύματος και την αέναη καλλιτεχνική περιπλάνηση που ταξίδευαν πάντα και τον ίδιο. Στους οικείους του εκφράζουμε τα πιο θερμά μας συλλυπητήρια», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Εταιρείας Συγγραφέων.

Τον ποιητή και πεζογράφο αποχαιρέτησαν και οι εκδόσεις Κέδρος με ανάρτηση στο facebook.

Ο Κωστής Γκιμοσούλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1960. Απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθηνών, εργάστηκε για πολλά χρόνια ως συμβολαιογράφος.

Έγραψε διηγήματα, όπως «Η κραυγή της πεταλούδας». Καμιά φορά αυτά τα διηγήματα μεγάλωναν και γίνονταν νουβέλες ή μυθιστορήματα, όπως το «Μια νύχτα με την Κόκκινη», «Ανατολή», «Χέρι στη φωτιά», «Βρέχει φως», «Το θηρίο είναι παντού», «Εξομολόγηση σ’ έναν κολομβιανό σκύλο», «Στάχτη στα μάτια», «Ο άγγελος της μηχανής», «Her night on red», «Το φάντασμά της», «Το αηδόνι στο πόδι της», «Ο Μέσα και ο Έξω», «Όλες μία» και «Μεταξοχώρι (Aλφάβητο για όρη)».

Έγραψε και ποιήματα («O ξυλοκόπος πυρετός», «H αγία μελάνη», «Το στόμα κλέφτης», «Επικίνδυνα παιδιά», «Αγάπη από ζήλια»).

Το 2001 κυκλοφόρησε o «Μαύρος χρυσός», ένα βιβλίο με ποιήματα, διηγήματα και ζωγραφιές με νερομπογιές, ενώ το 2011 το «Για να μάθεις να πετάς», με ιστορίες-παραμύθια για μικρούς και για μεγάλους, και με εννέα ζωγραφιές του Γιάννη Ψυχοπαίδη εμπνευσμένες ειδικά για το βιβλίο.

Το 2013 εκδόθηκε το «Δυο μήνες στην αποθήκη», μια προσωπική μαρτυρία από την παραμονή του σε νοσοκομείο.

Το 2014 κυκλοφόρησε το βιβλίο του με τίτλο «Τα παράξενα που δεν ξεχνάμε», με μικρά πεζά, ποιήματα και σχέδια του ίδιου. Έργα του έχουν μεταφραστεί σε διάφορες γλώσσες.

Για την ποιητική του συλλογή «Ο ξυλοκόπος πυρετός» πήρε το βραβείο Μαρίας Ράλλη για πρωτοεμφανιζόμενους συγγραφείς.

Μενδώνη: Ο πρόωρος θάνατός του είναι απώλεια για τα ελληνικά γράμματα

Πληροφορούμενη την απώλεια του Κωστή Γκιμοσούλη, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Ο πεζογράφος και ποιητής Κωστής Γκιμοσούλης υπήρξε μια ιδιαίτερη μορφή στο χώρο των γραμμάτων. Ακαταπόνητος και παραγωγικός, με προσωπική γραφή που συχνά επέλεγε υπαρξιακή θεματολογία, εξέφρασε τις αγωνίες και τα όνειρα της μεταπολιτευτικής γενιάς, της γενιάς του. Στις ποιητικές συλλογές του, στα μυθιστορήματα και στα διηγήματά του απαθανατίζει ένα προσωπικό σύμπαν ελευθερίας. Ο πρόωρος θάνατός του είναι απώλεια για τα ελληνικά γράμματα. Στην οικογένειά του και στους φίλους του, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια».

Δημοφιλή