Το παγκόσμιο εμπόριο θα δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα μετά τις πυραυλικές επιθέσεις των ΗΠΑ, της Βρετανίας και των συμμάχων τους εναντίον των Χούθι της Υεμένης.
Το «κλείσιμο» της Ερυθράς θάλασσας έχει αυξήσει σημαντικά τις τιμές στις θαλάσσιες μεταφορές καθώς τα πλοία έχουν αλλάξει ρώτα.
Χαρακτηριστική η περίπτωση του πετρελαίου καθώς η τιμή αυξήθηκε κατά 4% την Παρασκευή, σε μια περίοδο που είχε αποκλιμακωθεί μετά την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας στις αρχές της εβδομάδας να μειώσει τις τιμές του αργού για όλες τις περιοχές.
Σύμφωνα με το Reuters, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο Brent έκαναν βουτιά πάνω από 3% κάτω από τα 76 δολάρια το βαρέλι, ενώ το WTI υποχώρησε 4,66% στα 70 δολάρια όπως και οι μετοχές των μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.
Την Παρασκευή όμως, μετά τις επιθέσεις το Αργό εκτινάχθηκε στα 80,1 δολάρια το βαρέλι και το Αμερικανικό WTI στα 75,07 δολάρια καταγράφοντας αυξήσεις πάνω από 4%.
Τα πλήγματα των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου ενίσχυσαν τις ανησυχίες της αγοράς για επέκταση του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στην ευρύτερη Μέση Ανατολή επηρεάζοντας τις μεταφορές του μέσω του στενού του Ορμούζ.
Τεράστιο το σοκ εάν κλείσει το Στενό του Ορμούζ
«Εάν ένα μεγάλο μέρος των ροών του Στενού του Ορμούζ σταματήσει, ο αντίκτυπος από τα σοκ στις τιμές του πετρελαίου θα είναι τριπλάσια από της δεκαετίας του 1970 και υπερδιπλάσιο από το χάος που προκάλεσε ο πόλεμος στην Ουκρανία στις αγορές φυσικού αερίου», δήλωσε ο Saul Kavonic, ενεργειακός αναλυτής στο MST Marquee.
Οι αναλυτές της ING σε σημείωμα τους ανέφεραν ότι περισσότερα από 20 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα διακινούνται μέσω των Στενών του Ορμούζ, που ισοδυναμεί με περίπου το 20% της παγκόσμιας κατανάλωσης.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι τα «στοχευμένα πλήγματα» στην Υεμένη ήταν ένα σαφές μήνυμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι εταίροι τους δεν θα ανεχθούν επιθέσεις στο προσωπικό τους ή «να επιτρέψουν σε εχθρικούς παράγοντες να θέτουν σε κίνδυνο την ελευθερία της ναυσιπλοΐας».
Εκπρόσωπος των Χούθι πάντως απείλησε με αντίποινα για τις επιθέσεις λέγοντας ότι δεν θα σταματήσουν να επιτίθενται σε πλοία που κατευθύνονται στο Ισραήλ.
Το 15% του παγκόσμιου εμπορίου στα «χέρια» των Χούθι
Η Σαουδική Αραβία, κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου και περιφερειακή δύναμη, κάλεσε για αυτοσυγκράτηση και «αποφυγή της κλιμάκωσης» και είπε ότι παρακολουθεί την κατάσταση με μεγάλη ανησυχία.
Οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα έχουν διαταράξει το διεθνές εμπόριο σε μια διαδρομή μεταξύ Ευρώπης και Ασίας που αντιπροσωπεύει περίπου το 15% της παγκόσμιας ναυτιλιακής κίνησης.
Οι Χούθι έχουν επιτεθεί σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα για να δείξουν την στήριξή τους στην παλαιστινιακή Χαμάς.
Ο ναυτιλιακός γίγαντας Maersk και άλλες εταιρείες εκτρέπουν τα πλοία τους μακριά από την Ερυθρά Θάλασσα, προειδοποιώντας τους πελάτες για αυξήσεις στις τιμές και καθυστερήσεις στις παραδόσεις.