Πέθανε ο Βαγγέλης Παπαθανασίου

Άφησε την τελευταία του πνοή στο Παρίσι, σε ηλικία 79 ετών.
.
.
Eurokinissi

Απεβίωσε ο μεγάλος συνθέτης, Βαγγέλης Παπαθανασίου.

Ο βραβευμένος με Όσκαρ Vangelis, όπως ήταν γνωστός διεθνώς, για τη μουσική της ταινίας «Οι δρόμοι της φωτιάς» το 1982, πέθανε σε ηλικία 79 ετών στο Παρίσι. Την είδηση ανακοίνωσε το δικηγορικό γραφείο που εκπροσωπεί τον Βαγγέλη Παπαθανασίου. «Με μεγάλη μας θλίψη ανακοινώνουμε ότι ο μεγάλος Έλληνας Βαγγέλης Παπαθανασίου έφυγε από τη ζωή αργά το βράδυ της Τρίτης 17 Μαΐου» αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο Ευάγγελος Οδυσσέας Παπαθανασίου είχε γεννήθηκε στην Αγριά Βόλου στις 29 Μαρτίου 1943 και άρχισε να συνθέτει από πολύ μικρός. Κατά βάση ήταν αυτοδίδακτος, ενώ σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Αθήνα.

Στη δεκαετία του ’60, σχημάτισε το συγκρότημα Forminx και το 1968 μετακόμισε στο Παρίσι, όπου συνεργάστηκε με τους Αphrodite’s Child, ένα σχήμα που δημιούργησε με τον Ντέμη Ρούσσο. Το 1975 αφήνει τους Aphrodite’s Child για να εγκατασταθεί στο Λονδίνο. Εκεί δημιούργησε εγκαταστάσεις μουσικών ηχογραφήσεων, τα Nemo Studios.

Το 1978 συνεργάστηκε με την Ελληνίδα ηθοποιό Ειρήνη Παππά στο άλμπουμ με τίτλο «Ωδές» που περιείχε παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια.

Το 1980 ξεκίνησε να προβάλλεται η αμερικανική τηλεοπτική σειρά «Cosmos: A Personal Voyage» του Καρλ Σαγκάν, που είχε ως κύριο θέμα τη θέση του ανθρώπου στο σύμπαν και την ύπαρξη εξωγήινης ζωής. Η μουσική επένδυση των επεισοδίων δημιουργήθηκε από τον Παπαθανασίου, ενώ η σειρά απέσπασε βραβείο Έμμυ και προβλήθηκε σε 69 χώρες και σε 500 εκατομμύρια τηλεθεατές.

Το 1986 συνεργάστηκαν στο άλμπουμ «Ραψωδίες», καθώς επίσης και μία σειρά άλμπουμ με τον Jon Αnderson του συγκροτήματος των Υes.

Το 1982 τιμήθηκε με Όσκαρ για το ομώνυμο τραγούδι της ταινίας «Οι δρόμοι της φωτιάς». Στη συνέχεια συνέθεσε μουσική, για τα κινηματογραφικά έργα: «Βlade runner» (Ridley Scott), «Missing» (Κώστας Γαβράς) και το «Antarctica» (Κoreyoshi Κurahara).

Την ίδια χρονιά, συνέθεσε το γνωστό σε όλους μας ηχητικό σήμα των ειδήσεων της ΕΡΤ, το οποίο και ”αναβίωσε” το 2008.

Το 1995, ένας μικρό ουράνιο σώμα ονομάστηκε Vangelis προς τιμήν του από το Ιnternational Astronomical Union’s Minor Planet Center στο Smithsonian Astronomical Observatory. Ο Αστεροειδής 6354, βρίσκεται 247 εκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Ήλιο, ενώ σε «κοντινή» απόσταση βρίσκονται οι μικροί πλανήτες Βeethoven, Μozart και Βach.

Στις 28 Ιουνίου 2001, ο Vangelis παρουσίασε μία μνημειώδη συναυλία της φωνητικής του συμφωνίας «Μythodea», στους Στύλους του Ολυμπίου Διός στην Αθήνα. Η μουσική του έργου δημιουργήθηκε ώστε να συνοδεύσει τη διαστημική αποστολή της ΝΑΣΑ «2001: Οδύσσεια στον Άρη». Ήταν μία φαντασμαγορική μουσική παράσταση, κατά τη διάρκεια της οποίας προβάλλονταν με ειδικά οπτικά εφέ απεικονίσεις κυρίως από θεούς της αρχαίας Ελλάδας και διαστημικές εικόνες της ΝΑΣΑ. Τα σολιστικά μέρη του έργου ερμήνευσαν οι σοπράνο Τζέσι Νόρμαν και Κάθλιν Μπατλ. Επίσης συμμετείχε η Μητροπολιτική Ορχήστρα του Λονδίνου, 120μελής χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ενώ ο ίδιος ο συνθέτης χειριζόταν τα πλήκτρα. Το έργο προβλήθηκε τηλεοπτικά σε όλο τον πλανήτη ενώ υπήρχαν γιγαντοοθόνες και στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Μετά το τέλος της μουσικής παράστασης η γαλλική κυβέρνηση, την οποία εκπροσώπησε ο υπουργός παιδείας Ζακ Λανγκ, απένειμε στον Παπαθανασίου τον τίτλο του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής σε μία τελετή που έλαβε χώρα στο περιστύλιο του Ζαππείου.

Δύο χρόνια αργότερα η NASA του απένειμε το μετάλλιο δημόσιας συνεισφοράς σε αναγνώριση εξαιρετικής συνεισφοράς στο όραμα της. Το βραβείο αποτελεί την υψηλότερη τιμή από τον Αμερικανικό οργανισμό για μη κυβερνητικά πρόσωπα.

Το 2003 αποκάλυψε το ταλέντο του στη ζωγραφική, παρουσιάζοντας 70 δικά του έργα ζωγραφικής στο πλαίσιο της Βαλένσια Μπιενάλ στην Ισπανία.

Tο μεταγενέστερο άλμπουμ του με τίτλο «Juno To Jupiter» ήταν εμπνευσμένο από την πρωτοποριακή αποστολή της NASA με το διαστημικό σκάφος Juno, στην εξερεύνηση του πλανήτη Δία. Επρόκειτο για ένα πολυδιάστατο μουσικό ταξίδι με τη συμμετοχή της σταρ της όπερας, Άντζελα Γκεοργκίου, περιλαμβάνοντας και ήχους από την εκτόξευση του Juno από τη Γη, από το σκάφος και από τα διαφορετικά στάδια του ταξιδιού του Juno.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι του στους Δρόμους της Φωτιάς

«Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου δεν είναι, πια, ανάμεσά μας. Για όλον τον πλανήτη η θλιβερή είδηση δηλώνει πως το παγκόσμιο μουσικό στερέωμα έχασε τον διεθνή του Vangelis. Τον πρωτεργάτη του ηλεκτρονικού ήχου, των Όσκαρ, της Μυθωδίας και των μεγάλων επιτυχιών. Για εμάς του Έλληνες, όμως, που ξέρουμε ότι το δεύτερο όνομα του «παιδιού της Αφροδίτης» ήταν Οδυσσέας, σημαίνει ότι ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι του στους Δρόμους της Φωτιάς. Από εκεί θα μας στέλνει πάντα τις νότες του», αναφέρει σε δήλωση του ο πρωθυπουργός για την απώλεια του Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Νίκος Δένδιας: Τον αποχαιρετούμε με ένα μεγάλο «ευχαριστώ»

«Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου υπήρξε ένας σπουδαίος Έλληνας μουσικοσυνθέτης που διέπρεψε σε παγκόσμιο επίπεδο. Τον αποχαιρετούμε με ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για όσα προσέφερε στη Μουσική, στον Πολιτισμό και στην Ελλάδα», αναφέρει με ανάρτησή του στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Λίνα Μενδώνη: Έκανε το ελληνικό διεθνές, δημιουργώντας μία απολύτως προσωπική μουσική ταυτότητα

«Ελάχιστοι καλλιτέχνες στην πορεία τους, στο πέρασμα του χρόνου, κέρδισαν τον σεβασμό, την εκτίμηση, την αποδοχή, τη δημοφιλία του Βαγγέλη Παπαθανασίου», αναφέρει σε δήλωση της η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. «Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου ήταν οικουμενικός. Η μαεστρία και η θυελλώδης έμπνευσή του στη δημιουργία ήχων, απολύτως πρωτότυπων, δημιούργησαν ένα παγκόσμιο κοινό. Οι συνθέσεις του συνέδεσαν τους ελληνικούς παραδοσιακούς ρυθμούς με τις δονήσεις της ηλεκτρονικής μουσικής. Οι δημιουργίες του ακούστηκαν σε κάθε άκρη του κόσμου. Συγκίνησαν ανθρώπους διαφορετικής προέλευσης, εθνικότητας, κουλτούρας.

Σαν Οδυσσέας, όπως ήταν το δεύτερο όνομά του, ξεκίνησε από την Ελλάδα με τους Forminx και τους Afrodite’s Child και ταξίδεψε με τις συνθέσεις του, σε όλο τον πλανήτη. Τίμησε την Ελλάδα κερδίζοντας το Οσκαρ Μουσικής με το εμβληματικό μουσικό θέμα για τους «Δρόμους της Φωτιάς». Συνέδεσε το έργο του με σπουδαία επιτεύγματα του κινηματογράφου, με παγκόσμιες αθλητικές διοργανώσεις, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εφτασε στον βυθό των ωκεανών, συνεργάτης του Ζακ-Υβ Κουστό και ταξίδεψε στο διάστημα, επενδύοντας μουσικά αποστολή της NASA, χαρίζοντας το όνομά του στον αστεροειδή 6354 «ως ένδειξη εκτίμησης και σεβασμού στη μουσική του προσφορά, αλλά και στην αγάπη του για το διάστημα».

Το πλήθος τιμών, διακρίσεων και βραβείων επιβεβαιώνει τη σημασία της καλλιτεχνικής του προσφοράς και της οικουμενικής επιδραστικότητάς του. Αυτό όμως που ξεχώρισε τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, ήταν ότι έκανε το ελληνικό διεθνές, δημιουργώντας μία απολύτως προσωπική μουσική ταυτότητα, ξεχωριστή και διαχρονική, παράδειγμα για τις νέες γενιές. Τον ευχαριστούμε για την προσφορά του στη μουσική και στον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του και στους πολλούς φίλους του».

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Η ανθρωπότητα θα αναφέρεται στο έργο του και θα τον ευγνωμονεί για πάντα

«Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου υπήρξε ένας παγκόσμιος Έλληνας, που στη μουσική του αποτυπώθηκε η αδελφοσύνη των λαών και η φυσική αγωνία της ανθρωπότητας για την κατάκτηση της συμπαντικής γνώσης», αναφέρει στο μήνυμά του για την απώλεια του Βαγγέλη Παπαθανασίου, το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Η ιδιοφυής έμπνευσή του για το soundtrack της ταινίας ‘Οι δρόμοι της φωτιάς’, έγινε το σύγχρονο συνώνυμο του Ολυμπισμού και της φιλίας των λαών» συνεχίζει στην ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Κανείς μέχρι τότε δεν είχε καταφέρει να δημιουργήσει μια μουσική υπόκρουση που στο άκουσμά της να ενώνεται όλος ο πλανήτης κάτω από την ιδέα της αθλητικής άμιλλας.

Συνέδεσε το όνομά του με την εξερεύνηση του διαστημικού χώρου από τον άνθρωπο. Το έργο του Μυθωδία, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στους Στύλους του Ολυμπίου Διός, αποτέλεσε την επιλογή της NASA για την αποστολή της ’2001 Οδύσσεια στον ‘Αρη’. Έτσι, κατάφερε κάτι εντελώς σπάνιο: η τέχνη του έγινε συνώνυμο της επιστήμης.

Για εμάς τους Έλληνες οι δύο εργασίες του, ‘Ραψωδίες’ και ‘Ωδές’, επάνω στη βυζαντινή μουσική και το δημοτικό τραγούδι αντίστοιχα, με την εξέχουσα ερμηνεία της φίλης του Ειρήνης Παππά, μας άνοιξαν νέους δρόμους ανάγνωσης της ελληνικής παράδοσης.

Είναι βέβαιο ότι η ανθρωπότητα θα αναφέρεται στο έργο του και θα τον ευγνωμονεί για πάντα» καταλήγει για τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Νίκος Ανδρουλάκης: Μια μεγάλη μουσική ιδιοφυΐα

«Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου, μια μεγάλη μουσική ιδιοφυΐα, ένας σπουδαίος καλλιτέχνης και παγκόσμιος Έλληνας, έφυγε από τη ζωή. Θα μας συντροφεύει για πάντα η οσκαρική του μουσική στους δικούς μας Δρόμους της Φωτιάς», αναφέρει ο Νίκος Ανδρουλάκης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για τον θάνατο του Β. Παπαθανασίου.

ΚΚΕ: Κατέκτησε επάξια τη διεθνή φήμη με την κινηματογραφική μουσική του

Το ΚΚΕ εκφράζει την θλίψη του για την απώλεια του πρωτοπόρου στον ηλεκτρονικό ήχο μουσικοσυνθέτη, σκηνοθέτη και ζωγράφου Βαγγέλη Παπαθανασίου.

«Ο χαρισματικός αυτός δημιουργός κατέκτησε επάξια τη διεθνή φήμη με την κινηματογραφική μουσική του σε σπουδαίες ταινίες, μεταξύ άλλων και στη θρυλική Blade Runner, ενώ βραβεύθηκε με Όσκαρ Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής το 1982.

Στις μουσικές του συνθέσεις συναντήθηκαν παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια, ο ήχος του ροκ, η διαρκής αναζήτηση νέων μορφών μουσικής έκφρασης και ο ενθουσιασμός για την εξερεύνηση του διαστήματος, η οποία τον ενέπνευσε διαχρονικά.

Το 1995, ως φόρο τιμής στην μουσική του προσφορά αλλά και στην αγάπη του για το διάστημα, το Minor Planet Center της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης έδωσε το όνομα του συνθέτη στον Αστεροειδή της Κύριας Ζώνης 6354, που πλέον ονομάζεται 6354 Vangelis.

Ο Β. Παπαθανασίου τιμήθηκε με πολλά βραβεία και διακρίσεις για το έργο του, το οποίο συνέβαλε στην εξέλιξη της μουσικής σηματοδοτώντας την αέναη προσπάθεια του ανθρώπου να υπερβεί τα όρια του» αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

«Η Οικουμένη έχασε έναν από τους μεγαλύτερους συνθέτες της»

Η διευθύνουσα σύμβουλος της εταιρείας διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων Λάβρυς, Γεωργία Ηλιοπούλου, συνεργάτης του Βαγγέλη Παπαθανασίου, αποχαιρέτησε τον μεγάλο συνθέτη και «πολύ καλό φίλο»:

«Η Οικουμένη έχασε έναν από τους μεγαλύτερους συνθέτες της.

Η Ελλάδα έχασε έναν από τους σημαντικότερους πρεσβευτές του πολιτισμού της.

Εγώ έχασα έναν πολύ καλό φίλο, που τριάντα χρόνια είχαμε δημιουργήσει τους προσωπικούς μας κώδικες και είχαμε χαράξει κοινούς ορίζοντες.

Ο τελευταίος ορίζοντας που αγναντέψαμε μαζί, αγαπημένε μου φίλε Βαγγέλη, ήταν το “THE THREAD”.

Τρία χρόνια σκληρής κι επίπονης δουλειάς, που έμελλε να είναι και ο τελευταίος ορίζοντας της καλλιτεχνικής σου δημιουργίας πάνω στο σανίδι.

Σου χρωστώ πολλά γι’ αυτά που ζήσαμε, γι’ αυτά που μου εμπιστεύτηκες, γι’ αυτά που δημιουργήσαμε».

Δημοφιλή