Η Σαουδική Αραβία ισχυρίζεται ότι δέχτηκε πιέσεις από την κυβέρνηση Μπάιντεν να καθυστερήσει κατά ένα μήνα την απόφαση για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου, μία κίνηση που αναμένεται να εκτοξεύσει και πάλι την τιμή του πετρελαίου, λίγο πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ.
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, έξαλλος από τις αποφάσεις του Ριάντ για τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου, ύψωσε τους τόνους εναντίον του βασιλείου.
«Θα υπάρξουν συνέπειες για όσα έκαναν, με τη Ρωσία», απείλησε ο Μπάιντεν την Τρίτη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, χωρίς να διευκρινίσει ποιες θα είναι αυτές.
Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόταν στην πρόσφατη απόφαση του ΟΠΕΚ+ να μειώσει την παραγωγή, κάτι που ενδεχομένως μπορεί να εκτοξεύσει και πάλι την τιμή του πετρελαίου.
Ωστόσο, στις πρώτες του παρατηρήσεις μετά την προειδοποίηση του Αμερικανού προέδρου την Τρίτη για τις συνέπειες της μείωσης της παραγωγής, το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας είπε ότι απέρριψε την πρόταση του Μπάιντεν και πως θα προχωρήσει στη μείωση. Η Ουάσιγκτον δεν έχει επιβεβαιώσει επίσημα ότι υπέβαλε τέτοιο αίτημα.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας υπονοεί ξεκάθαρα ότι οι ΗΠΑ είχαν υποβάλει αίτημα για καθυστέρηση ενός μήνα, αν και δεν ανέφερε ρητά τις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου στις οποίες ο Τζο Μπάιντεν θέλει να διατηρήσει την πλειοψηφία των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο. Η τιμή του πετρελαίου αποτελεί ένα βασικό ζήτημα κατά την προετοιμασία της ψηφοφορίας.
«Η κυβέρνηση του βασιλείου διευκρίνισε μέσω της συνεχούς διαβούλευσης με την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι όλες οι οικονομικές αναλύσεις δείχνουν ότι η αναβολή της απόφασης του ΟΠΕΚ+ κατά ένα μήνα, σύμφωνα με όσα έχουν προταθεί, θα είχε αρνητικές οικονομικές συνέπειες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι δεν υπήρχε κάποιος λόγος στην αγορά για να μειωθεί η παραγωγή πετρελαίου, απορρίπτοντας τον ισχυρισμό του Ριάντ ότι η απόφαση ήταν «καθαρά οικονομική». «Το σαουδαραβικό υπουργείο Εξωτερικών μπορεί να προσπαθήσει να χειραγωγήσει ή να εκτρέψει την προσοχή, όμως τα γεγονότα είναι απλά», ανέφερε ο Κέρμπι στην ανακοίνωσή του. Υποστήριξε επίσης ότι άλλες χώρες μέλη του ΟΠΕΚ+ είπαν ιδιαιτέρως στις ΗΠΑ ότι «αισθάνθηκαν ότι εξαναγκάστηκαν να στηρίξουν» την πρόταση της Σαουδικής Αραβίας.
Οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να παρακολουθούν κάθε ένδειξη για τη στάση (του Ριάντ) όσον αφορά την ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο Τζον Κέρμπι, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, σε μια σπάνιας οξύτητας ανακοίνωση, όπου κατηγορεί τη Σαουδική Αραβία ότι πήρε «λανθασμένη κατεύθυνση».
Ο Τζο Μπάιντεν «είναι έτοιμος να εργαστεί με το Κογκρέσο για να εξετάσουν ποια θα πρέπει να είναι η σχέση» των δύο χωρών, διαβεβαίωσε.
Ο Μπάιντεν ταξίδεψε τον Ιούλιο στη Σαουδική Αραβία και συναντήθηκε με τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν μολονότι προεκλογικά έλεγε ότι θέλει να καταστήσει το Ριάντ «παρία» του κόσμου, λόγω της δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.
Ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Φαϊσάλ μπεν Φαρχάν είπε την Τρίτη στο κανάλι Al Arabiya ότι η μείωση της παραγωγής εκ μέρους του ΟΠΕΚ+ συνιστά μια «καθαρά οικονομική απόφαση» την οποία έλαβαν ομόφωνα τα μέλη του Οργανισμού.
Η απόφαση αυτή ωστόσο προκάλεσε κύμα αντιδράσεων στην Ουάσινγκτον και ιδίως μεταξύ των μελών του Δημοκρατικού κόμματος. Ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, ο επικεφαλής τη ισχυρής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, απείλησε μάλιστα την Δευτέρα ότι θα μπλοκάρει μελλοντικές πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία. Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ και ο βουλευτής Ρο Χάνα παρουσίασαν την Τρίτη ένα νομοσχέδιο για τον τερματισμό αυτών των εξαγωγών.
Πηγή: Guardian, ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters