Πιάτο ημέρας: Αγκινάρες με κουκιά χλωρά και μάραθο

Για κυρίως γεύμα ή για σαλάτα.
 Αγκινάρες με κουκιά χλωρά και μάραθο.
caratt via Getty Images/iStockphoto
Αγκινάρες με κουκιά χλωρά και μάραθο.

Μαγειρεύουμε αγκινάρες με χλωρά κουκιά και μάραθο για το πιάτο ημέρας.

Θα προσθέσουμε κρεμμύδι ξερό σε ψιλά καρέ, πατάτες κυδωνάτες, καρότο, φρέκο κρεμμυδάκι και χυμό λεμόνι.

Καλή όρεξη.

Μερίδες: 4

Προετοιμασία: 20′

Μαγείρεμα: 50′

Υλικά

10 αγκινάρες, καθαρισμένες

500 γρ. κουκιά φρέσκα, ολόκληρα, αν είναι τρυφερά, αλλιώς μόνο τα σπυριά στο εσωτερικό

1 κρεμμύδι ξερό, μικρό, καθαρισμένο και κομμένο σε ψιλά καρέ

3 πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες

2 μικρά καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε τρία κομμάτια το καθένα

5 φρέσκα κρεμμυδάκια, το λευκό και τρυφερό πράσινο μέρος, ψιλοκομμένα

6 κλωνάρια μάραθο, ψιλοκομμένο

1 λεμόνι, χυμό

120 ml ελαιόλαδο

αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Αν τα κουκιά είναι τρυφερά, τα χρησιμοποιούμε ολόκληρα, αλλά τα καθαρίζουμε όπως τα φασολάκια: κόβουμε τις άκρες τους και τα καθαρίζουμε από τις ίνες τους γύρω-γύρω.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι για περίπου 2′ - 3′, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. Προσθέτουμε τις αγκινάρες, τα κουκιά, τις πατάτες, τα καρότα και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 2 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λαδωθούν καλά.

Ρίχνουμε τόσο νερό ώστε να καλύψει μέχρι τη μέση όλα τα υλικά, αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 3′ - 4′, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν. Μετριάζουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 25′ - 30′ ή μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά. Πότε-πότε σείουμε την κατσαρόλα.

Μετά ρίχνουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, το μάραθο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, το χυμό λεμονιού και μαγειρεύουμε με ξεσκέπαστη την κατσαρόλα για περίπου άλλα 10′, μέχρι να «δέσει» ελαφρώς η σάλτσα.

Αναδημοσίευση από «γαστρονόμο - τεύχος #97» σε συνταγή Περικλή Κοσκινά.