Μαγειρεύουμε αλμυρή κολοκυθόπιτα με κρεμμύδια και ανθότυρο για το πιάτο ημέρας αυτής της εβδομάδας.
Η συνταγή μας περιλαμβάνει επιπλέον υλικά όπως ντομάτες, φρέσκο βασιλικό, σκορδάκι, λιαστές ντομάτες και βέβαια φύλλα κρούστας.
Καλή όρεξη.
Μερίδες: 6
Ψήσιμο: 40-45 λεπτά
Υλικά
6-8 φύλλα κρούστας
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
4 κολοκυθάκια, κομμένα σε κύβους
4 κρεμμύδια, κομμένα σε ροδέλες
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
2 αυγά
3 ντομάτες ώριμες και σφιχτές, χωρίς φλούδα και σπόρους ψιλοκομμένες (κονκασέ)
2 κ.σ. βασιλικό ψιλοκομμένο
2 λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
400 γρ. ανθότυρο, θρυμματισμένο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
για την γαρνιτούρα
κόκκοι πιπεριού (πράσινο, κόκκινο, μαύρο)
Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα κολοκυθάκια. Τα βάζουμε σε σουρωτήρι, τα αλατίζουμε καλά και τα αφήνουμε 20 λεπτά να αφυδατωθούν. Τα πλένουμε και τα στεγνώνουμε καλά.
Ζεσταίνουμε τα 2/3 από το λάδι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια με τα κολοκυθάκια μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα 2-3 λεπτά.
Ρίχνουμε τις ντομάτες και βράζουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε τον βασιλικό και τις λιαστές ντομάτες. Αφήνουμε να κρυώσουν.
Βάζουμε το ανθότυρο σε ένα μπολ και σπάμε μέσα 2 αυγά. Ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να γίνει ομοιογενές. Προσθέτουμε κατόπιν το μείγμα του ανθότυρου και ανακατεύουμε απαλά.
Στρώνουμε σε ένα μεγάλο λαδωμένο ταψί 3-4 φύλλα και αλείφουμε ανάμεσα με λίγο λάδι.
Απλώνουμε την γέμιση. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα και αλείφουμε πάλι με λάδι. Κλείνουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα και χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια.
Ψήνουμε την κολοκυθόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει καλά, για περίπου 40-45 λεπτά.
Σερβίρουμε σε πιάτο και ρίχνουμε τριγύρω κόκκους πιπεριού.
Αναδημοσίευση από «κουζίνα, τεύχος #1» σε συνταγή Νικόλα Σακελλαρίου.