Το ντιγκόνγκ ή ντουγκόνγκ (επιστημονική ονομασία Dugong dugon), είναι θαλασσινό μεγαλόσωμο θηλαστικό ζώο, που ανήκει στην τάξη των σειρήνων, ή σειρηνοειδών, ως μόνος αντιπρόσωπος της οικογένειας των ντιγκονγκιδών. Το όνομα ντιγκόνγκ προέρχεται από τη λέξη duyung, που σε διάλεκτο της Μαλαισίας σημαίνει ”κυρά της θάλασσας” ή ”γοργόνα″. Αποκαλείται συχνά και ως «θαλάσσια αγελάδα»
Ένα από αυτά τα ντιγκόνγκ, γένους θηλυκού με το όνομα Μάριουμ, είχε γίνει σταρ στην Ταϊλάνδη, μετά τη διάσωσή της. Πλέον είναι νεκρή, καθώς κατάπιε πλαστικό, ανοίγοντας πάλι τη συζήτηση γύρω από την ρύπανση των υδάτων.
Οι κτηνίατροι όπου η Μάριουμ βρέθηκε νεκρή , στην επαρχία Τρανγκ της νότιας Ταϊλάνδης, ανέφεραν ότι το πλαστικό που κατανάλωσε της προκάλεσε λοίμωξη στο στομάχι. Το τμήμα θαλάσσιων και παράκτιων πόρων της Ταϊλάνδης (DMCR) προειδοποιεί για τις συνέπειες των απορριμάτων στα νερά των ωκεανών.
Η Μάριουμ έγινε γνωστή μετά από βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο από τη διάσωσή της, όταν οι κτηνίατροι τον αγκάλιαζαν κι εκείνη έδειχνε χαμογελαστή. Την περασμένη εβδομάδα παρουσίασε ενδείξεις άγχους και αρνήθηκε να φάει, επειδή της επιτέθηκε ένα άλλο ντιγκόνγκ.
Την Τετάρτη μεταφέρθηκε στους κτηνιάτρους για στενή παρακολούθηση, αλλά σήμερα Σάββατο πέθανε. Ο κτηνίατρος είπε ότι το ζώο είχε δείξει σημάδια σοκ και η νεκροψία αποκάλυψε ότι μικρά πλαστικά κομμάτια είχαν φράξει τα έντερα του, προκαλώντας μόλυνση. Οι μώλωπες που βρήκαν στο σώμα της, επιβεβαιώνουν επίθεση από άλλο ντιγκόνγκ.
«Όλοι είναι λυπημένοι για αυτή την απώλεια», δήλωσε η Nantarika Chansue, διευθύντρια της μονάδας φαρμάκων για τα υδρόβια ζώα του Πανεπιστημίου Chulalongkorn στην Μπανγκόκ. «Το ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί, αν θέλουμε να διατηρήσουμε τα σπάνια θαλάσσια ζώα, είναι να προστατεύσουμε το περιβάλλον τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα ζώα», συμπλήρωσε.
Ένα δεύτερο ορφανό ντιγκόνγκ, νεότερο από την Μάριουμ βρέθηκε τον Ιούνιο κοντά στην αρχική θέση διάσωσης της δεύτερης και φροντίζεται σε βιολογικό κέντρο στο Πουκέτ.
Πηγή: Guardian