Συνεχίζουν την πτωτική τους πορεία οι τιμές του πετρελαίου για έκτη συνεχόμενη μέρα, με το brent να κινείται στα 77,44 δολάρια (-0,17%) και το αμερικανικό αργό να υποχωρεί στα 73,15 δολάρια το βαρέλι μειωμένο κατά 0,12%.
Καθοριστικός παράγοντας για την πρώση των τιμών του πετρελαίου είναι η απόφαση του ΟΠΕΚ+ να αυξήσει την προσφορά από τον Οκτώβριο του 2024 παρά τις ενδείξεις ότιθα μειωθεί η ζήτησή του λόγω των υψηλών αμερικανικών αποθεμάτων.
Ο ΟΠΕΚ+ επιμένει εδώ και μήνες στην μειωμένη παραγωγή κατά 2,2 εκατ βαρέλια την ημέρα, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση των τιμών στις αρχές του χρόνου με τις ΗΠΑ να σκούν ασφυκτικές πιέσεις για να συγκρατήσουν τις τιμές των καυσίμων ενόψει των Αμερικανικών εκλογών του Νοεμβρίου.
«Οι τιμές του πετρελαίου έχουν πέσει σχεδόν κατά 5 δολάρια/βαρέλι από την περασμένη Παρασκευή. Ενώ ορισμένοι κατηγορούν τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ + για την πτώση, πιστεύουμε ότι άλλοι παράγοντες – όπως η αγορά δικαιωμάτων προαίρεσης – έχουν παίξει ρόλο», δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της UBS, Τζιοβάνι Σταούνοβο.
Το «θαύμα» της Γουιάνα
Η Citi έχει υπολογίσει το οριακό κόστος παραγωγής του σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ μεταξύ 50 και 60 δολαρίων, περιοχή πολύ χαμηλότερη από την τρέχουσα τιμή του πετρελαίου του ΟΠΕΚ. Παράλληλα το “break-even” στην παραγωγή πετρελαίου σε χώρες όπως η Γουιάνα υπολογίζεται μόλις στα 30 δολάρια το βαρέλι.
Η πρώην γαλλική αποικία στην Λατινική Αμερική έχει καταφέρει να αναστρέψει τα οικονομικά της στοιχεία και από μία από τις φτωχότερες χώρες του κόσμου να έχει μετατραπεί σε μια από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες του πλανήτη μετά την ανακάλυψη ενός γιγαντιαίου κοιτάσματος πετρελαίου 11 δισ. βαρελιών από την ExxonMobil και τημ κινεζική CNOOC.
Αυτή η ποσότητα «μαύρου χρυσού» μπορεί να δώσει εκατομμυρια βαρέλια πετρελαίου για τις επόμενες δεκαετίες, γεγονός που ανατρέπει τα σχέδια των χωρών του ΟΠΕΚ+ να κρατούν πολύ υψηλά τις τιμές στην παγκόσμια αγορά.