Mέσα στις εκατοντάδες σελίδες του φορολογικού νομοσχεδίου που ψήφισε η Γερουσία στις ΗΠΑ συμπεριλαμβάνεται και μία πρόταση για το άνοιγμα 15 εκατομμυρίων στρεμμάτων άγριας φύσης στην Αλάσκα στις πετρελαϊκές γεωτρήσεις. Η εξέλιξη αυτή χαροποιεί ιδιαίτερα την Γερουσιαστή του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Λίζα Μαρκόβσκι, σχολιάζει το CNN.
Η Μαρκόβσκι γνωστοποίησε την πρόταση λίγες ώρες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την φορολογική μεταρρύθμιση από την Γερουσία, τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου. Το νομοσχέδιο για την απλοποίηση του φορολογικού κώδικα στις ΗΠΑ ψηφίστηκε με πλειοψηφία 51 έναντι 49 ψήφων, με την απώλεια μιας ψήφου από το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων.
“Η ιστορική αυτή ψηφοφορία, αποτελεί μία ουσιαστική εξέλιξη που μας φέρνει πιο κοντά στην υλοποίηση ενός ονείρου δεκαετιών για το άνοιγμα της περιοχής 1002 (Arctic National Wildlife Refuge -ANWR)” δήλωσε χαρακτηριστικά η Μαρκόβσκι. Η αναφερόμενη περιοχή είναι κλειστή στις πετρελαϊκές γεωτρήσεις από το 1980, εξαιτίας της ανησυχίας για τις επιπτώσεις στα καριμπού, τις πολιτικές αρκούδες, αλλά κι άλλα ευαίσθητα οικοσυστήματα.
Η περιοχή 1002 εκτιμάται ότι είναι πλούσια σε φυσικά αποθέματα πετρελαίου, ενώ βρίσκεται στο επίκεντρο σφοδρής συζήτησης σχετικά με την εκμετάλλευσή τους, από τα τέλη της δεκαετίας του 1970. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, οι προτάσεις για την πετρελαϊκή εκμετάλλευσή της, δεν καρποφόρησαν.
Από την άλλη μεριά, η Μαρκόβσκι, όπως και ο πολιτικός πατέρας της πριν από αυτή, υποστηρίζει σθεναρά την άρση της απαγόρευσης των πετρελαϊκών γεωτρήσεων. Η ίδια, υποστηρίζει ότι θα βοηθήσει στην οικονομική ανάπτυξη της Αλάσκας, αλλά και την αντιστάθμιση του οικονομικού κόστους των φοροαπαλλαγών. Σύμφωνα με μία ανάλυση η εφαρμογή του νέου φορολογικού νόμου στις ΗΠΑ θα αυξήσει το εθνικό χρέος κατά ένα τρισεκατομμύριο δολάρια.
Υπέρ της πετρελαϊκής εκμετάλλευσης της αναφερόμενης περιοχής, τάσσεται και ο Νταν Σάλιβαν, δεύτερος Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής στην Αλάσκα. Σε άρθρο του στην εφημερίδα “The Washington Post” τον προηγούμενο μήνα, υποστήριξε ότι η πολιτεία απαιτεί από τις εταιρίες “την αξιοποίηση της πιο σύγχρονης τεχνολογίας” για να διασφαλιστεί “η προστασία των σπάνιων ειδών” που ζουν στην περιοχή.
Ωστόσο, οι οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος υποστηρίζουν ότι οι γεωτρήσεις αντιπροσωπεύουν έναν σοβαρό κίνδυνο για την άγρια ζωή της αναφερόμενης περιοχής.
Περισσότεροι από 30 επιστήμονες έστειλαν επιστολή στην Μαρκόβσκι (9 Νοεμβρίου), ζητώντας από την ίδια να διασφαλίσει ότι η περιοχή θα παραμείνει προστατευμένη. “Επί τη βάσει της εμπειρίας μας στην Αρκτική, είμαστε αντίθετοι στην πετρελαϊκή εκμετάλλευση, την ανάπτυξη υποδομών και την παραγωγή πετρελαίου στο Αρκτικό Καταφύγιο. Μία τέτοια δραστηριότητα θα είναι ασυμβίβαστη με τους σκοπούς για τους οποίους οργανώθηκε το καταφύγιο. Μεταξύ αυτών, η προστασία των ψαριών και των ειδών της άγριας ζωής στην φυσική τους ποικιλομορφία,” έγραψαν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες.
Ο Ντέιβιντ Γιάρνολντ, ένας από τους επιστήμονες που υπέγραψαν την επιστολή, χαρακτήρισε την πρόταση εκμετάλλευσης της περιοχής 1002, ως “χυδαία” μετά τις εξελίξεις του Σαββάτου στην Γερουσία. “Το Αρκτικό Καταφύγιο δεν είναι τράπεζα. Οι γεωτρήσεις δεν θα πληρώσουν για τις φοροαπαλλαγές που ψήφισε η Γερουσία,” τόνισε ο Γιάρνολντ που είναι εκτελεστικός διευθυντής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης προστασίας του περιβάλλοντος Audubon.
Ωστόσο, για την υπογραφή του τελικού φορολογικού νομοσχεδίου από τον πρόεδρο Τραμπ, πρέπει οι δύο διαφορετικές εκδόσεις του νομοσχεδίου που ψήφισαν η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία, να συγκλίνουν σε μία μορφή νομοσχεδίου. Έτσι, η πρόταση για την πετρελαϊκή εκμετάλλευση της περιοχής 1002 στην Αλάσκα θα πρέπει να ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων, προκειμένου να γίνει νόμος. Στο τέλος, απαιτείται η διεξαγωγή ψηφοφορίας στα δύο νομοθετικά σώματα επί του τελικού κειμένου του ενοποιημένου φορολογικού νομοσχεδίου.
(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)