Πέθανε ο Τάκης Λαμπρόπουλος, «ψυχή» της ιστορικής Columbia

Της δισκογραφικής εταιρείας που καθόρισε το ελληνικό τραγούδι.
Τάκης Λαμπρόπουλος
Τάκης Λαμπρόπουλος

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 91 ετών, ο Τάκης Λαμπρόπουλος, θρυλική φυσιογνωμία της ελληνικής δισκογραφίας, ο άνθρωπος που σε ηλικία μόλις 28 χρονών, ανέλαβε τη διεύθυνση της ιστορικής Columbia, καθορίζοντας την φυσιογνωμία του ελληνικού τραγουδιού από τη δεκαετία του ’60.

Ο Τάκης Λαμπρόπουλος, μέλος της επιχειρηματικής οικογένειας των αδελφών Λαμπρόπουλου, γεννήθηκε το 1930. Ανέλαβε τα ηνία της εταιρείας το 1958 και έκανε μία σειρά από τολμηρά βήματα, προσκαλώντας μεγάλους Έλληνες ποιητές -Ρίτσο, Γκάτσο, Αναγνωστάκη- και νέους μουσικούς -Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Ξαρχάκο.

Ανακάλυψε νέες φωνές, άλλαξε την αισθητική των εξωφύλλων, καλώντας σπουδαίους ζωγράφους -Μόραλης, Τσαρούχης, Μποστ, Αργυράκης- και διαφύλαξε το κύρος των πρώτων εκτελέσεων.

Ο Μανώλης Μητσιάς, που έζησε εκ των έσω τις συναντήσεις, τις ζυμώσεις, την επανάσταση που έφερε ο Λαμπρόπουλος στην ελληνική δισκογραφία, κοινοποίησε τη δυσάρεστη είδηση με ανάρτηση στο προφίλ του στο facebook, αποχαιρετώντας τον Τάκη Λαμπρόπουλο με τα παρακάτω λόγια:

«Από σήμερα ο ελληνικός πολιτισμός και πιο συγκεκριμένα το ελληνικό τραγούδι είναι φτωχότερο. Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα ότι ”έφυγε” ο Τάκης Β. Λαμπρόπουλος, στον οποίο οφείλεται κατά κύριο λόγο, ό,τι ποιοτικότερο υπήρξε στο ελληνικό τραγούδι από το 1960. Ο Τάκης Λαμπρόπουλος ήταν η ψυχή και η υπόσταση της Columbia, ο ενορχηστρωτής, παραγωγός και κύριος χρηματοδότης, ο άνθρωπος που στην ουσία ανέδειξε και παρήγαγε αυτό που λέμε έντεχνο τραγούδι, αναδεικνύοντας πλήθος καλλιτεχνών που διέπρεψαν και άφησαν το δικό τους στίγμα στο χώρο, μέσω της δικής του αρωγής. Όποιον και αν μπορεί να φανταστεί κανείς, τον ανέδειξε ο Λαμπρόπουλος. Από τον Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Ξαρχάκο, Τσιτσάνη, Κηλαηδόνη, Μούτση, Ζαμπέτα, ό,τι έκαναν ήταν από πίσω ο Λαμπρόπουλος. Αλλά και Ρίτσο και Ελύτη και Σεφέρη και Γκάτσο και Αναγνωστάκη και Χριστοδούλου και Παπαδόπουλο, τους πάντες. Με τον Λαμπρόπουλο και ο Καζαντζίδης, ο Κόκοτας, η Μοσχολιού, η Φαραντούρη, ο Γαβαλάς και η Ρία Κούρτη, ο Αγγελόπουλος, τη Γαλάνη, όλους μας, όποιον κι αν βάζει το μυαλό καθενός, τους ανέδειξε η Columbia, δηλαδή ο Τάκης Λαμπρόπουλος. Ένας άνθρωπος που χωρίς αυτόν δεν θα είχαμε ”Αξιον Εστί”, δεν θα είχαμε τίποτα απολύτως απ ότι γράφτηκε με χρυσές σελίδες. Γιατί ο Λαμπρόπουλος προσέφερε τόσα στον ελληνικό πολιτισμό, όσα δεν μπόρεσαν να προσφέρουν αθροιστικά μαζί, όλοι οι υπουργοί Πολιτισμού.

Με θλίβει βαθύτατα η ”φυγή” του και νιώθω κι εγώ προσωπικά υποχρεωμένος για τη συμβολή του. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις στιγμές και τη βοήθεια ενός ανθρώπου που οι επαφές του και οι προσωπικές του φιλίες είχαν να κάνουν με ανθρώπους του διαμετρήματος, ενός Μίκη Θεοδωράκη, ενός Σταύρου Ξαρχάκου, ενός Μάνου Χατζηδάκι που ήταν οι φίλοι του...

Εάν υπάρχει κάτι παρήγορο, είναι ότι σε ανθρώπους με τέτοιο ειδικό βάρος, το μόνο που μπορεί να λείψει είναι η φυσική παρουσία. Γιατί κατά τα άλλα, πάντα θα παρίστανται μέσω της κολοσσιαίας χωρίς υπερβολή προσφοράς τους. Καλό ταξίδι Κύριε Τάκη».

Από σήμερα ο ελληνικός πολιτισμός και πιο συγκεκριμένα το ελληνικό τραγούδι είναι φτωχότερο. Με μεγάλη θλίψη...

Δημοσιεύτηκε από Μανώλης Μητσιάς στις Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021

Πριν από τρία χρόνια, ο Τάκης Λαμπρόπουλος, ο οποίος ήταν εγκατεστημένος από χρόνια στο Λονδίνο, έλυσε τη σιωπή του και σε μία επίσκεψη του στην Αθήνα, παραχώρησε συνέντευξη στον Φώτη Απέργη, νυν διευθυντή Ραδιοφωνικών Σταθμών της ΕΡΤ.

Δημοφιλή