Από το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων ξεκίνησε την ενημέρωση του προς τους πολιτικούς συντάκτες ο Στέλιος Πέτσας.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, όλοι οι σημαντικοί διεθνείς παράγοντες, σε Ευρώπη και Αμερική, έχουν καταλήξει στη διαπίστωση ότι η Τουρκία λειτουργεί ως ταραξίας και παράγοντας αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και ότι υπάρχει ήδη κατάλογος κυρώσεων σε βάρος της γειτονικής χώρας που έχουν καταρτίσει οι Ευρωπαίοι εταίροι και θα τον ενεργοποιήσουν αν η Άγκυρα δεν προχωρήσει σε έμπρακτη αποκλιμάκωση.
«Είναι, λοιπόν, στο χέρι της Άγκυρας να επιλέξει είτε έμπρακτη αποκλιμάκωση, είτε κυρώσεις. Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα απαντά με πολιτική, διπλωματική και επιχειρησιακή επαγρύπνηση, ψυχραιμία και εθνική αυτοπεποίθηση», τόνισε ο κ. Πέτσας και ξεκαθάρισε την ελληνική θέση σχετικά με την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών της χώρας μας με όλες τις γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας, την οποία κάλεσε χώρα να εγκαταλείψει την αδιέξοδη προκλητικότητα και να προσέλθει στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών.
«Διάλογος, όμως, κάτω από απειλές, απόπειρες εκβιασμού και προκλήσεις, δεν γίνεται. Η Ελλάδα δεν σύρεται, δεν τρομοκρατείται και δεν εκβιάζεται», υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θέτοντας το πλαίσιο στο οποίο θα συνεχίσει να κινείται η Ελλάδα.
«Έτσι ώστε να επιδιώξουμε κοινά αποδεκτή συμφωνία για τη μόνη διμερή εκκρεμότητα που αφορά στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας. Και, αν δεν συμφωνήσουμε, να προχωρήσουμε στη σύνταξη συνυποσχετικού για την από κοινού παραπομπή του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης», κατέληξε για τα ελληνοτουρκικά ο κ. Πέτσας.
«Η Ελλάδα παραμένει μεταξύ των χωρών με τα καλύτερα αποτελέσματα κατά της πανδημίας»
Σειρά στην ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου είχε το θέμα του κορονοϊού. Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε αναλυτικά στα τεστ που διενεργούνται, τονίζοντας ότι μετά την άρση του lockdown αυξήθηκαν δραστικά φτάνοντας μέχρι και τα 17 χιλιάδες την ημέρα, ενώ σε μέσο όρο την προηγούμενη εβδομάδα ο αριθμός των τεστ διαμορφώθηκε σε 13.400 ημερησίως.
Βάσει των στοιχείων της 31ης Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε ο κ. Πέτσας, η χώρα βρίσκεται στην 29η θέση παγκοσμίως για τα ημερήσια τεστ ανά εκατομμύριο κατοίκους και σημείωσε ότι παρά τη σημαντική αύξηση κρουσμάτων κατά τον Αύγουστο, η Ελλάδα παραμένει σταθερά ανάμεσα στις χώρες με τα καλύτερα αποτελέσματα στον πόλεμο κατά της πανδημίας.
«Η αλήθεια είναι ότι το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) από τον Ιούνιο και για όλους τους επόμενους μήνες έχει συγκριμένη δυνατότητα 30.000 τεστ τον μήνα, ή περίπου 1.000 τεστ ημερησίως. Η δε παράδοση των αντιδραστηρίων στο ΕΚΕΑ γίνεται μία φορά την εβδομάδα. Αυτή ήταν και αυτή παραμένει η δυναμικότητα του ΕΚΕΑ, την οποία γνωρίζαμε ούτως ή άλλως. Η πρόσκαιρη διακοπή αποστολής δειγμάτων στο ΕΚΕΑ αποκαθίσταται στις 8 Σεπτεμβρίου με τη νέα παραλαβή δειγμάτων», εξήγησε ο κ. Πέτσας, σημειώνοντας ότι η προσωρινή αναστολή εκτέλεσης ελέγχων δεν επηρεάζει το συνολικό αριθμό διεξαγωγής τεστ στην Ελλάδα διότι έγκαιρα τα τεστ που ήταν να διενεργήσει το ΕΚΕΑ προωθήθηκαν σε άλλα εργαστήρια.