Απεβίωσε σε ηλικία 99 ετών, ο πρίγκιπας Φίλιππος, σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ, σήμερα το πρωί.
Την είδηση του θανάτου του γνωστοποίησε με επίσημη ανακοίνωση το Παλάτι του Μπάκινγχαμ.
«Με βαθιά θλίψη, η Αυτού Μεγαλειότητα η Βασίλισσα ανακοινώνει το θάνατο του αγαπημένου της συζύγου, Πρίγκιπα Φιλίππου, Δούκα του Εδιμβούργου.
Πέθανε ειρηνικά σήμερα το πρωί στο Κάστρο του Γουίντσορ.
Περαιτέρω ανακοινώσεις θα γίνουν σε εύθετο χρόνο.
Η Βασιλική Οικογένεια θρηνεί μαζί με τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο την απώλεια του»
Οι σημαίες σε δημόσια και εμβληματικά κτίρια της Βρετανίας πνέουν μεσίστιες.
«Ο πρίγκιπας Φίλιππος κέρδισε την αγάπη των γενεών και σήμερα θρηνούμε με τη Βασίλισσα. Βοήθησε να καθοδηγήσει τη Βασιλική Οικογένεια και τη μοναρχία έτσι ώστε να παραμείνει ένας θεσμός αναμφισβήτητα ζωτικός για την ισορροπία και την ευτυχία της εθνικής μας ζωής» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, από το νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.
Ο Πρίγκιπας Φίλιππος και Δούκας του Εδιμβούργου γεννήθηκε στις 10 Ιουνίου 1921 στο παλάτι του Μον Ρεπο στην Κέρκυρας και μέχρι σήμερα ήταν το μακροβιότερο μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας.
Ήταν απόγονος του Οίκου του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Γκλύξμπουργκ, και μέλος της Ελληνικής και της Δανικής Βασιλικής Οικογένειας. Πατέρας του ήταν ο πρίγκιπας Ανδρέας και μητέρα του η πριγκίπισσα Αλίκη ενώ είχε και τέσσερις μεγαλύτερες αδερφές τη Μαργαρίτα, τη Θεοδώρα και τη Σοφία.
Το 1922 και μετά την ελληνική ήττα στο Μικρασιατικό Μέτωπο, ο πατέρας του συνελήφθη και ακολούθως του δόθηκε η επιλογή να ζήσει εξόριστος.
Η οικογένειά εγκατέλειψε την Ελλάδα με το βρετανικό πολεμικό πλοίο HMS Calypso και ο Φίλιππος που ήταν βρέφος μεταφέρθηκε μέσα σε ένα αυτοσχέδιο κρεβατάκι φτιαγμένο από κουτιά φρούτων.
Ο Φίλιππος μεγάλωσε μεταξύ Γαλλίας, Γερμανίας και Ηνωμένου Βασιλείου ενώ οι αδερφές του παντρεύτηκαν στη Γερμανία και τόσο εκείνες όσοι και οι γαμπροί του συνδέονταν στενά με το ναζιστικό καθεστώς. Οι δύο μάλιστα από τους συζύγους των αδελφών του υπηρετούσαν στις δυνάμεις του Άξονα. Η μητέρα του στο μεταξύ ήταν έγκλειστη σε ψυχιατρική κλινική καθώς έπασχε από σχιζοφρένεια.
Μετά τις σπουδές του σε Γαλλία και Γερμανία και σε ηλικία 18 ετών κατατάχθηκε στο Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό ενώ πολέμησε και στη Μάχη της Κρήτης.
Την ίδια χρονιά που κατατάχθηκε, το 1939, άρχισε να αλληλογραφεί με τη τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ, η οποία ήταν 13 ετών και μακρινή ξαδέλφη του. Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στο Βρετανικό Στόλο Μεσογείου και στο Βρετανικό Στόλο Ειρηνικού.
Μετά τον πόλεμο παντρεύτηκε την μετέπειτα Βασίλισσα Ελισάβετ Β’, απαρνήθηκε τους ελληνικούς και δανικούς βασιλικούς του τίτλους και έγινε Βρετανός υπήκοος, υιοθετώντας το επώνυμο Μαουντμπάτεν δηλ. αυτό που είχε υιοθετήσει ο παπούς τους από την πλευρά της μητέρας του αν και αυτός αρχικά ήταν γνωστός ως Λουδοβίκος του Μπάτενμπεργκ.
Με την βασίλισσα Ελισάβετ παντρεύτηκαν στις 20 Νοεμβρίου 1947 ενώ λίγο νωρίτερα ο βασιλιάς και πατέρας της Ελισάβετ του χορήγησε τον τίτλο της Βασιλικής Υψηλότητας και τον έχρισε Δούκα του Εδιμβούργου.
Η δε σύζυγος του, τού απένειμε τον τίτλο του πρίγκιπα του Ηνωμένου Βασιλείου πέντε χρόνια μετά την ενθρόνισή της που έγινε το 1952. Μέσω διατάγματος, το 1960, δόθηκε η δυνατότητα στους απογόνους του Φιλίππου και της Ελισάβετ που δεν έφεραν τίτλους να χρησιμοποιούν το επώνυμο Μαουντμπάτεν-Γουίντσορ.
Το βασιλικό ζεύγος απέκτησε τέσσερα παιδιά: τον πρίγκιπα Κάρολο, την Πριγκίπισσα Άννα, τον πρίγκιπα Ανδρέα και τον πρίγκιπα Εδουάρδο ενώ έχουν οκτώ εγγόνια.