Σε χαμηλά επίπεδα διατηρούνται οι τιμές του πετρέλαιου, μετά την βουτιά που κατέγραψαν μέσα στην εβδομάδα σε χαμηλό 8 μηνών, παρά τα τύμπανα πολέμου στη Μέση Ανατολή και τον φόβο άμεσης εμπλοκής του Ιράν.
Κι ενώ αναλυτές εκτιμούν, ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να εκτοξευτούν ακόμη και στα 200 δολάρια το βαρέλι, εάν κλιμακωθεί η ένταση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, οι τιμές παραμένουν στο όριο των 75 δολαρίων το βαρέλι. Σήμερα η τιμή του Μπρεντ είναι στα 76,83 αυξημένη κατά 0,39% ενώ το Αμερικανικό αργό είναι στα 73,61% αυξημένο κατά 0,41%.
Ο Michael Rubin, της American Enterprise Institute (AEI) σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι σε περίπτωση ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, το βαρέλι θα φτάσει και τα 200 δολάρια το βαρέλι. «Εάν στην κρίση στη Μ. Ανατολή προστεθεί και μια ενδεχόμενη κρίση στη Βενεζουέλα, ίσως φτάσουμε ακόμη και στα 250 δολάρια το βαρέλι» υποστήριξε.
Ωστόσο, αναλυτές του Bloomberg εκτιμούν ότι μετά την αύξηση του πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι τον Ιούνιο, ο ΟΠΕΚ+ θα δυσκολευτεί να διατηρήσει τις τιμές πάνω από τα 75 δολάρια.
«Οι χώρες του ΟΠΕΚ+ ενδέχεται να χρειαστεί να προσαρμόσουν τις στρατηγικές τους, επιτρέποντας ενδεχομένως στις τιμές του αργού να μειωθούν περαιτέρω το 2025» αναφέρει το δημοσίευμα.
Νέο κατώτατο όριο τιμής πετρελαίου
Οι χώρες του ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν να αυξήσουν σταδιακά την προσφορά πετρελαίου από τον Οκτώβριο κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα έως τον Δεκέμβριο και περίπου 1,8 εκατομμύρια βαρέλια μέχρι τα μέσα του 2025.
Αυτό θα αναγκάσει τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, η Ρωσία και άλλες,να προσπαθήσουν να διατηρήσουν τα 75 δολάρια το βαρέλι ως κατώτατο όριο τιμών, καθώς η Αμερική έχει αυξήσει σημαντικά την παραγωγή της και θεωρείται επαρκής για να καλύψει την αύξηση της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου.
Επιπλέον, τα μέλη του ΟΠΕΚ+ όπως η Ρωσία, το Ιράκ, το Καζακστάν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ιράν και η Βενεζουέλα παράγουν περισσότερα από τα όριά τους.
Οι προκλήσεις για τον ΟΠΕΚ+ θα είναι σίγουρα μεγάλες το πρώτο εξάμηνο του 2025, σύμφωνα με το Bloomberg, μέσα στο οποίο θα πρέπει να επανεξετάσει πρόσθετες προσαρμογές.