Πηγές υπ.Ναυτιλίας για BBC: αφήγημα των διακινητών τα περί puschbacks από το ΛΣ- "Προβληματικές" οι καταγγελίες

«Απορρίπτονται κατηγορηματικά» οι καταγγελίες για «μυστικές επιχειρήσεις» του Λιμενικού με τουλάχιστον 40 νεκρούς μετανάστες.
Υπουργείο Ναυτιλιάς και Νησιωτικής Πολιτικής
Υπουργείο Ναυτιλιάς και Νησιωτικής Πολιτικής
Eurokinissi

Με αιχμές απορρίπτουν κύκλοι του Υπουργείου Ναυτιλίας τις καταγγελίες και τα στοιχεία που παρουσιάζονται σε ντοκιμαντέρ του ΒΒC περί παράνομων push backs λεμβών με μετανάστες στα τουρκικά χωρικά ύδατα από το Λιμενικό Σώμα/Ελληνική Ακτοφυλακή και ”μυστικές επιχειρήσεις” που οδήγησαν στον θάνατο τουλάχιστον 40 μετανάστες την περίοδο 2020-2023.

Πηγές από το Υπουργείου και το Λιμενικό αναφέρουν με έμφαση πως όσα καταγγέλλονται περί παράνομων δραστηριοτήτων ″απορρίπτονται κατηγορηματικά”.

Τονίζουν δε πως αναφορές, δηλώσεις ή ”μαρτυρίες” που έχουν ληφθεί εκτός του πλαισίου έρευνας από θεσμικά όργανα στερούνται της αναγκαίας αμεροληψίας και των εγγυήσεων των επίσημων διαδικασιών.

Εξάλλου σε κάθε περίπτωση πιθανών αποκλίσεων από την ενδεδειγμένη συμπεριφορά, ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί εσωτερικής έρευνας και πειθαρχικού ελέγχου, ανεξάρτητα ή παράλληλα με τις δικαστικές διαδικασίες ή έρευνες που διεξάγονται από άλλες αρμόδιες Αρχές. Το Λιμενικό, όπως τονίζεται, συνεργάζεται πλήρως με τις Αρχές αυτές, παρέχοντας όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και πληροφορίες. ”Σε κάθε περίπτωση, όλες οι ληφθείσες καταγγελίες έχουν αξιολογηθεί ως προς την επάρκεια των στοιχείων τους, αναφορικά με την εκτίμηση για περαιτέρω εσωτερική διερεύνηση ή μη της υπόθεσης”.

Πηγές του υπουργείου όμως πηγαίνουν ακόμη πιο πέρα επισημαίνοντας πως ”η εξομοίωση του αποτελεσματικού συνοριακού ελέγχου με «pushbacks», αποτελεί ένα αφήγημα που τροφοδοτεί τα εγκληματικά δίκτυα που εκμεταλλεύονται τους μετανάστες, με τον χειρότερο δυνατό τρόπο. Τα δίκτυα αυτά εφαρμόζουν εγκληματικές πρακτικές, επιβιβάζοντας τους μετανάστες σε υπερφορτωμένα και μη αξιόπλοα πλοία, στις περισσότερες περιπτώσεις χωρίς σωσίβια, κατά τις νυχτερινές ώρες και κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους από την πρώτη κιόλας στιγμή της επιβίβασης και καθ′ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού τους προς την Ευρώπη”.

Και τονίζουν πως από αυτή την σκοπιά ″η δημοσιογραφική ανάδειξη και καταδίκη τέτοιων εγκληματικών πρακτικών μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ευαισθητοποίηση στις χώρες προέλευσης καθώς και των μεταναστών σχετικά με τους κινδύνους αυτών των ταξιδιών, που μπορεί να οδηγήσουν σε τραγικά περιστατικά”.

Τέλος, σπεύδουν να συμπληρώσουν πως τα στελέχη του Λιμενικού ως υπεύθυνα για τη φύλαξη των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επιχειρούν ολόκληρο το 24ωρο ”με αποτελεσματικότητα, υψηλό αίσθημα ευθύνης, επαγγελματισμό αλλά και απόλυτο σεβασμό στην ανθρώπινη ζωή και τα ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με το διεθνές και το ενωσιακό δίκαιο”. Οι δε ενέργειές τους στο θαλάσσιο πεδίο είναι σύμφωνες με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας ενώ καθ′ όλη τη διάρκεια της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης, εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες έχουν διασωθεί από το Λιμενικό .

Συγκεκριμένα, από το 2015 έως το έτος 2024 έχουν διασωθεί από το Λιμενικο 251.543 υπήκοοι τρίτων χωρών που βρέθηκαν σε κίνδυνο στο θαλάσσιο πεδίο, σε σύνολο 6.185 περιστατικών ενώ κάνουν λόγο για ”άψογη εκτέλεση αυτής της ευγενούς αποστολής που έχει αναγνωριστεί από τη διεθνή κοινότητα”.

Δημοφιλή