Πιάνουμε την κουβέντα με τη μηχανή του αυτοκινήτου αναμμένη: Γιατί να μην το ξανακάνουμε ποτέ

Σοβαρές συνέπειες για την υγεία μας και ακόμα σοβαρότερες για την υγεία των παιδιών μας.
Igor Alecsander via Getty Images

Εάν οδηγούμε σε καθημερινή βάση, σίγουρα μας έχει τύχει να έχουμε βάλει μπρος τη μηχανή του αυτοκινήτου, χωρίς ωστόσο να κινούμαστε. Μπορεί να περιμένουμε σε μια ατελείωτη ουρά οχημάτων, να παραγγέλνουμε καφέ σε κάποιο μαγαζί δίπλα στο πεζοδρόμιο ή να λέμε δυο τελευταίες κουβεντούλες με τα παιδιά, καθώς τα αφήνουμε στο σχολείο.

Αν και αυτές οι στάσεις είναι συνηθισμένες, δεν είναι καλές για τους ανθρώπους που κινούνται γύρω από το αυτοκίνητό μας. Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ (DOE) και η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA) συμβουλεύουν να μην αφήνουμε αναμμένη τη μηχανή εφόσον δεν προχωράμε.

Αλλά γιατί το να αφήνουμε αναμμένη τη μηχανή είναι τόσο κακό και τι μπορεί να μας συμβεί όταν το κάνουμε; Οι γιατροί εξηγούν.

Πρώτα από όλα, το να αφήνουμε αναμμένη τη μηχανή ενώ χαζολογάμε, μας κοστίζει ακριβά σε ό,τι αφορά τα καύσιμα, ενώ προκαλεί ρύπανση της ατμόσφαιρας, η οποία έχει αντίκτυπο και σε εμάς τους ίδιος.

Τα καυσαέρια του αυτοκινήτου συνήθως περιέχουν οξείδιο του αζώτου, οξείδιο του θείου, αμμωνία και όζον. Kαι όλα αυτά τα εισπνέουν τόσο τα παιδιά και οι φίλοι μας, που συνομιλούν μαζί μας έξω από το αμάξι, όσο και ένας εργαζόμενος που παίρνει την παραγγελία μας. Με άλλα λόγια, ο μολυσμένος αέρας εισέρχεται κατευθείαν στους αεραγωγούς και τους πνεύμονές τους.

«Αυτό, όταν συμβαίνει σπάνια κι για λίγο, δεν αποτελεί άμεση απειλή. Αλλά σίγουρα δεν είναι τόσο υγιεινό όσο το να εισπνέουμε καθαρό αέρα και σε βάθος χρόνου, επηρεάζει την υγεία μας» προειδοποιεί η δρ. Νταϊάν Καλέγιο, ιατρική διευθύντρια του New Jersey Poison Information and Education System.

«To να στεκόμαστε πλάι σε σταματημένα αυτοκίνητα που έχουν αναμμένη τη μηχανή, δεν είναι καλό για την υγεία μας», τονίζει η δρ. Λίνα Μόου, διευθύντρια του Office of Global Health Initiatives, στο Πανεπιστήμιο του Buffalo, στη Νέα Υόρκη. «Όλοι αυτοί οι ρύποι είναι επιβλαβείς και αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αναπνευστικών και καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλεργιών και καρκίνου», προσθέτει η ίδια.

Και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για όσους είμαστε γονείς ή κηδεμόνες και παίρνουμε τα παιδιά από το σχολείο. Γιατί; Διότι οι εκπομπές των οχημάτων μας συγκεντρώνονται εκεί που τα παιδιά μας παίζουν, κοινωνικοποιούνται και αναπνέουν. Και η κακή ποιότητα του αέρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άσθματος η να καταστήσει τους πνεύμονες των παιδιών πιο επιρρεπείς σε ασθένειες σε σύγκριση με τους πνεύμονες των ενηλίκων.

Πόση ώρα επιτρέπεται να αφήνουμε τη μηχανή αναμμένη;

Αν αφήνουμε τη μηχανή αναμμένη για περισσότερα από δέκα δευτερόλεπτα - κάτι που κάνουμε οι περισσότεροι - αυτό καταναλώνει περισσότερο καύσιμο και παράγει περισσότερες εκπομπές, που συμβάλλουν στην αιθαλομίχλη και επιδεινώνουν την κλιματική κρίση. Επομένως, καλύτερα να σταματάμε και να επανεκκινούμε τον κινητήρα μας όποτε χρειάζεται.

Τι μπορούμε να κάνουμε

Δεδομένου ότι τα δέκα δευτερόλεπτα μπορεί να είναι δύσκολο να υπολογιστούν, οι ειδικοί συνιστούν να χρησιμοποιούμε τα 60 δευτερόλεπτα ως σημείο αναφοράς. Αν δηλαδή πρέπει να περιμένουμε στο αμάξι για περισσότερο από ένα λεπτό, σβήνουμε τη μηχανή. Άλλωστε σήμερα, είναι γνωστό, πως η αντίληψη ότι η ενεργοποίηση και η απενεργοποίηση ενός αυτοκινήτου καταναλώνει περισσότερο αέριο, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

(Με πληροφορίες από yahoo).