Πιάτο ημέρας: Αυγά μάτια με φέτα και αρακά

Συνοδεύουμε με ζεστό χωριάτικο ψωμί και ελιές.
Αυγά μάτια με φέτα και αρακά.
NataBene via Getty Images/iStockphoto
Αυγά μάτια με φέτα και αρακά.

Μαγειρεύουμε αυγά μάτια με φέτα και αρακά για το πιάτο ημέρας.

Θα προσθέσουμε κρεμμύδια ξερά, λιαστές ντομάτες, δυόσμο και δεντρολίβανο.

Συνοδεύουμε με ζεστό χωριάτικο ψωμί και ελιές.

Καλή όρεξη.

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 15′

Μαγείρεμα: 20′

Υλικά

4 αυγά

400 γρ. αρακάς κατεψυγμένος (όταν είναι στην εποχή του, μπορούμε να βάλουμε και φρέσκο)

2 μέτρια ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε ψιλά καρέ

5 – 6 λιαστές ντομάτες (από βαζάκι, καλά στραγγισμένες από το λάδι)

½ μάτσο φρέσκο δυόσμο, τα φύλλα ψιλοκομμένα, ή 1 κ.σ. δυόσμος ξερός, τριμμένος

1 κ.γ. φρέσκο δεντρολίβανο, ψιλοκομμένο, ή ½ κ.σ. δεντρολίβανο ξερό, καλά κοπανισμένο

70 ml ελαιόλαδο

200 γρ. φέτα της αρεσκείας μας, χοντροθρυμματισμένη

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο τηγάνι με καπάκι ή σε μια ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και το δεντρολίβανο, σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για περίπου 4′ – 5′, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν και να χρυσίσουν. Ξεσκεπάζουμε το σκεύος, δυναμώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε την ντομάτα και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για περίπου 1′.

Προσθέτουμε τον αρακά, ανακατεύουμε για περίπου 1′ – 2′, μέχρι να ξεπαγώσει, και ρίχνουμε 400 ml (2 φλιτζ. τσαγιού) νερό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και μαγειρεύουμε για περίπου 15′ ή μέχρι να μαλακώσει ο αρακάς. Ελέγχουμε και, αν κατά το μαγείρεμα έχουν εξατμιστεί τα υγρά, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα.

Σπάμε ένα-ένα τα αυγά πάνω στον αρακά, σκορπίζουμε τη φέτα, το δυόσμο, σβήνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου άλλα 2′ – 3′, μέχρι να γίνουν τα αυγά αλλά να είναι μελάτα, ή για όσα λεπτά θέλουμε, σύμφωνα με το γούστο μας.

Παρόλο που θα έχουμε σβήσει τη φωτιά, η θερμοκρασία του ματιού της κουζίνας αλλά και του σκεύους είναι αρκετή για να μαγειρευτούν τα αυγά. Αν όμως τα θέλουμε πιο καλοψημένα, τότε τη φέτα θα την προσθέσουμε στα τελευταία 2′ μαγειρέματος και όχι πιο πριν, γιατί θα λιώσει και θα βγάλει υγρά.

Σερβίρουμε τα αυγά με τον αρακά, αμέσως, με ζεστό χωριάτικο ψωμί και μαύρες ελιές.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #78» σε συνταγή Νένας Ισμυρνόγλου.