«Πετροπόλεμος» κυβέρνησης-ΠΑΣΟΚ για τις συνεργασίες μετά τις εκλογές

Οικονόμου: «Πολιτικά εξωφρενική η θέση Ανδρουλάκη» - Μάντζος: «Μόνος στόχος του συστήματος Μητσοτάκη η διατήρηση της εξουσίας»
Eurokinissi

«Πόλεμος» μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ έχει ξεσπάσει με αφορμη την τοποθέτηση του Νίκου Ανδρουλάκη για το ενδεχόμενο συνεργασιών μετά τις εκλογές.

Η κυβέρνηση χαρακτήρισε «πολιτικά εξωφρενική» τη δήλωση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, με την Χαριλάου Τρικούπη να σηκώνει το γάντι και τους τόνους, κάνοντας λόγο για «σύστημα Μητσοτάκη» που «αντιδρά λυσσαλέα».

Η πρόταση Ανδρουλάκη που άναψε τα αίματα

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στην ΕΡΤ την Τετάρτη, σκιαγράφησε το πρόσωπο που θα προτείνει ως Πρωθυπουργό σε μια κυβέρνηση συνεργασίας που θα προκύψει μετά τις εκλογές, δηλώνοντας πως αυτός πρέπει να είναι πολιτικό πρόσωπο, εμμένοντας, ωστόσο, στην άρνησή του να αποδεχθεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα.

«Η άποψή μου είναι ότι δεν μπορεί να μην είναι πολιτικό πρόσωπο, όπως αυτά που διαβάζω και διαχέει κυρίως το Μέγαρο Μαξίμου για να ενοχοποιήσει και να φτιάξει σενάρια επιστημονικής φαντασίας. Απαντώ σε αυτά τα σενάρια με έναν τρόπο: Πολιτικά πρόσωπα τα οποία θα μπορούν να εκφράσουν το φιλόδοξο αυτό προγραμματικό σχέδιο» τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι η επιλογή των πολιτικών προσώπων θα εξαρτηθεί από τη δύναμη των κομμάτων.

Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι εάν δεν έχει ισχυρό ποσοστό το ΠΑΣΟΚ, δεν θα μπει σε συγκυβέρνηση.

Οικονόμου: «Θεσμική Ασέβεια»

«Συνιστά θεσμική ασέβεια και είναι πολιτικά εξωφρενική η θέση Ανδρουλάκη. Ουσιαστικά λέει “ψηφίστε με και πρωθυπουργός της χώρας θα είναι ο άγνωστος Χ”. Συνιστά πρόκληση στην κοινή λογική και στη δημοκρατική τάξη», απάντησε ο Γιάννης Οικονόμου, κατά τη διάρκεια του μπρίφινγκ της Πέμπτης σχετικά με τις θέσεις που εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Εκτός αν θολώνει τα νερά για να μην πει την προειλημμένη απόφαση που έχει στο μυαλό του για συμπόρευση στη συνέχεια με τον κ. Τσίπρα στο πλαίσιο, όπως λένε, της προοδευτικής διακυβέρνησης», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε στις αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Και πρωθυπουργός της χώρας πρέπει να είναι ο πρόεδρος του πρώτου κόμματος», εξηγώντας ότι «οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι αυτές που προσδιορίζουν την ανάγκη για ισχυρές πλειοψηφίες. Για αυτό ζητάμε εντολή αυτοδυναμίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος τόνισε: «Προκύπτει πολύ καθαρά, ο πυρήνας του προβλήματος των πολιτικών συνεργασιών, που τελικά αποκαλύπτεται ότι δεν έχουν ένα σαφές προγραμματικό περιεχόμενο και έχουν τελικά μεγάλο κίνδυνο να καταλήξουν σε μία ακυβερνησία στη χώρα».

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, επισήμανε ότι αυτή η θέση του κ. Ανδρουλάκη και του ΠΑΣΟΚ «αποτυπώνει το πρόβλημα που θα κληθούμε να διαχειριστούμε σε έναν κύκλο διερευνητικών εντολών για πιθανές συνεργασίες».

Και πρόσθεσε: «Εμείς δεν είμαστε κατά των συνεργασιών. Επί της αρχής και επί της ουσίας το έχει αποδείξει ο κ. Μητσοτάκης. Έχει απευθύνει από το 2019 μεγάλο κάλεσμα και σε ανθρώπους εκτός των στενών ορίων της Νέας Δημοκρατίας. Έχουν ανταποκριθεί άνθρωποι σε αυτό το κάλεσμα και έχουμε προσπαθήσει όλοι μαζί να δώσουμε λύσεις σε διαχρονικά προβλήματα. Θα συνεχίσει αυτό να το κάνει ο Μητσοτάκης. Όμως δεν μπορούν να μπαίνουν όροι στο παιχνίδι που προσβάλλουν την ίδια την έννοια, την ουσία της δημοκρατίας. Οι πολίτες θα ψηφίσουν. Θα σεβαστούμε προφανώς την ψήφο τους, αλλά δεν μπορούν να τίθενται τέτοιοι όροι στο τραπέζι. Να μην βρίσκεται στο τιμόνι της χώρας ο αρχηγός του πρώτου κόμματος».

Μάντζος: Μόνος στόχος του συστήματος Μητσοτάκη η διατήρηση της εξουσίας

Στην επίθεση που εξαπέλυσε ο Γ.Οικονόμου κατά του Ν.Ανδρουλάκη ανταπάντησε ο ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Δημήτρης Μάντζος, λέγοντας πως «το σύστημα Μητσοτάκη αντιδρά λυσσαλέα, γιατί μοναδικός του στόχος είναι η διατήρηση της εξουσίας».

«Είναι το ίδιο σύστημα που έχει τις καθοριστικές ευθύνες για την τραγωδία των Τεμπών. Είναι το σύστημα Μητσοτάκη, που οργάνωσε το παρακράτος των υποκλοπών και τη συγκάλυψη των υπευθύνων στιγματίζοντας τη χώρα διεθνώς. Είναι το σύστημα ,που έχει ταυτιστεί με το πελατειακό και βαθύ κράτος του αναχρονισμού διορίζοντας σχεδόν παντού κομματικά στελέχη χωρίς ίχνος αξιοκρατίας. Είναι το σύστημα, που επί των ημερών του, διευρύνθηκαν οι κοινωνικές ανισότητες γιατί στηρίχθηκαν προνομιακά και συνειδητά τα μεγάλα και ισχυρά συμφέροντα. Ακόμη και με τους πολύτιμους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης», είπε ο κ. Μάντζος, απευθυνόμενος στον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Και πρόσθεσε: «Προφανώς στις κυβερνήσεις συνεργασίας τόσο το πρόσωπο του Πρωθυπουργού όσο και η σύγκλιση σε προγραμματικές θέσεις, είναι θέμα συζήτησης μεταξύ των κομμάτων που προτίθενται να συμφωνήσουν. Η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι σε σαφή αντιστοιχία με το διογκούμενο ρεύμα των πολιτών, που έχει ως αίτημα το: “Αρκετά ως εδώ, τώρα είναι η ώρα για αλλαγή σελίδας”. Να διασφαλίζουν τις προοπτικές της χώρας και του λαού. Αυτό οφείλουν να το καταλάβουν όλοι».

Κόντρα και εντός ΠΑΣΟΚ

Την ίδια ώρα εσωκομματική διαμάχη φαίνεται ότι έχει ξεσπάσει στο ΠΑΣΟΚ για το ίδιο ζήτημα. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ έδωσαν τη δική τους απάντηση στον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος αναφερόμενος στην αναφορά του Νίκου Ανδρουλάκη είπε πως «δεν γίνεται να απορρίπτουμε πρόσωπα, χωρίς να προτείνουμε κάποια συγκεκριμένη εναλλακτική πρόταση».

Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη σχολίασαν σχετικά: «Είναι πολιτικά παράδοξο ο Α. Λοβέρδος να έχει κοινές αγωνίες με τον Γ. Οικονόμου και τον Α. Σκέρτσο».

Δημοφιλή